Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym pomazać dach blaszany, żeby uszczelnić?

Featured Replies

Napisano

jest sobie garaż pokryty blachą trapezową...

akrusze blachy zachodzą na siebie, są przymocowane wkrętami do deskowania...

czasami zdarzy się, że przy mocnym deszczu gdzieś lekko podcieka...

czy jest coś, co możecie polecić do pomazania całego dachu co uszczelni łączenia i nieszczelności przy wkrętach?

hmm.gif

Napisano

> jest sobie garaż pokryty blachą trapezową...

> akrusze blachy zachodzą na siebie, są przymocowane wkrętami do deskowania...

> czasami zdarzy się, że przy mocnym deszczu gdzieś lekko podcieka...

> czy jest coś, co możecie polecić do pomazania całego dachu co uszczelni łączenia i nieszczelności

> przy wkrętach?

Po pierwsze zobaczyć, przez co podcieka. Jeżeli poluzowały się wkręty i cieknie przez ich otwory, może wystarczy je dokręcić?

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze zobaczyć, przez co podcieka. Jeżeli poluzowały się wkręty i cieknie przez ich otwory,

> może wystarczy je dokręcić?

to też będzie zrobione ale chciałbym mimo wszystko czymś blachę zamazać. Jakaś folia w płynie na dach czy co...

Napisano

> to też będzie zrobione

A lało od zawsze, czy potem zaczęło? Bo jeżeli od zawsze, to być może są zrobione za małe zakłady blach.

> ale chciałbym mimo wszystko czymś blachę zamazać. Jakaś folia w płynie na

> dach czy co...

Rozwiązanie dosyć średnie, bo pod tym Ci ta blacha może zacząć korodować. I podstawowe pytanie - ile lat ma blacha, czy się już na tyle ocynk "spasywował", że powłoka malarska się będzie trzymać?

Napisano
  • Autor

> A lało od zawsze, czy potem zaczęło? Bo jeżeli od zawsze, to być może są zrobione za małe zakłady

> blach.

> Rozwiązanie dosyć średnie, bo pod tym Ci ta blacha może zacząć korodować. I podstawowe pytanie -

> ile lat ma blacha, czy się już na tyle ocynk "spasywował", że powłoka malarska się będzie

> trzymać?

Lucek... zlosnik.gif

stary dach, stara blacha, ocynk się dawno "spasywował" nie ciekło od zawsze...

ja tylko spytałem o polecenie jakiegoś mazidła grinser006.gif

Napisano

> Lucek...

> stary dach, stara blacha, ocynk się dawno "spasywował" nie ciekło od zawsze...

> ja tylko spytałem o polecenie jakiegoś mazidła

Pytałem właśnie o te sprawy. Bo jeżeli blacha Ci się "rusza", to żadnym mazidłem tego nie uszczelnisz, będzie się rozłaziło w miejscach połączeń. Sąsiadowi "tani dekarze" spartolili dach i przez dwa lata łaził po nim z mazidłami wszelkiej maści, po dwóch się poddał i zrobił nowy dach.

Napisano

> Lucek...

> stary dach, stara blacha, ocynk się dawno "spasywował" nie ciekło od zawsze...

> ja tylko spytałem o polecenie jakiegoś mazidła

Skoro tak to tylko lepik na gorąco ;-)

W żartach i na poważnie.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Pytałem właśnie o te sprawy.

leciwa budowla wink.gif

dwa lata temu pozamieniałem wszystkie gwoździe na wkręty z metalowo-gumową podkładką wink.gif

Napisano

Rozebrałbym to i tam gdzie poszczególne arkusze blachy nachodzą na siebie, uszczelnił silikonem dekarskim. Czyli kładziesz blachę, wzdłuż krawędzi dajesz kreskę silikonu i na to kładziesz kolejny arkusz.

Również otwory po wkrętach można tym posmarować wokół.

A w ogóle to chyba nie ten kącik.

Napisano

> czy jest coś, co możecie polecić do pomazania całego dachu co uszczelni łączenia i nieszczelności

> przy wkrętach?

Przy wkrętach cokolwiek. Za to z łączeniami będzie problem bo one pracują razem z blachą wskutek temperatur. Efekt będzie taki, że czego byś nie kombinował to i tak po jakimś czasie problem wróci.

Napisano

> to też będzie zrobione ale chciałbym mimo wszystko czymś blachę zamazać. Jakaś folia w płynie na

> dach czy co...

Są takie mazidła na bazie syntetycznych kauczuków czy elastomerów. Można malować prawie na wszystko, a w newralgicznych miejscach dodawać zbrojenie z plastikowej siatki. Po wyschnięciu ma właściwości gumy. Jedna z nazw handlowych to Nylon Dekarski. Niestety, jest to drogie.

Są też mazidła na zimno na bazie modyfikowanych bitumów, typowo do naprawy dachów (Np: DEN BIT-U).

EDIT: Dla przypomnienia zacząłem sam przeglądać informacje o Nylonie Dekarskim i natknąłem się na Youtube z filmikiem gdzie ten preparat się nie sprawdził. Pod filmem komentarze, a między nimi taki:

cyt: ,,Przecież to żaden cud, i żaden wynalazek, chociaż może:) ! Ludzie czemu nie stosujecie technologii Kemper-System, Enke, Deiterman, Siki, oni takie produkty mają od lat, firma NOXAN, polimerów do dachów mają całą masę, na tarasy, posiadają mase atestów, realizacji, prawdziwe gwarancje, a wy stosujecie preparaty z firm nikomu nieznanych a potem żale. Chcieliście zaoszczędzić to macie. "

Napisano

>

> przy wkrętach?

w UK takie "membrany" na stary dach to dosyć powszechna sprawa - w Polsce też pewnie dostępne

moze poszukaj po hasłach roof coating czy roof membranes - bedziesz miał producenta materiału i znajdziesz go u siebie

Napisano

> przy wkrętach?

taśma dekarska

Napisano

> Bo jeżeli blacha Ci się "rusza", to żadnym mazidłem tego nie

> uszczelnisz, będzie się rozłaziło w miejscach połączeń. Sąsiadowi "tani dekarze" spartolili

> dach i przez dwa lata łaził po nim z mazidłami wszelkiej maści, po dwóch się poddał i zrobił

> nowy dach.

A to ciekawe, nie dość że uszczelniamy własnie technologią noxan 28 arowy dach, to jeszcze udzielamy na to 10 letniej gwarancji. Normalnie wariaci smile.gif

Napisano

> A to ciekawe, nie dość że uszczelniamy własnie technologią noxan 28 arowy dach, to jeszcze

> udzielamy na to 10 letniej gwarancji. Normalnie wariaci

Po pierwsze - ile dachów już macie tak uszczelnionych od ponad 10 lat?

Po drugie - w domu 10 lat mija błyskawicznie. Nie imponuje mi trwałość 10 lat, bo przy domu to jest żadna. Może ludziom imponować psychologicznie przez porównanie do dwuletnich gwarancji na sprzęt AGD.

Po trzecie - dlaczego ten dach wymaga uszczelniania? Prawidłowo wykonane dachy są bez dodatkowych uszczelnień szczelne przez więcej niż 10 lat. A jeżeli ktoś "oszczędził" na materiale stosując mniejsze zakłady blach, to może sobie uszczelniać w nieskończoność. Tak było u sąsiada i dlatego podjął rozsądną decyzję o ponownym pokryciu dachu, tym razem zgodnie z zasadami sztuki.