Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo 1.8

Featured Replies

Napisano

Witam jestem z bratniego koncika i mam pytanko. Prawdopodobnie sprzedam swoje autko i zastanawiam sie nad stilonem 1.8. Oczywiście jezeli trafi mi sie takie cudo. Zastanawiam sie też nad punciakiem ale to sie jeszcze zobaczy. Interesuje mnie rocznik 2002-2003 co mozecie powiedziec o tym silniku(mysle o gazie) Sledze wasz kącik ale byłbym wdzieczny o wasze opinie.

Napisano
Widzę że Kolega dosiada Bravkę w dieslu... Nie lepiej więc przesiąść sie na jakiegoś stilona JTD??????
Napisano
  • Autor

> Widzę że Kolega dosiada Bravkę w dieslu... Nie lepiej więc przesiąść

> sie na jakiegoś stilona JTD??????

Teraz kiedy ceny ropy zrównały sie z benzyną to wole chyba benzyne. Pozatym benzynka jest tańsza w utrzymaniu chocaż grzechotnikami jezdzi sie super.

Napisano

jezeli chodzi o gaz to zdaje sie 2 potencjalne problemy; wariator i wtrysk hitachi. Ja tam wole jak ladnie powiedziales grzechotniki; bylbys mile zaskoczony JTD w porownaniu do TD.

Napisano

> Teraz kiedy ceny ropy zrównały sie z benzyną to wole chyba benzyne.

> Pozatym benzynka jest tańsza w utrzymaniu chocaż grzechotnikami

> jezdzi sie super.

Jeżeli diesel to najlepiej i najtaniej w użytkowaniu wypada służbowy a jak prywatnie to benzyna oczywiście. Tańsza w użytkowaniu, cichsza , raczej mniejsze koszty w razie awarii i niestety mniej dynamiczna i wolniejsza na paru pierwszych biegach. Diesel wymaga więcej dbałości i uwagi (turbiny, wtryskiwacze, dobre paliwo itd) ale to wiesz bo dosiadałeś. Zastanów się tylko bo "italiano" wycofało się w Polsce z 1,2 i 1,8 w benzynie pozostając przy 1,6(5 biegów) i dodając 1,4 (6 biegów). Jeśli chodzi o gaz to nawet ASO wzbrania się od Tartarinii bo to zawsze gdzieś potem nie działa ale teraz zaraz mi się dostanie od fanatyków gazu.

wpysk.gif

Napisano

Mialem 1.8 + LPG .

Silnik bardzo fajny ! Elastyczny i malo palący .

Niestety ma wady pije dużo oleju i padją wariatory .

Polecam JTD 115 lub MJ . Mialem JTD 115 i mam obecnie MJ .

Bardzo dobrem silniki , malo palą i nie wymagają przesadnej troskliwości .

Przewaga MJ nad JTD to kultura pracy silnika i oczywisci moc.

Nie polecam 1.6 to porażka w Stilo . Mialem taki wynalazek .

Palil dużo wiecej niż 1.8 dynamika tragiczna !

Pozdr

Napisano

> zastanawiam sie nad stilonem 1.8.

Słuszna decyzja. ok.gif

> Interesuje mnie rocznik 2002-2003

Lepszy jest 2003 bo mniej na niego ludzie narzekają, aczkolwiek 2002 kusi lepszym wyposażeniem. biglaugh.gif

> co mozecie powiedziec o tym silniku

Elastyczny, szybki, mało pali. A wariator? hmm.gif Przejechałem 33kkm i jeszcze działa. Pawcio przejechał coś koło 60-70kkm i dopiero wymieniał. Jest więc nieźle. A zaletą wariatora jest to, że jak chcesz jeździć ekonomicznie, to kręcisz do 3,5 tyś. obr/min. Jak chcesz jeździć szybko, to powyżej 3,5 tyś. obr/min samochód dostaje niesamowitego kopa ok.gif

> (mysle o gazie)

Ten silnik chyba najlepiej znosi gaz ze wszystkich fiatowskich silników. I nie wierz, że Tartarini jest złe. 270751858-jezyk.gif Wielu ludzi ma tutaj taką instalkę i jeżdżą i nie narzekają. ok.gif

Napisano
  • Autor

A jaki jest koszt wymiany wariatora i jak jest z olejem w tym silniku i czy wszystkie sie psuja czy jest to taka przylepa ciągnaca sie za tym silnikiem i samochodem.

Napisano

> Ten silnik chyba najlepiej znosi gaz ze wszystkich fiatowskich

> silników. I nie wierz, że Tartarini jest złe. Wielu ludzi ma

> tutaj taką instalkę i jeżdżą i nie narzekają.

