Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Impulsator prędkościomierza Tempra - Potrzebna pomoc

Featured Replies

Napisano

Kupiłem impulsator prędkościomierza z Tempry. Wychodzą z niego trzy przewody: Czarny, Zielony, Czerwony.

Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć, który do czego służy? Na google szukałem ale bez skutku.

Napisano

> Kupiłem impulsator prędkościomierza z Tempry. Wychodzą z niego trzy przewody: Czarny, Zielony,

> Czerwony.

> Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć, który do czego służy? Na google szukałem ale bez skutku.

to pewnie taki jak mam w cromie mk1 poliftowej.

jeden to masa, drugi +12v po zapłonie, trzeci sygnał do prędkościomierza.

Jak będę mieć momencik to wejdę pod auto i zobaczę co na którym pinie jest.

pozdr

Napisano
  • Autor

> to pewnie taki jak mam w cromie mk1 poliftowej.

> jeden to masa, drugi +12v po zapłonie, trzeci sygnał do prędkościomierza.

> Jak będę mieć momencik to wejdę pod auto i zobaczę co na którym pinie jest.

> pozdr

no ok tylko, który jest który? podejrzewam, że czarny jest masą bo tak z reguły jest w fiatach z tego co pamiętam.

Napisano

> no ok tylko, który jest który?

Oznaczenie wg. kolorów na pewno będzie dostępne w serwisówce/manualu ze schematami elektrycznymi , o ile jest taki do Tempry/Tipo ok.gif

Napisano
  • Autor

znalazłem schemat z tempry ale właśnie najlepsze jest to, że kolory w nim opisane są całkiem inne niż przy impulsatorze. Wydaje mi się, że to są kolory przewodów idące w wiązce samochodu do wtyczki, a potem osobnym elementem jest impulsator ze swoją wtyczką.

Ja w ręce mam tylko impulsator z wtyczką, wiązki nie mam.

Napisano

> znalazłem schemat z tempry ale właśnie najlepsze jest to, że kolory w nim opisane są całkiem inne

> niż przy impulsatorze. Wydaje mi się, że to są kolory przewodów idące w wiązce samochodu do

> wtyczki, a potem osobnym elementem jest impulsator ze swoją wtyczką.

> Ja w ręce mam tylko impulsator z wtyczką, wiązki nie mam.

jeszcze pod autem nie byłem ale:

- Na schemacie możesz mieć numery pinów - powinny pokrywać się numeracją na czujniku jeśli jest.

- Taki sam rozkład pinów jest np w bbmach - więc stamtąd też można skorzystać (inna jest tylko ilość impulsów na jeden obrót wałka..

- Nie próbuj podłączać na pałę - ja już raz tak impulsator załatwiłem.

pozdr

Napisano

> na wtyczce czujnika ani na nim nie ma oznaczeń numerów pinów

oto odpowiedź:

286937371-20130523442%28Kopiowanie%29.jpg

wypustka do zapinki jest u góry.

pozdr

post-23708-1435252050006_thumb.jpg

Napisano

> Bardzo bardzo bardzo Ci dziękuje!

dodatkowo napiszę że masa idzie bezpośrednio z karoserii natomiast pozostałe 2 piny są podpięte bezpośrednio pod moduł prędkościomierza w zestawie wskaźników.

pozdr

Napisano
  • Autor

czyli po prostu plus do impulsatora idzie z prędkościomierza? bo ja ten impuls muszę puścić do wyświetlacza biegów 270751858-jezyk.gif

Napisano

> czyli po prostu plus do impulsatora idzie z prędkościomierza? bo ja ten impuls muszę puścić do

> wyświetlacza biegów

tak.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Niestety nie poradziłem sobie z tym problemem. Mój impulsator ma inne kolory przewodów. Patrząc tak jak na zdjęciu w wątku to od lewej: Czerwony, Błękitny, Czarny. Podpiąłem od lewej plus, impuls i mase. Sprawdziłem to na dwóch takich samych impulsatorach i niestety nie działają. Nie wiem jak zmierzyć ten impuls.

Napisano

> Niestety nie poradziłem sobie z tym problemem. Mój impulsator ma inne kolory przewodów. Patrząc tak

> jak na zdjęciu w wątku to od lewej: Czerwony, Błękitny, Czarny. Podpiąłem od lewej plus,

> impuls i mase. Sprawdziłem to na dwóch takich samych impulsatorach i niestety nie działają.

> Nie wiem jak zmierzyć ten impuls.

jak będę mieć moment to poszukam bo błąkają mi się gdzieś impulsator z forda ( 2 imp /obr) oraz z marei ( chyba 3 imp na obr).

a co do samych impulsatorów - jesteś pewien ich sprawności?

pozdr