Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ładowarka do telefonu/nawigacji na 24V

Featured Replies

Napisano

Cześć,

takie pytanie, czy ktoś z Was używał kiedyś zwykłej ładowarki samochodowej w ciężarówce? Jeśli tak, to jakiej marki polecacie? Najlepiej na usb, żeby można było podpiąć sobie zarówno mini jak i micro USB. Pytam bo kiedyś wpiąłem taką ładowarkę co to niby miała napisane 12-24v i poszedł z niej dym. Na szczęście bez uszczerbku dla urządzenia. Od tego czasu boję się wkładać jakiekolwiek ładowarki bez uprzedniego sprawdzenia czy na pewno w danym gnieździe, podpisanym jako 12v jest istotnie 12v. Ale co jak nie ma multimetru a zachodzi potrzeba doładowania urządzenia crazy.gif Czy są jakieś przejściówki gniazd zapalniczek, zbijające 24 na 12v? Albo jakieś zaufane ładowarki, które istotnie wytrzymują te 24v?

Np. ładowarka w moim goclever ma napisane, że działa w zakresie 12-24v (chociaż przecież podczas pracy silnika mamy więcej niż 24v), ale już instrukcji napisano, żeby wkładać tylko w 12v gniazda.

Napisano

> Cześć,

> takie pytanie, czy ktoś z Was używał kiedyś zwykłej ładowarki samochodowej w ciężarówce? Jeśli tak,

> to jakiej marki polecacie? Najlepiej na usb, żeby można było podpiąć sobie zarówno mini jak i

> micro USB. Pytam bo kiedyś wpiąłem taką ładowarkę co to niby miała napisane 12-24v i poszedł z

> niej dym. Na szczęście bez uszczerbku dla urządzenia. Od tego czasu boję się wkładać

> jakiekolwiek ładowarki bez uprzedniego sprawdzenia czy na pewno w danym gnieździe, podpisanym

> jako 12v jest istotnie 12v. Ale co jak nie ma multimetru a zachodzi potrzeba doładowania

> urządzenia Czy są jakieś przejściówki gniazd zapalniczek, zbijające 24 na 12v? Albo jakieś

> zaufane ładowarki, które istotnie wytrzymują te 24v?

> Np. ładowarka w moim goclever ma napisane, że działa w zakresie 12-24v (chociaż przecież podczas

> pracy silnika mamy więcej niż 24v), ale już instrukcji napisano, żeby wkładać tylko w 12v

> gniazda.

Ja zawsze uzywam orginalnych ladowarek dolaczonych przez producenta i problemow nie bylo z 24v, a co do pracy silnika to przyjeto ze sa instalacje 12 i 24 v a w rzeczywistosci jest ok 15 i 27. Mozesz kupic rozdzielacze np z 4 gniazdami w ktorych 1 gniazdo ma 12 v ale ma ograniczona moc (do urzadzen na USB wystarczy) ale zasilacza od laptopa nie ma co tam podlaczac bo tylko dym pojdzie z rozdzielacza)

Napisano
  • Autor

> Ja zawsze uzywam orginalnych ladowarek dolaczonych przez producenta i problemow nie bylo z 24v, a

> co do pracy silnika to przyjeto ze sa instalacje 12 i 24 v a w rzeczywistosci jest ok 15 i 27.

> Mozesz kupic rozdzielacze np z 4 gniazdami w ktorych 1 gniazdo ma 12 v ale ma ograniczona moc

> (do urzadzen na USB wystarczy) ale zasilacza od laptopa nie ma co tam podlaczac bo tylko dym

> pojdzie z rozdzielacza)

Mam oryginalne ładowarki samochodowe zarówno do goclevera (chociaż wygląda to na tanią chińszczyznę, jak zresztą sama nawigacja) jak i telefonu LG, ale jednak boję się crazy.gif Nie chciałbym zostać bez telefonu gdzieś za granicą wink.gif Pół bidy jak zjara tylko ładowarkę, tak jak to miało kiedyś miejsce....gorzej jak ucierpi samo urządzenie, wtedy problem dużo większy.

Napisano

> Cześć,

> takie pytanie, czy ktoś z Was używał kiedyś zwykłej ładowarki samochodowej w ciężarówce?

ma navi z biedronki , ładowarka samochodowa z kompletyu navi ma napis 12/24 v. bez problemu używam na 12 i 24 v. do telefonu mam jakąs sam nie wiem jaką ( do nokii na cienki bolec ) i tak samo 12 i 24 v bez problemu. dawno temu miałem ładowarę do nokii na gruby bolec i tak samo działala na 12 i 24 v. podobno ( potwierdzic nie mogę) ładowarki na usb są na 12 v.

Napisano

Sprawdzałem kilka różnych ładowarek i każda działała. smile.gif

Ostatnio nawet podpinałem transmiter fm i też bez problemu. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdzałem kilka różnych ładowarek i każda działała.

> Ostatnio nawet podpinałem transmiter fm i też bez problemu.

Kurcze, a jesteś pewien, że podpinałeś pod 24V a nie pod 12V?

Ja też kiedyś bez zawahania wtyknąłem ładowarkę w gniazdo zapalniczki. Całe szczęście, że miałem kilka tych ładowarek i przetwornicę 24v-230v i ładowarkę na 230v do telefonu, bo inaczej byłbym ugotowany zlosnik.gif

Napisano

Ja zawsze kupuję na stacji takie za 30zł i działają bez problemu na 12 i 24. Zużyłem już ładowarek całe mnóstwo i wszystkie działały pod 24v. Jedynie transmiter i ładowarka do laptopa mają wyraźnie napisane 12v więc ich nie testuję smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja zawsze kupuję na stacji takie za 30zł i działają bez problemu na 12 i 24. Zużyłem już ładowarek

> całe mnóstwo i wszystkie działały pod 24v. Jedynie transmiter i ładowarka do laptopa mają

> wyraźnie napisane 12v więc ich nie testuję

Dobra, chyba zaryzykuję, będę wtykał po prostu na początek samą ładowarkę i jak nie poleci dym, to będę podpinał urządzenie cool.gif A jak poleci dym, to najwyżej na stacji kupi się inną hehe.gif

Dzięki panowie za podzielenie się doświadczeniami ok.gif

Napisano

> Dobra, chyba zaryzykuję, będę wtykał po prostu na początek samą ładowarkę i jak nie poleci dym, to

> będę podpinał urządzenie A jak poleci dym, to najwyżej na stacji kupi się inną

> Dzięki panowie za podzielenie się doświadczeniami

tak najlatwiej sprawdzic smile.gif