2,4 rowniez z gazem sie nie gryzie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam jestem z bratniego koncika i mam pytanko. Prawdopodobnie

> sprzedam swoje autko i zastanawiam sie nad stilonem 1.8.

> Oczywiście jezeli trafi mi sie takie cudo. Zastanawiam sie też

> nad punciakiem ale to sie jeszcze zobaczy. Interesuje mnie

> rocznik 2002-2003 co mozecie powiedziec o tym silniku(mysle o

> gazie) Sledze wasz kącik ale byłbym wdzieczny o wasze opinie.

Mam 1.8 z końca 2002r. i jak narazie zero awari.Autko jeździ super szybko się rozpędza jedynie dużo pali.

Napisano

> A jaki jest koszt wymiany wariatora

Wariator opłaca się robić wraz z wymianą rozrządu, bo wtedy jest pół silnika rozbierane, i jest to koszt 1000-1500 złotych. Nie słyszałem jeszcze, aby normalny człowiek wymieniał sam wariator (bez rozrządu) za własne pieniądze. zlosnik.gif

> i jak jest z olejem w tym silniku

Wszystkie jedzą olej. Najlepsze egzemplarze spalają 0,1 litra oleju na 1000 kilometrów a najgorszym zdarza się dojść do 0,7 litra. Mój przy oszczędnej jeździe spala około 0,3 litra na 1000km a jak mu przycisnę to dochodzi do 0,4 litra. Ja jednak jeżdżę na oleju 5W40, czyli dosyć rzadkim. Jak się wleje 10W40, czyli to co zaleca producent, to ilości spalanego oleju znacznie maleją. wink.gif Plus tego jest taki, że masz w silniku cały czas świeży olej i gdyby nie konieczność wymiany filtra oleju, to możnaby przejeździć ze 100.000 km bez wymiany oleju. zlosnik.gif

> i czy wszystkie sie psuja czy jest to taka przylepa ciągnaca sie za tym silnikiem i samochodem.

Samochód nie ma nic do tego. wink.gif To wada silnika, bo te same objawy pojawiają się w Punto HGT, Barchettach, itp. Wada nieusuwalna, ale IMHO dosyć nieistotna. ok.gif Zalety w postaci niskiego spalania, łatwości zagazowania, elastyczności, miłego dla ucha dźwięku w zupełności rekompensują problemy z wariatorem i branie oleju. ok.gif

Napisano

> A jaki jest koszt wymiany wariatora

To zależy - wymiana wariatora to rozbiórka rozrządu, więc ostrożność nakazywałaby oprócz wariatora wymienić przynajmniej pasek z rolką i napinaczem. Jak Ci się to przytrafi raz na 60 kkm to nie ma problemu, ale jak wariator pada co 3 kkm (a zdarzają się i takie egzemplarze grinser006.gif - bo tu nie ma reguły), to w pewnym momencie nad ostrożnością bierze górę oszczędność rotfl.gif

> i jak jest z olejem w tym silniku

Ja tam nie wiem grinser006.gif - miałem fiata coupe z tym silnikiem, słyszałem że 1.8 podobno żre olej, mój też żarł, ale po wymianie uszczelniaczy zaworowych przestał. Wymieniałem olej co 10 kkm i w pewnym momencie to nawet przestałem już sprawdzać poziom, bo od wymiany do wymiany nie ulegał zmianie w jakis widoczny sposób.

> i czy wszystkie sie psuja

Wariator psuje się we wszystkich, ale częstotliwość tych usterek zależy od sposobu użytkowania auta jak i od konkretnego egzemplarza. Pewnie zaraz pojawi się ktoś, kto Ci napisze że trzeba dbać i inie będzie problemów zlosnik.gif, ale tutaj "dbanie" nic nie daje - jak masz pecha to wariator będzie Ci padał raz w miesiącu i nic na to nie poradzisz, jesli będziesz miał szczęście to przejeździsz ponad 100 kkm bez problemu. Generalnie jazda w trasach sprzyja trwałości wariatora - zabijają go rozruchy na zimno.

Ogólnie to trzeba uważac na serwisy, bo te które zajmują się tylko fiatem, często nie mają zupełnie pojęcia o problemie no.gif (wariator występuje w nielicznych fiatach, więc z natury rzeczy jest to problem sporadyczny, zwłaszcza w mniejszych serwisach) - naprawa polega na wymianie wariatora na nowy, ewentualnie na zastosowaniu zestawu naprawczego, natomiast jakieś patenty z instalowaniem w głowicy dodatkowego zaworka mającego zatrzymywać olej na górze silnika w czasie postoju nalezy sobie od razu odpuścić - daje to w praktyce tyle, że po takiej "naprawie" częstotliwość wymian wariatora wzrasta grinser006.gif. Większe doświadczenie praktyczne mają tu serwisy, które zajmują się również AR, bo w pewnym momencie wszystkie silniki benzynowe oprócz V6 były w to ustrojstwo wyposażone.

