Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylacja w piwniczce

Featured Replies

Napisano

Hello.

Kolejne pytanie. Tym razem jak zrobić wentylację w piwnicy? Przykłady ubazgrałem 2. Lepiej będzie jak na obrazku 1 z kratką zewnętrzną wysoko czy może lepiej jak tak kratka będzie nisko jak na rysunku numer 2. Jest jeszcze opcja mieszana ale nie wiem jak się to będzie sprawdzać.

Obrazek 1

286995445-1.png

Obrazek 2

286995446-2.png

post-43899-14352520743083_thumb.png

Napisano
  • Autor

plik 2

post-43899-14352520743711_thumb.png

Napisano

> Hello.

> Kolejne pytanie. Tym razem jak zrobić wentylację w piwnicy? Przykłady ubazgrałem 2. Lepiej będzie

> jak na obrazku 1 z kratką zewnętrzną wysoko czy może lepiej jak tak kratka będzie nisko jak na

> rysunku numer 2. Jest jeszcze opcja mieszana ale nie wiem jak się to będzie sprawdzać.

> Obrazek 1

> Obrazek 2

Lepiej wysoko. Tak się robi np. tzw zetki wentylacyjne itp.

Napisano
  • Autor

> Im wyżej, tym lepiej.

A opcja że z jednej strony wysoko a z drugiej nisko?

Napisano

> A opcja że z jednej strony wysoko a z drugiej nisko?

...jest tą właściwą. Z tym, że nisko to jest przy podłodze a wysoko przy suficie.

Pozdrawiam.

Napisano

> ...jest tą właściwą. Z tym, że nisko to jest przy podłodze a wysoko przy suficie.

ja tak mam w drzwiach wejściowych szpara 2-3cm od dołu i kratka 25x40 u góry (20 cm od sufitu się zaczyna) - po wykonaniu tego dużo lepiej pali mi się w kotle miałowym ok.gif

Napisano

> Hello.

> Kolejne pytanie. Tym razem jak zrobić wentylację w piwnicy? Przykłady ubazgrałem 2. Lepiej będzie

> jak na obrazku 1 z kratką zewnętrzną wysoko czy może lepiej jak tak kratka będzie nisko jak na

> rysunku numer 2. Jest jeszcze opcja mieszana ale nie wiem jak się to będzie sprawdzać.

> Obrazek 1

> Obrazek 2

mam pytania. Czy piwniczka jest ogrzewana? Czy ma wentylacje nawiewna? Nie znam sie na tym dobrze, ale wczoraj naocznie przekonalem sie, co znaczy wentylacja piwnicy w takie parne upaly - schody, klatka schodowa piwnicy cala mokra (nie mam jeszcze drzwi). Wysoka wilgotnosc wzgledna powietrza goracego, to woda na scianach pomieszczenia zimnego.

Napisano

> mam pytania. Czy piwniczka jest ogrzewana? Czy ma wentylacje nawiewna? Nie znam sie na tym dobrze,

> ale wczoraj naocznie przekonalem sie, co znaczy wentylacja piwnicy w takie parne upaly -

> schody, klatka schodowa piwnicy cala mokra (nie mam jeszcze drzwi). Wysoka wilgotnosc wzgledna

> powietrza goracego, to woda na scianach pomieszczenia zimnego.

I tu pojawia się zagwozdka - jak wentylować piwniczkę, gdy jest gorąco, jeśli chcesz mieć w niej zimno?

Napisano
  • Autor

> ...jest tą właściwą. Z tym, że nisko to jest przy podłodze a wysoko przy suficie.

> Pozdrawiam.

Masz na myśli coś takiego?

286997320-3.png

post-43899-1435252074779_thumb.png

Napisano

> I tu pojawia się zagwozdka - jak wentylować piwniczkę, gdy jest gorąco, jeśli chcesz mieć w niej

> zimno?

Doszedlem do wniosku, ze nie wentylowac w ogole (poza czescia robiaca za kotlownie).

