Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie kupić część zamienną do nożyc do gałęzi?

Featured Replies

Napisano

Mam nożyce do gałęzi firmy "Greenmill", typu "kowadełkowego", czyli nie z dwoma ostrzami na siebie zachodzącymi, a jednym dociskającym się do aluminiowego oporu, właśnie owego kowadełka.

Wygląda ono mniej więcej jak w tych nożycach, ale to zdjęcie znalezione w necie:

286984478-Kowade%B3kono%BFycdoga%B3%EAzi.jpg

No i się rozwaliło to kowadełko, już nie bardzo jest je jak łatać. Czy ktoś ma pomysł, gdzie tego szukać, żeby samo kupić? Bo docinanie z aluminium będzie dosyć umęczliwe i czasochłonne, więc wolałbym gotową część.

Napisano

Przy częstym używaniu to aluminiowe "kowadełko" może stać się częścią eksploatacyjną, bo ostrze wycina w nim konkretny rowek, a potem niewiele trzeba, żeby to pękło.

Jak zdecydujesz się na dorabianie, to może zamiast aluminium, lepiej byłoby użyć miedzi - nie będzie tak podatna na zmęczenie materiału, no i ewentualnie można ten element częściowo wykonać poprzez lutowanie.

Ja słabo widzę możliwość dokupienia czegoś takiego - jedynie szansa w podobnym sekatorze, który został uszkodzony inaczej.

Napisano
  • Autor

> Przy częstym używaniu to aluminiowe "kowadełko" może stać się częścią eksploatacyjną, bo ostrze

> wycina w nim konkretny rowek, a potem niewiele trzeba, żeby to pękło.

U mnie nie wyrobił się rowek, a po prostu fragmentami to kowadełko się poodłamywało, obecnie już go nie ma bliżej zawiasów nożyc.

> Jak zdecydujesz się na dorabianie, to może zamiast aluminium, lepiej byłoby użyć miedzi - nie

> będzie tak podatna na zmęczenie materiału, no i ewentualnie można ten element częściowo

> wykonać poprzez lutowanie.

Miedzi nie mam, za to mam z rozbiórki archiwalnych dysków twardych ich płyty nośne, wykonane z centymetrowego aluminiom tak podfrezowanego, że kształt brzegu po niewielkiej obróbce będzie robił za to kowadełko. Tylko musiałbym tę stalową szczękę, na której ono siedzi, napawać i obrobić tak, żeby stała się prosta, a nie wklęsła, to znacznie uprości obróbkę aluminium.

> Ja słabo widzę możliwość dokupienia czegoś takiego - jedynie szansa w podobnym sekatorze, który

> został uszkodzony inaczej.

No właśnie w "podobny" jest pies pogrzebany, bo znalazłem wyglądające podobnie nożyce w Praktikerze za 28 zł, ale nie wiem, czy to kowadełko będzie identyczne. A tamte nie mają teleskopowych rączek, jak moje, więc chciałbym ewentualnie element przełożyć.

Napisano

> No właśnie w "podobny" jest pies pogrzebany, bo znalazłem wyglądające podobnie nożyce w Praktikerze

> za 28 zł, ale nie wiem, czy to kowadełko będzie identyczne. A tamte nie mają teleskopowych

> rączek, jak moje, więc chciałbym ewentualnie element przełożyć.

A ile kosztowaly Twoje? Jak 28 zl to nie ma sie co zastanawiac. Jak 280 to chyba częśc z tanich nozyc też może byc do kitu. Albo kup nowe porzadne albo jednak dorób tę częśc

Napisano

> A ile kosztowaly Twoje? Jak 28 zl to nie ma sie co zastanawiac. Jak 280 to chyba częśc z tanich

> nozyc też może byc do kitu. Albo kup nowe porzadne albo jednak dorób tę częśc

Taki greenmil jest w LM za jakies 80zl wiec chyba nie oplaca sie

Napisano

> Mam nożyce do gałęzi

> do aluminiowego oporu, właśnie owego kowadełka.

> No i się rozwaliło to kowadełko, już nie bardzo jest je jak łatać. Czy ktoś ma pomysł, gdzie tego

> szukać, żeby samo kupić? Bo docinanie z aluminium będzie dosyć umęczliwe i czasochłonne, więc

> wolałbym gotową część.

Ameliniowe g.....o. To, czego szukasz, nosi nazwę "ślusarstwo precyzyjne". Dorób ten element ze stali i gotowe grinser006.gif może tylko to tak wygląda na focie, ale nie jest to po prostu kawałek blachy, odpowiednio docięty? niewiem.gif

Napisano

Nie może być ze stali bo się nożyce momentalnie stępią...

Napisano
  • Autor

> Nie może być ze stali bo się nożyce momentalnie stępią...

I nie jest to "kawałek blachy", a jest to odlewane "z pucka" grubości około 6-8 milimetrów.

Napisano
  • Autor

> Taki greenmil jest w LM za jakies 80zl wiec chyba nie oplaca sie

Takiego samego nie ma, mój jest "mocno" teleskopowy, rozciąga się na coś ze 120 cm.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i zrobione. Szlifierka kątowa z cienką tarczą to jest to. I w ten sposób nie musiałem wyrzucać poza tym sprawnych nożyc, a stary dysk twardy w kawałku żyje nowym życiem zlosnik.gif