Na kąciku jest jedno Stilo 1.8, w którym zastosowano rozwiązanie radykalne w postaci wymiany wałka połączonej z definitywnym usunięciem wariatora biglaugh.gif - właściciel na pewno napisze Ci coś więcej od siebie na temat tych bezwzględnych metod naprawczych z_lol1.gif

Napisano

> Nie

> słyszałem jeszcze, aby normalny człowiek wymieniał sam wariator

> (bez rozrządu) za własne pieniądze.

hmm.gif Dlaczego szanowny kolega uważa, że nie jestem normalny? zlosnik.gif

Napisano

> Dlaczego szanowny kolega

Ty się teraz nie przymilaj. zlosnik.gif

> uważa, że nie jestem normalny?

Bo używasz samochodu niezgodnie z przeznaczeniem. hehe.gif

Napisano

> Słuszna decyzja.

> Lepszy jest 2003 bo mniej na niego ludzie narzekają, aczkolwiek 2002

> kusi lepszym wyposażeniem.

oj tak biglaugh.gif

> Elastyczny, szybki, mało pali. A wariator? Przejechałem 33kkm i

> jeszcze działa.

ja ma przejechane >50kkm i dziala

Napisano

> Wariator opłaca się robić wraz z wymianą rozrządu, bo wtedy jest pół

> silnika rozbierane, i jest to koszt 1000-1500 złotych. Nie

> słyszałem jeszcze, aby normalny człowiek wymieniał sam wariator

> (bez rozrządu) za własne pieniądze.

> Wszystkie jedzą olej. Najlepsze egzemplarze spalają 0,1 litra oleju

> na 1000 kilometrów a najgorszym zdarza się dojść do 0,7 litra.

moj lapie sie na 0.1 biglaugh.gif

> Mój przy oszczędnej jeździe spala około 0,3 litra na 1000km a

> jak mu przycisnę to dochodzi do 0,4 litra. Ja jednak jeżdżę na

> oleju 5W40, czyli dosyć rzadkim. Jak się wleje 10W40, czyli to

> co zaleca producent, to ilości spalanego oleju znacznie maleją.

hmm.gif jezdze na Lotosie 0W40

> łatwości zagazowania, elastyczności, miłego dla ucha dźwięku w

> zupełności rekompensują problemy z wariatorem i branie oleju.

ten dzwiek szczegolnie mi sie podoba i kojarz z przyspieszeniem biglaugh.gif

Napisano

> Ty się teraz nie przymilaj.

033102bebe_1_prv.gif

> Bo używasz samochodu niezgodnie z przeznaczeniem.

No tak - autem trzeba jeździć, a nie naprawiać hehe.gif

A w Coupe wariator padał mi równo co 10 kkm i wymieniałem go za własne pieniądze, razem z olejem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tutaj też sobie możesz poczytać nasze wypociny o silniku 1.8

O kurcze ale się wystraszłem po tej lektórze. To Waszym zdaniem jaki silnik benzynowy jest tu najlepszym 2.0 czy moze 1.4 i czy ten nie jest za słaby do tego autka a moze 1.2 ale to chyba lepsze w punciaku

smile.gif

Napisano

> O kurcze ale się wystraszłem po tej lektórze.

Nie ma się czego bać. zlosnik.gif My tak sobie tylko gadamy, a Stilaki jak jeździły, tak jeżdżą. ok.gif

> To Waszym zdaniem jaki silnik benzynowy jest tu najlepszym 2.0 czy moze 1.4 i czy ten nie jest za słaby do tego autka a moze 1.2 ale to chyba lepsze w punciaku

Jeśli chodzi o benzynkę, to ja bym brał w kolejności:

1.8 - elastyczny, mało pali, mocny, cierpi na wariator i lubi olej

1.2 - paliwo to wręcz oddaje do baku, nadaje się do turlania, a tak poza tym, to nie ma żadnych innych wad

1.4 - w miarę mocny, niektóre lubią olej

1.6 - paliwożerny, ale ospały, przepalają się cewki zapłonowe

2.4 - chla benzynę wiadrami, ale pod względem kultury pracy rządzi.

• 2 tygodnie później...
Napisano

NA jak już wszyscy pisali ... 1.8 Sluszny wybor ... jak dbasz o poziom oleju to i wariator dluzej posluzy smile.gif !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.