Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piski z koła - przyblokowany klocek czy łożysko?

Featured Replies

Napisano

Wracałem sobie wczoraj A2 do domu i miałem całe auto załadowane i obciążone. Podczas jazdy na prostej z tylnego prawego koła dochodziły piski jakby klocek się przyblokował w prowadnicy (Astra J). Jak delikatnie depnąłem na hamulec lub zaciągnąłem ręczny to pisk na chwilę ustawał. Po przyjeździe do domu prawa tylna felga była gorąca a lewa ok. Zaobserwowałem już taki objaw drugi raz, który występuje tylko jak auto jest max obciążone i jadę po prostej. Na nie obciążonym aucie takich objawów brak.

W zeszłym roku jak auto było jeszcze na gwarancji, to w ASO wyczyścili i przesmarowali prowadnice, zaciski i klocki i od tej pory nie jeździłem już załadowanym i obciążonym samochodem, więc nic się nie działo.

Jak zdiagnozować ten objaw?

Napisano

Raczej prowadnice do czyszczenia. Ewentualnie jakaś inna przyczyna nie wracania na miejsce klocków.

Trzeba rozebrać i będzie widać. Diagnozę właściwie już zrobiłeś.

Pozdrawiam.

Napisano

> Wracałem sobie wczoraj A2 do domu i miałem całe auto załadowane i obciążone. Jak delikatnie depnąłem na hamulec lub zaciągnąłem ręczny to pisk na chwilę

> ustawał. Po przyjeździe do domu prawa tylna felga była gorąca a lewa ok. Zaobserwowałem już

> taki objaw drugi raz, który występuje tylko jak auto jest max obciążone i jadę po prostej. Na

> nie obciążonym aucie takich objawów brak.

Jak masz realizowany ten ręczny? Ja miałem podobny objaw, gdy podregulowałem skok ręcznego tak ciasno, że na lewarku koło zaczynało hamować już na 2. ząbku. Niby cięgno giętkie w postaci linki powinno być niewrażliwe na skok koła/zawieszenia/obciążenie, ale finalnie też się grzało z czterema osobami na pokładzie + bagaż.

Napisano
  • Autor

> Jak masz realizowany ten ręczny? Ja miałem podobny objaw, gdy podregulowałem skok ręcznego tak

> ciasno, że na lewarku koło zaczynało hamować już na 2. ząbku. Niby cięgno giętkie w postaci

> linki powinno być niewrażliwe na skok koła/zawieszenia/obciążenie, ale finalnie też się grzało

> z czterema osobami na pokładzie + bagaż.

Linka i samo-regulator przy cięgnie

Aktualny nalot 46kkm, więc chyba przy tm przebiegu nic się nie powinno dziać

Napisano

Pisk świadczy o zużyciu klocków hamulcowych.

Na klockach jest przymocowana taka blaszka, która po zużyciu klocka trze o tarczę i piszczy.

Nazywa się to akustyczny wskaźnik zużycia.

Masz właśnie typowy przykład jego działania.

Zużycie klocków przy tym przebiegu wskazuje, że pewnie trzeba wyczyścić prowadnice, bo blokuje jedno koło.

Napisano
  • Autor

> Pisk świadczy o zużyciu klocków hamulcowych.

> Na klockach jest przymocowana taka blaszka, która po zużyciu klocka trze o tarczę i piszczy.

> Nazywa się to akustyczny wskaźnik zużycia.

> Masz właśnie typowy przykład jego działania.

> Zużycie klocków przy tym przebiegu wskazuje, że pewnie trzeba wyczyścić prowadnice, bo blokuje

> jedno koło.

Nie obraź się ale pitolicie Hipolicie.

Klocki z tyłu wytrzymują znacznie wyższe przebiegi niż przednie.

Sprawdzałem grubość okładzin przy przekładce opon i było ok. Klocki przód/tył są jeszcze z pierwszego montażu w Gliwicach.

Tak jak już pisałem, przy nie obciążonym aucie nic się nie dzieje nawet przy prędkościach 140-160 km/h.

Napisano

> Pisk świadczy o zużyciu klocków hamulcowych.

> Na klockach jest przymocowana taka blaszka, która po zużyciu klocka trze o tarczę i piszczy.

Dotąd żyłem w przeświadczeniu, że taki wskaźnik trze i piszczy podczas hamowania... hmm.gif

Napisano

...

> Tak jak już pisałem, przy nie obciążonym aucie nic się nie dzieje nawet przy prędkościach 140-160

> km/h.

Może przy obciążeniu linka ręcznego się gdzieś wygina i napina lekko ręczny? Bardzo hipotetyczne ale teoretycznie też prawdopodobne.

Pozdrawiam.

Napisano

Piszczenie pulsacyjne, czy ciągłe?

Ja bym tu nie szukał winy w obciążeniu. Takie objawy miałem w lancerze. Winny okazał się nagar na tarczy, który sam zdiagnozowałem i usunąłem młotkiem. A "fachowcy" chcieli już klocki (a być może również tarcze) zmieniać - i weź tu zaufaj mechanikom... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Klocki z tyłu wytrzymują znacznie wyższe przebiegi niż przednie.

Też tak miałem i do tej pory myślałem.

W Astrze H przód wytrzymał 75 a tył 100 tys.

W J mam 68 tys i jestem już po wymianie przodu. Błędem było, że nie zajrzałem do tyłu bo minął miesiąc i już je też trzeba zmieniać.