Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana filtra paliwa

Featured Replies

Napisano

> Czy trzeba potem odpowietrzac?

Raczej tak ok.gif

Ale gdzieś czytałem że jak się zamknie wężyki żabkami przed zdjęciem filtra a filtr nowy zaleje paliwem to odpada odpowietrzanie hmm.gif

jakiś tekst

jakiś tekst

jakiś tekst

Napisano

> chyba nie ten silnik, ja mam 2.0..

Pod filmem masz ok.gif

Nawet 2,0 hdi taki jak nasz ok.gif

jakiś tekst

Napisano

> Czy trzeba potem odpowietrzac?

Przy CR diesel obowiązkowo, ale to się robi samo (na pewno w D5).

Napisano
  • Autor

> Przy CR diesel obowiązkowo, ale to się robi samo (na pewno w D5).

No o wlasnie, slyszalem ze samo sie nie robi:)

NNIby jest procedura, zeby zostawic auto z wlaczonana stacyjna na kilka minut..dziala to?

Zanim zaczne wymieniac:)

Napisano

> No o wlasnie, slyszalem ze samo sie nie robi:)

> NNIby jest procedura, zeby zostawic auto z wlaczonana stacyjna na kilka minut..dziala to?

> Zanim zaczne wymieniac:)

Procedura jest analogiczna, jak w przypadku wyjeżdżenia całego baku paliwa. Dodam, że to moja indywidualna procedura...

Ja robię tak, że po wymianie filtra włączam zapłon i czekam kilka (4-5) minut i dopiero próbuję odpalić. Auto odpala ale w 2 na 3 przypadki gaśnie. Wtedy jeszcze raz włączam zapłon na kilka minut i odpalam.

Napisano

Zależy który masz rocznik, bo w 2,0D pierwsze lata produkcji miały pompke paliwa wbudowaną w pompę CR - w tej sytuacji po wymianie filtra nie odpalisz auta bez dodatkowej pompki ręcznej. Najpierw tą pompką ręczną dopompowujesz paliwo do filtra, a potem na powrocie zaciągasz paliwo do pompy CR. Jak już paliwo dotrzec do CR to auto odpali. Zdaje się, że dopiero od 2006 roku pojawiła się pompka w zbiorniku - wtedy wystarczy pompować przekręcając kluczyk. Ja mam 2004 i pompki nie ma - bak rozbierałem bo mi źle wskaźnik pokazywał ilość paliwa. Tam jest tylko taki potencjometr i pływak, pare rurek w obudowie i to wszystko...

Napisano
  • Autor

> Zależy który masz rocznik, bo w 2,0D pierwsze lata produkcji miały pompke paliwa wbudowaną w pompę

2006, wiec moze juz ma pompke zabudowana?

A gdzie kupujecie same wklady?

Napisano

Quote:

Jeśli chcesz odpowietrzyć układ paliwowy w v50 z silnikiem 2.0 diesel przekręć kluczyk na pozycję II i pozostaw na ~60 sekund.

Po tym czasie następuje odpowietrzenie układu paliwowego.

Jeśli jeszcze nie zrobiłeś tego co napisałem wyżej - spróbuj.

Taka procedurka znaleziona w sieci ok.gif

Napisano
  • Autor

Nie dziala, sprawdzone.

Wiec dostalem cos takiego, brzmi sensownie:)

Potrzebujesz strzykawkę, pojemnik plastikowy, silne płuca/pompkę i 0,5 l paliwa.

-Odpinasz przewód paliwowy idący z filtra do pompy wtryskowej.

-Od strony filtra strzykawką uzupełniasz braki w przewodzie.

-Spinasz przewód od strony filtra a od strony pompy wkładasz w jakiś pojemnik.

- Następnie rozpinasz przewód powrotny i dmuchasz/pompujesz paliwo do baku. Paliwo powinno po chwili zacząć ściekać do pojemnika który podstawiłeś obok pompy wtryskowej.

- Wpinasz najpierw przewód pompy wtryskowej następnie przewód powrotu

- Wkładasz "kluczyk" w stacyjkę przekręcasz w pozycję II, nie pamiętam dokładnie ale chyba po ~ 3 minutach układ powinien odpowietrzyć się sam. (sprawdź dokładnie w instrukcji jest napisane po jakim czasie układ się odpowietrza)

-Odpalasz , prawdopodobnie za pierwszym razem.

Napisano

No to próbuj ten swój sposób i zapodaj efekty na forum ok.gif

Napisano
  • Autor

> No to próbuj ten swój sposób i zapodaj efekty na forum

Zastanawiam sie tylko kto to wymyslil, aby nie bylo cisnienia w ukladzie paliwowym..wystarczy mala nieszczelnosc i juz koniec jazdy..

