Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podkaszarka elektryczna

Featured Replies

Napisano

Chcę kupić na działkę podkaszarkę elektryczną. Mam prąd więc w spalinowe nie chcę się bawić.

Mam jedną na oku i podoba mi się ona, fajnie się ją trzyma, jest wyważona i silnik o mocy 750W, a nie jak inne 200 czy 150W.

Jeden jej feler to obroty silnika 7000 na min.

Inne słabsze modele np 400W mają 12700 obr/min.

Więc co lepsze, moc silnika czy wyższe obroty?

Obecnie mam starusieńką kosiarke elektryczną o mocy 900W i daje rade, ale podkaszarka też by się przydała jeszcze.

Napisano

W ub. roku kupiłem elektryczną Makitę 1000W. Chyba UM4030. Tak naprawdę to jest jakiś niemiecki chińczyk brandowany logiem Makity (chyba Dolmar). Oryginalnie występuje w kolorze czerwonym i jest droższy.

Niestety producent nie przyznaje się do prędkości obrotowej. Na pewno jest mniej niż 10krpm. To słychać. Za to mocy jest tyle, że kosi nawet małe drzewka.

Czasami mam obawy, żeby sobie nogi nie podciąć niechcący ;-)

Polecam.

Napisano

> słychać. Za to mocy jest tyle, że kosi nawet małe drzewka.

> Czasami mam obawy, żeby sobie nogi nie podciąć niechcący ;-)

> Polecam.

jaka zylke maks mozna zalozyc?

Napisano

> jaka zylke maks mozna zalozyc?

2,4mm wchodzi ale ma kłopoty z wysuwaniem i mało się mieści na szpuli. Jak skończę rolkę to zakładam 2mm. Ta wejdzie nominalnie i się nie zacina. Chyba, że znajdę 2,2mm to jeszcze sprawdzę?

Pozdrawiam.

Napisano

> 2,4mm wchodzi ale ma kłopoty z wysuwaniem i mało się mieści na szpuli. Jak skończę rolkę to

> zakładam 2mm. Ta wejdzie nominalnie i się nie zacina. Chyba, że znajdę 2,2mm to jeszcze

> sprawdzę?

> Pozdrawiam.

2.4 scinasz male drzewka? U mnie w spalinowej 2.4 jest teoretycznym maks, choc spokojnie 3 wchodzi, ale dopiero trojka kwadratowa sie nie rwie od razu przy samosiejkach do 5mm grubych.

Napisano

> 2.4 scinasz male drzewa?

...a jak fajnie korzenie w ziemi wycina ;-)

Wiadomo, że wtedy szybko się żyłka kończy ale nie o tym mowa.

Pozdrawiam.

Napisano

> 2.4 scinasz male drzewka? U mnie w spalinowej 2.4 jest teoretycznym maks, choc spokojnie 3 wchodzi,

> ale dopiero trojka kwadratowa sie nie rwie od razu przy samosiejkach do 5mm grubych.

Pozostaje kwestia jakości żyłki wink.gif Wyleczyłem się z tanich żyłek i stosuję Oregon Duoline plus zlosnik.gif Jest moc grinser006.gif

Napisano

> Pozostaje kwestia jakości żyłki Wyleczyłem się z tanich żyłek i stosuję Oregon Duoline plus

> Jest moc

Podobno super się kosi sama stalową linka zamiast żyłki. Ale jest to nielegalne i nie można kupić w sklepie. Ktos kosił?

Napisano
  • Autor

> Podobno super się kosi sama stalową linka zamiast żyłki. Ale jest to nielegalne i nie można kupić w

> sklepie. Ktos kosił?

a jak z tą prędkościa.

7000 obrotów jest wystarczające ?

Napisano

> Pozostaje kwestia jakości żyłki Wyleczyłem się z tanich żyłek i stosuję Oregon Duoline plus

> Jest moc

ile kosztuje i gdsie to kupic?

Napisano

> a jak z tą prędkościa.

> 7000 obrotów jest wystarczające ?

ja tam rzadko odkrecam manetke na full

Napisano

> Podobno super się kosi sama stalową linka zamiast żyłki. Ale jest to nielegalne i nie można kupić w

> sklepie. Ktos kosił?

Mam nswinieta linke hamulcowa od roweru na podkaszakre el. Bosch 500W nie narzekam na brak mocy....

Napisano

> Mam nswinieta linke hamulcowa od roweru na podkaszakre el. Bosch 500W nie narzekam na brak mocy....

A jak się odcina jak za bardzo się wysunie?

Napisano

> Chcę kupić na działkę podkaszarkę elektryczną. Mam prąd więc w spalinowe nie chcę się bawić.

> Mam jedną na oku i podoba mi się ona, fajnie się ją trzyma, jest wyważona i silnik o mocy 750W, a

> nie jak inne 200 czy 150W.

> Jeden jej feler to obroty silnika 7000 na min.

> Inne słabsze modele np 400W mają 12700 obr/min.

> Więc co lepsze, moc silnika czy wyższe obroty?

> Obecnie mam starusieńką kosiarke elektryczną o mocy 900W i daje rade, ale podkaszarka też by się

> przydała jeszcze.

dwa lata temu miałem ten sam problem - czyli mocniejsza czy szybsza - no pan w sklepie poradział "mocniejsza" - szajs był straszny, jeszcze tego samego dnia poszedł dymek z niej, a tania nie była, po czym pojechałem ją oddać i kupiłem najtańszą MTD 200W ale z dużą prędkością właśnie - cały czas chodzi, nic się nioe dzieje a pragnę zauważyć, że ja nie używałem jej jako podkaszarki przy płotach czy coś tylko kosiłem nią 400m2 (w jaieś 4 godziny) więc praca non stop.

Napisano

> A jak się odcina jak za bardzo się wysunie?

Linka jest na stałe bez możliwości wysuwania. Od roku tego nie ruszam bo nie ma po co smile.gif

Napisano

> Linka jest na stałe bez możliwości wysuwania. Od roku tego nie ruszam bo nie ma po co

jak to zamocowales? Nie bois sie, ze ci sie na czyms urwie i trafi w piszczel, albo dziecku w oko?

Napisano

> jak to zamocowales? Nie bois sie, ze ci sie na czyms urwie i trafi w piszczel, albo dziecku w oko?

odmierzylem odpowiednia dlugosc i na wezel

kosze zawsze w wysokich kaloszach a dzieci nie szwendaja sie pod nogami...

Napisano

> odmierzylem odpowiednia dlugosc i na wezel

> kosze zawsze w wysokich kaloszach a dzieci nie szwendaja sie pod nogami...

a plecionka ci sie nie rozplata?

Napisano

> a plecionka ci sie nie rozplata?

zakonczona oryginalnym lutem jak masz przy manetce hamulca