Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia biegow - numer

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Skrzynia biegow w moim pasacie mowi chyba papa. Slychac rzerzenie/szuranie przy dodawaniu gazu, po odpuszczeniu jest ok, przy dodaniu znow szura. Nasz polecany mechanik forumowy zdiagnozowal najpierw uklad dolotowy jako przyczyne problemu i orzekl, ze sprzeglo do wymiany bo szarpie. Rzeczywiscie szarpalo, choc jezdzilem tak ponad 3 lata, ale w koncu powiedzialem basta. Wszysy straszyli mnie naookolo, ze dwumas sie rozleci i bedzie pozniej duzy problem. Nie powiem bo akurat ten mechanik powiedzial, ze prawdopodobnie dwumas bedzie ok, a to tylko sprzeglo. I faktycznie tak bylo, choc orzekl rowniez, ze samo sprzeglo w sobie na pierwszy rzut oka wygladalo jeszcze na zdrowe. Ale teorie do problemu zawsze mozna dorobic zatem orzeknieto, ze to przez docisk. Nie czepiam sie bo po wymianie nie szarpie i jest git. Wymienili zatem tylko sprzeglo z dociskiem, dolot zrobiony (wymienione o-ringi) i...dalej szura. Nowa diagnoza - uwalona skrzynia, moze lozysko, moze dyferencjal. Pomine drobny wkurw angryfire.gif, mozna bylo to robic jak skrzynia byla na wierzchu gdy robili sprzeglo.

Szukam "nowej" ale modeli i typow jest od zatrzesienia. Z tego co wyczytalem nie bedzie pasowac kazda do kazdego bloku. Gdzie znajde numer lub napis na skrzyni zebym mogl dobrac odpowiedni model? Silnik to AWX, skrzynia 5.

Czy ktos mial przypadek szurania podczas dodawania gazu. Szura na kazdym biegu. Slychac jakby cos o siebie tarlo. Po odpuszczeniu gazu jest cisza. Stalo sie to podczas holowania przyczepki. Nie wiem czy ma znaczenie ale moze. Olej w skrzyni jest, a przynajmniej byl zeszla jesienia bo sprawdzalem.

Kiedys w maluchu mialem przypadek, ze odkrecila mi sie nakretka walka w skrzyni i walek tarl o obudowe, az w koncu wytarl dziure. Dzwiek maluchowski iscie podobny do tego z vw.

Napisano

Oznaczenie skrzyni masz na wklejce w bagażniku ( biała naklejka ) jest tam oznaczenie silnika i na tej wysokości typ skrzyni, tez trzy literowe, a na skrzyniu w b5 oznaczenie jest chyba na dzwonie sprzęgła od góry powinno być widoczne

Napisano

prawdopodobnie łożyska stożkowe się wyrobiły, miałem taki przypadek w skodzie SuperB też silnik AWX. Szorowanie było czuć jak się przyciągało do siebie dźwignie zmiany biegów jadać na drugim biegu. Wałki się przesuwały i tryby obcierały o wodziki i obudowę skrzyni.

Napisano
  • Autor

> prawdopodobnie łożyska stożkowe się wyrobiły, miałem taki przypadek w skodzie SuperB też silnik

> AWX. Szorowanie było czuć jak się przyciągało do siebie dźwignie zmiany biegów jadać na drugim

> biegu. Wałki się przesuwały i tryby obcierały o wodziki i obudowę skrzyni.

jak to naprawiles? mozna z tym jezdzic?

u mnie slychac na kazdym biegu, najmniej na V ale to moze dlatego, ze ped powietrza zaglusza ten dzwiek. slychac jak dodaje sie gazu, jak odpuszczam to cichnie.

Napisano

Skrzyniarzem nie jestem, znajomemu rozbierałem wymieniłem dwa łożyska i hulała skrzynka. Z tym lepiej nie jeździć może trzeba wymienić jedno lub dwa łożyska a może już więcej stan może się pogarszać. A skrzynie zawożę to Mirka link chłopaki robią raz dwa i już.

Napisano

> A skrzynie zawożę to Mirka link chłopaki robią raz dwa i już

Właśnie na regionalnym poleciłem ten sam zakład. wink.gif

Napisano

Gdzie znajde numer lub napis na skrzyni zebym mogl dobrac odpowiedni

> model? Silnik to AWX, skrzynia 5.

Proszzz

286944009-nalepka9wr.jpg

post-10323-14352520527217_thumb.jpg