Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłumik końcowy z dużego fiata

Featured Replies

Napisano

> Czy ktoś ma zamontowany końcowy wydech z dużego fiata? jak to brzmi?

Jeśli chodzi o taki:

07-04.gif

to ja mam i powiem tak:

- jako jedyny tłumik w układzie przelotowym bywa w trakcie jazdy uciążliwy (przy 2-2,5 obr/min słychać go z daleka) policial.gif

- jako dodatek za seryjnym tłumikiem - na wolnych obrotach przyjemnie mruczy, dźwięk wydechu jest dość niski, ale nie upierdliwy 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> - jako dodatek za seryjnym tłumikiem - na wolnych obrotach przyjemnie mruczy, dźwięk wydechu jest

> dość niski, ale nie upierdliwy

dokładnie o taki mi chodzi, to ma być wstawione zamiast końcowego, środkowy i katalizator zostają, o takie coś ci chodzi że przyjemnie mruczy?

Napisano

> jako jedyny tłumik w układzie przelotowym bywa w trakcie jazdy uciążliwy (przy 2-2,5 obr/min

> słychać go z daleka)

To musi byc bardzo slaby tlumik, bo Uno seryjnie nierzadko miewa wlasnie tylko koncowy, a jest cichsze niz Punto czy Seicento ze srodkowym i katalizatorem.

Napisano

> dokładnie o taki mi chodzi, to ma być wstawione zamiast końcowego, środkowy i katalizator zostają,

> o takie coś ci chodzi że przyjemnie mruczy?

W moim uniaku układ wydechowy fabrycznie składał się z jednego tłumika przed samą tylną osią:

02581.gif

Tłumik z PF 125p poszedł za fabrycznym - pod podłogę bagażnika. Nie wiem jak w przypadku układu z katalizatorem i twojego silnika, ale jeśli nie robisz układu przelotowego to podejrzewam, że efekt końcowy będzie podobny ok.gif

Na YT można porównać też we Fiacie CC brzmienie wydechu z tłumikiem ze 125p bez katalizatora i z nim - większej różnicy raczej nie ma...

Napisano

> To musi byc bardzo slaby tlumik, bo Uno seryjnie nierzadko miewa wlasnie tylko koncowy, a jest

> cichsze niz Punto czy Seicento ze srodkowym i katalizatorem.

tłumik POLMOstów, więc nie taki słaby.

różnica polega na tym, że normalny tłumik Uno to (zdaje się) tłumik komorowy, a ten z poloneza/125p to przelotowy i dlatego był głośny

Napisano

> tłumik POLMOstów, więc nie taki słaby.

> różnica polega na tym, że normalny tłumik Uno to (zdaje się) tłumik komorowy, a ten z poloneza/125p

> to przelotowy i dlatego był głośny

To wlasnie mialem na mysli, nie konstrukcja slaba, a skutecznosc tlumienia ok.gif.

Napisano
  • Autor

ja mam takie coś:

02634.gif

i zamiast tego na samym końcu chce wstawić ten z dużego fiata, katalizator i środkowy zostaje, mam silnik 1.5 i dlatego mam inny wydech i większej średnicy, a chce wstawiać końcowy z 125 bo u mnie końcowy się rozsypał a środkowy jest całkiem dobry

Napisano

> ja mam takie coś:

> i zamiast tego na samym końcu chce wstawić ten z dużego fiata, katalizator i środkowy zostaje, mam

> silnik 1.5 i dlatego mam inny wydech i większej średnicy, a chce wstawiać końcowy z 125 bo u

> mnie końcowy się rozsypał a środkowy jest całkiem dobry

Powinno działać. Może jedynie dojść konieczność dołożenia jakiejś przejściówki, bo tłumik "dużego" ma wlot dość dużej średnicy (dokładałem kawałek starej rury wydechowej) i lekka rzeźba, żeby tłumik nie opierał się o nadwozie i nie przenosił wibracji.

Póki co - z braku dostępu do spawarki - miałem może mało profesjonalnie to zrobione, bo zamiast wyprofilować odpowiednio rurki to jest dystans z kawałka starego gumowego wieszaka tłumika na siłę wepchnięty, ale do czasu zrobienia docelowej konstrukcji sprawdza się zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Powinno działać. Może jedynie dojść konieczność dołożenia jakiejś przejściówki, bo tłumik "dużego"

> ma wlot dość dużej średnicy (dokładałem kawałek starej rury wydechowej) i lekka rzeźba

u mnie średnica rury jest większa niż u Ciebie a taka sama jak w 125 także muszę tylko wyciąć końcowy i wstawić ten i będzie wszystko gitara zlosnik.gif jak zrobię to wstawie filmik jak to chodzi