Napisano

> Zastanawiam sie tylko kto to wymyslil, aby nie bylo cisnienia w ukladzie paliwowym..wystarczy mala

> nieszczelnosc i juz koniec jazdy..

Moim zdaniem podjedz do jakiegoś znajomego mechanika i zapytaj ile za odpowietrzenie układu weźmie ? ok.gif

A potem tylko zaholować łosia ok.gif

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem podjedz do jakiegoś znajomego mechanika i zapytaj ile za odpowietrzenie układu weźmie

> ?

Problem jest taki, ze trzeba podjechac...holowanie odpada.

Po drugie, jak sie nie uda wlasnymi silami, nie bedzie wyjscia..ale licze ze ze 100zl na pewno.

Tyle sam bym wzial ze takie cos.

Nie zebym nie chcial dac zarobic, ale jak mozna samemu sprobowac to czemu nie, nauczy sie czlowiek czegos chociaz.

W ZG nie ma nikogo, kto podejmie sie odpowietrzenia, dzis troche dzwonilem..

Moze jakbym podjechal..jasne, jak odpali to juz nie bedzie potrzebne odpowietrzenie:)

Dzis gosciu jeden mowil, zeby na hol i ciagnac przez 300m, zaciagnie paliwo i odpali..:/, no jak tak maja odpowietrzac to dziekuje:)

Napisano

> Dzis gosciu jeden mowil, zeby na hol i ciagnac przez 300m, zaciagnie paliwo i odpali..:/, no jak

> tak maja odpowietrzac to dziekuje:)

To chyba bezmózg jakiś screwy.gif

Napisano

Dlatego polecam rozszerzony Assistance do ubezpieczenia. Dopłaca się rocznie ok.50zł i w takich sytuacjach dzwonisz i Cię ściągają gdzie potrzebujesz. Ja za odpowietrzenie zapłaciłem kupe kasy, ale to było ASO - chyba ze 160zł confused.gif

Ten sposób jaki opisałeś jest nawet rozsądny. Ja bym go uprościł i spróbował na początek rozpiąć powrót paliwa i zatkać te rurkę idącą do baku a tę idącą od pompy pozostawić luźno i wpychać powietrze tam gdzie lejesz paliwo. Aby dopchało rope tymi przezroczystymi rurkami do pompy, spiąć powrót i odpali.

Napisano
  • Autor

hej

Nic sie nie udalo..

> Ten sposób jaki opisałeś jest nawet rozsądny. Ja bym go uprościł i spróbował na początek rozpiąć

> powrót paliwa i zatkać te rurkę idącą do baku a tę idącą od pompy pozostawić luźno i wpychać

> powietrze tam gdzie lejesz paliwo. Aby dopchało rope tymi przezroczystymi rurkami do pompy,

> spiąć powrót i odpali.

Mam jakis dziwny problem, jak ciagne paliwo bezposrednio z baku, mam je z powietrzem:(

Wiec takie tracie do filtra,.

Probowalem pociagnac przez wezyk przelewowy, widac ze idzie paliwo, ale z babelkami, odpalic nie chce,,

Poddaje sie:(

Napisano
TUTAJ opisują jak to zrobić. Silnik taki sam jak w Volvo. Zarejestruj się tam, bo zdaje się, że są też obrazki wtedy widoczne.
Napisano

> Juz zrobione..

> Jakby co powiem co i jak..

Opisz bo za jakiś czas ktoś będzie miał problem ok.gif

Napisano
  • Autor

No ok, tak na przyszlosc.

Sa dwa sposoby.

1.

Kompresor i ladowanie powietrza do baku przez wlew.

2.

Pompka reczna przed ffiltrem.

Wazne jest, by wypiac przewod idacy do pompy CR, przepchnac paliwo z powietrzem (ma byc ok 95% paliwa, moga byc male pecherzyki), zapiac przewod CR jak jest juz pelny, razem z pompka odpalic auto.

Jak odpali, czekamy troche (ja ok 3 min czekalem), gasimy, czekamy ok 1min, odpalamy znowu.

Jak odpala,doprowadzic do temperaury pracy (ma sie nagrzac silnik), wylaczamy.

Odpinamy szybko zlaczke przy pompie recznej (najlepiej jest zlamac przewod kolo pompki, by paliwo sie nie cofnelo (na jej wejsciu), od strony ssania, podpinamy wszystko jak bylo.

U mnie wygladalo to tak:

286969586-20130607_184922.jpg

post-78200-14352520628477_thumb.jpg