Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Smary przy hamulcach.

Featured Replies

Napisano

Cześć i czołem.

Obejrzałem sobie dwa filmiki odnośnie dłubania przy zaciskach hamulcowych:

W okolicach 4-tej minuty zaczyna się oczyszczenie i smarowanie gniazd blaszek. Jakiego tu smaru użylibyście? Biały smar na filmie, kojarzy mi się ze smarem litowym, ale może błądzę?

Potem, około 7-mej minuty, gość pryska czymś na krawędzie blachy klocków. To zmywacz? Czy coś smarującego w spraju?

W drugim filmie, chodzi mi zasadniczo o prowadnice zacisku (od 7-mej minuty):

Gość wspomina, by ich nie smarować smarem, tylko zabezpieczyć pastą silikonową, o ile dobrze zrozumiałem.

Czyli co? wyczyścić gniazdo i NIE SMAROWAĆ niczym poza silikonem?

W zestawie z nowymi prowadnicami z reguły jest mała porcja czegoś, w jednorazowej tubce/folii.

Pozdrawiam

Napisano

zmywacz do hamulców kupisz w każdym dobrym sklepie moto.

co do smaru - jest specjalny do zacisków i prowadnic. ATE np robi taki smile.gif

mi w VW miedzianym smarowali.

Napisano

ja sobie wymyslilem ze w prowadnice i tloczki zastosuje smar Ate, jest ogolno dostepny, ew. w gre wchodzi plastilube tez dedykowany smar do ukladow hamulcowych.

Napisano
  • Autor

> ja sobie wymyslilem ze w prowadnice i tloczki zastosuje smar Ate, jest ogolno dostepny, ew. w gre

> wchodzi plastilube tez dedykowany smar do ukladow hamulcowych.

Ale Plastilube to właśnie produkt Ate. wink.gif

Kurde... co człowiek to inna opinia. Zwariować można. Za komuny było lepiej - był tylko towot i do kompletu z nim - dylemat - smarować czy nie. wink.gif

Napisano

W drugim filmie od 7 min na prowadnice gość daje smar sylikonowy i bardzo dobrze. Nie wiem jakie to auto, bo całego filmu nie widziałem, ale wygląda na tylne hamulce jakiejś Mazdy, czy innego Japońca, w których przy układach typu TRW w prowadnicach stosuje się gumowe tulejki na końcach tych prowadnic. Widać je na filmie i właśnie dlatego, że są gumowe, trzeba dać sylikonowy smar, bo tam, gdzie jest tarcie między metalem i gumą najlepiej się sprawdza. W innych autach z układem TRW lub podobnym Boschem np Passat B5 tył, prowadnica jest bez gumowej tulejki i tam dajemy smar do prowadnic lub zwykły miedziowy.

Napisano

> ja sobie wymyslilem ze w prowadnice i tloczki zastosuje smar Ate, jest ogolno dostepny, ew. w gre

> wchodzi plastilube tez dedykowany smar do ukladow hamulcowych.

W tłoczki tylko smar sylikonowy, ATE ma taki do tłoczków ewentualnie Quick Brake jak dobrze pamiętam o nr QB 10000 w cenie paczki zapałek.

Napisano

mam wrazenie ze to jest wlasnie to co podlinkowalem.

Napisano

> mam wrazenie ze to jest wlasnie to co podlinkowalem.

Plastilube z Loctite to nie wiem, ale ATE z drugiego linku zamienia mi się właśnie na QB10000. Quicka masz w saszetkach po 2 zł z haczykiem. Od lat stosuję do tłoczków i jest super, jedna saszetka spokojnie na 4 zaciski wystarcza.

Napisano

Stosuje ceramiczny Textara do prowadnic i tłoczków. Miedziana do jarzm w miejscach gdzie pracują klocki