Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o pracę silnika ??

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Forumowiczów.

Mam pytanko odnośnie pracy silnika po odpaleniu w mojej Asterce G 1,6 16V X16XEL.

Mianowicie, od czasu do czasu (nie występuje to ciągle) po odpaleniu na zimnym silniku dzeje się coś takiego:

Uruchamiam silnik obroty nagle lecą do 2-2,5 tyś i tak się utrzymują jak leciutko przegazuję tak powiedzmy do 2,7 tyś to na chwilę same lecą do 3 tyś powoli spadają do 2,5 tyś i stoją. Ale jak przegazuję powyżej 3 tyś to obroty już spadają do swoich 1,2-1,5 tak jak na zimnym moze się chilę utrzymywać po czym już spadają do 800-900 obr.

Nie dzieje się to cały czas i nie mogę tego złapać jak jestem z komputerem. Komp nie pokazuje żadnych błędów.

Podpowiedzcie Proszę - Jakieś sugestie. Ja prywatnie obstawiam przepustnicę (nie wyczyszczona) ale... hmm.gif

Napisano

> Witam Szanownych Forumowiczów.

> Mam pytanko odnośnie pracy silnika po odpaleniu w mojej Asterce G 1,6 16V X16XEL.

> Mianowicie, od czasu do czasu (nie występuje to ciągle) po odpaleniu na zimnym silniku dzeje się

> coś takiego:

> Uruchamiam silnik obroty nagle lecą do 2-2,5 tyś i tak się utrzymują jak leciutko przegazuję tak

> powiedzmy do 2,7 tyś to na chwilę same lecą do 3 tyś powoli spadają do 2,5 tyś i stoją. Ale

> jak przegazuję powyżej 3 tyś to obroty już spadają do swoich 1,2-1,5 tak jak na zimnym moze

> się chilę utrzymywać po czym już spadają do 800-900 obr.

> Nie dzieje się to cały czas i nie mogę tego złapać jak jestem z komputerem. Komp nie pokazuje

> żadnych błędów.

> Podpowiedzcie Proszę - Jakieś sugestie. Ja prywatnie obstawiam przepustnicę (nie wyczyszczona)

> ale...

Mam tak samo w swojej.Przeczyscilem tylko krokowy i dalej to samo.

Napisano

Jak pisał poprzednik krokowy albo może sonda lambda warto by sprawdzić jak wygląda wykres napięcia.

pozdr

Napisano

Sprawdz gumę łączącą przepustnicę z kolektorem ssącym.

Napisano
  • Autor

No fakt nie napisałem że krokowca czyściłem w pierwszej kolejności, co do rur... hmm sprawdzę to. Choć ja podejrzewam przepustnicę. A właśnie obudowa przepustnicy jest u mnie lekko zapocona olejem, czy to może się tez jakoś objawiać, jakaś zatkana odma czy coś w ten deseń ??

Napisano

> Uruchamiam silnik obroty nagle lecą do 2-2,5 tyś i tak się utrzymują...

Miałem i pewnie mam tak samo, kiedyś się tym przejmowałem i zastanawiałem, co to może być, ale dałem spokój i nawet tego nie zauważam,,,

Ale co do diagnostyki, to mogę Ci napisać, że:

- krokowy - to na pewno nie jego wina, gdyż brudny krokowy byłby przyczyną gaśnięcia silnika, a nie wzrostu obrotów, wysokie obroty=krokowy otwarty (on zastępuje zamkniętą przepustnicę, doprowadzając powietrze do silnika)

- sonda lambda - to też nie jej wina, gdyż ECM nie kontroluje składu mieszanki w oparciu o jej wskazania, gdy silnik jest zimny do 80*C.

- przepustnica zapocona olejem - to normalka, przecież jest połączona odmą ze skrzynią korbową.

Jedynie co mi przychodzi do głowy, jako przyczyna wysokich obrotów biegu jałowego to nieszczelność w dolocie, ale za przepustnicą, np. uszczelka kolektora dolotowego, pęknięty kolektor, uszczelka przepustnicy, ale wtedy takie obroty utrzymywałyby się przez cały czas i nie spadałyby po przegazówce, więc nie tędy droga.

Mozna jeszcze pokusić się o hipotezę, że wysokie obroty są skutkiem przypadkowego niedomknięcia się przepustnicy z jakiegoś powodu. jest tylko jedno "ale": w takim przypadku krokowy powinien się przymknąć, aby skorygować obroty do właściwej wartości, a jednak tego nie robi...

IMO ECM wie, że takie są obroty początkowe i ma jakiś powód, żeby je utrzymywać, to jest jego zadanie priorytetowe: nie dopuścić do zgaśnięcia silnika. IMO wartość początkowa obrotów jest wynikiem zespołu czynników takich jak temperatura silnika, obciążenie, być może trudności z rozruchem (ty może tego nie zauważasz, ale ECM to komputer, może liczy milisekundy, czy obroty WK? nie wiadomo).

Co do spadku obrotów po przegazówce: ja to tłumaczę tak, że po przegazowaniu do tych 3000-33000 obr./min. ECM kontroluje sposób schodzenia silnika z wysokich obrotów i jesli te zejście jest powolne i nie zachodzi niebezpieczeństwo zgasnięcia silnika, to ECM obniża obroty jałowe do niższego poziomu. Pamiętajmy, że silnik jest zimny, sonda nie działa, regulacja mieszanki jest oparta wyłacznie o mapy zapłonów i temperaturę silnika.

Podsumowując - dałem sobie spokój z tym i Tobie też radzę, inni też to mają więc chyba TTTM.

Pozdr.