Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

otwory w blasze

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanie jak wyprowadzić krawędzie otworów zrobionych w blasze by nie było ostrych zakończeń. Tutaj przykładowe foto o co mi chodzi.

foto

Napisano

> Witam, mam pytanie jak wyprowadzić krawędzie otworów zrobionych w blasze by nie było ostrych

> zakończeń. Tutaj przykładowe foto o co mi chodzi.

> foto

Domowym sposobem ciężko będzie. Te otwory są wykrawane i przetłaczane.

Taką średnicę ciężko będzie Ci wywiercić wiertarką, chyba że w stojaku, blacha w imadle i wytaczakiem. Później jakiś balans kostka z otworem i z góry stożkowym stemplem.

No ale to też trzeba sobie zrobić wink.gif

Napisano
  • Autor

akurat wielkość otworów jest nieistotna, bardziej mnie interesuje jak zrobić takie zagłębienie by nie było ostrej krawędzi.

Napisano

> akurat wielkość otworów jest nieistotna, bardziej mnie interesuje jak zrobić takie zagłębienie by

> nie było ostrej krawędzi.

No to zrób fazy po wierceniu. Wiercisz otwór, a później większym wiertłem lekko sfazuj. Najlepiej użyć fazownikiem albo pogłębiaczem stożkowym

Napisano

> No to zrób fazy po wierceniu. Wiercisz otwór, a później większym wiertłem lekko sfazuj.

Ale tu ograniczeniem będzie grubość materiału: jaką fazę można zrobić w blasze #1 lub #1,5mm ? No chyba że auto robi zastrzały z #10, to wtedy śmiało, bez skrępowania grinser006.gif

Napisano

> Witam, mam pytanie jak wyprowadzić krawędzie otworów zrobionych w blasze by nie było ostrych

> zakończeń.

Jaka gruba jest ta blacha? Domyślam się, że nierdzewka? Spróbuj otwornicą:

286954173-ruko.JPG

Potem połóż blachę z otworami na jakimś klocku z nieco większym otworem i kawałkiem pręta o połowie jego średnicy walcuj krawędzie tak jak byś mieszał ciasto w makutrze. Możesz też spróbować przywalić jakimś stożkiem w otwór, ale przy tym sposobie blacha się trochę zdeformuje i trzeba będzie prostować.

Do cienkiej stalowej blachy możesz zastosować też wiertło wielostopniowe:

286954173-ww.JPG

Ma ono tą wadę (w tym przypadku pozytywną), że właśnie zawija krawędzie pod siebie przy wykrawaniu otworu.

Walcz! zlosnik.gif

post-103354-14352520555777_thumb.jpg

Napisano

> akurat wielkość otworów jest nieistotna, bardziej mnie interesuje jak zrobić takie zagłębienie by

> nie było ostrej krawędzi.

Wyprofilowany stempel i podstawa z otworami odpowiednio większymi. Potem albo praska, abo udarnik kinetyczny prosty.

Napisano

> zakończeń. Tutaj przykładowe foto o co mi chodzi.

> foto

a praktyk w szkole nie miał???

Przecież cała seria różnych pilników istnienie - a to już prawdziwie własnoręczna robota hehe.gif

Napisano

Ty chcesz zrobić takie otwory czy tylko wyszlifować ranty ??

Bo jak to drugie to użyj takich ścierniczek trzpieniowych na wiertarkę z papieru, włókniny lub mix tych wyrobów

Coś takiego ściernice