Napisano

> Doszedlem do wniosku, ze nie wentylowac w ogole (poza czescia robiaca za kotlownie).

Mam dwa kanały wentylacyjne w piwniczce, w tym jeden z wentylatorem + okno. Teraz okno zamknięte, wentylator wyłączony, minimalna wentylacja grawitacyjna jest. Dodatkowo włączyłem mały osuszacz powietrza, bo higrometr po ostatnich upałach (z włączonym wentylatorem) pokazał >90%.

Napisano

> Doszedlem do wniosku, ze nie wentylowac w ogole (poza czescia robiaca za kotlownie).

Brak wentylacji w piwnicy = pleśń na ścianach.

Napisano

> Brak wentylacji w piwnicy = pleśń na ścianach.

U mnie w bloku w piwnicy sa okna, ale zawsze zamkniete (szczelne plastikowe) - poza tym wentylacji brak. Plesni tez brak.

Napisano
  • Autor

To powiecie/narysujecie mi jak to ma wyglądać? Jutro mam chwilkę to bym sobie to zrobił.

Napisano

> U mnie w bloku w piwnicy sa okna, ale zawsze zamkniete (szczelne plastikowe) - poza tym wentylacji

> brak. Plesni tez brak.

Pewnie zależy to od podłoża i wysokości wód gruntowych. Ja w nowym domu też nie miałem kratki i pleśń się pojawiła. Dorobienie wentylacji problem usuneło.

Napisano

> To powiecie/narysujecie mi jak to ma wyglądać? Jutro mam chwilkę to bym sobie to zrobił.

a mój typ nie odpowiada Ci?

Napisano

> Brak wentylacji w piwnicy = pleśń na ścianach.

myslalem, ze nie mam, ale pokulem troche w kuchni nad piwnica:

20130622_133208.jpg

(warstwy gruzu zalane betonem przez murarzy przedluzajacych komin prawdopodobnie, w sumie prawie 3 wiadra wynioslem) i juz mam:

IMAGE00072.jpg wentylacje wywiewna.

Napisano
  • Autor

A dasz radę w paincie przerobić mój rysunek? :-) coś nie mogę sobie tego wyobrazić :-)

Napisano

> A dasz radę w paincie przerobić mój rysunek? :-) coś nie mogę sobie tego wyobrazić :-)

poniżej rysunek,

287001647-bez%A0tytu%B3u.JPG

aby wentylacja rzeczywiscie istaniała to jest potrzebna kratka napowietrzajaca i wyciągowa.

jako nap[owietrzająca doskonale sprawdzają się takie otworki jak w drzwiach łazienkowych lub po prostu szpara od spodu na 2-3cm, natomiast kratka wyciagowa powinna miec minimum wymiary z tego co pamietam chyba 20x35cm.

Napisano
  • Autor

> poniżej rysunek,

> aby wentylacja rzeczywiscie istaniała to jest potrzebna kratka napowietrzajaca i wyciągowa.

> jako nap[owietrzająca doskonale sprawdzają się takie otworki jak w drzwiach łazienkowych lub po

> prostu szpara od spodu na 2-3cm, natomiast kratka wyciagowa powinna miec minimum wymiary z

> tego co pamietam chyba 20x35cm.

Tylko że ja nie mam wejścia do piwnicy z zewnątrz :-) jedynie z domu.

Czyli żeby było dobrze to muszę poprowadzić w ścianie na sam dół piwnicy napowietrzenie a odpowietrzenie zrobić po drugiej stronie u samej góry?

Napisano

> Tylko że ja nie mam wejścia do piwnicy z zewnątrz :-) jedynie z domu.

> Czyli żeby było dobrze to muszę poprowadzić w ścianie na sam dół piwnicy napowietrzenie a

> odpowietrzenie zrobić po drugiej stronie u samej góry?

najlepiej by tak było, ale też z powodzeniem mozesz zrobić dwie kratki na przeciwległych ścianach z tym że ta do napowietrzania musi mieć mniejszy przekrój - jakiś 3 do 5 razy mniejszy