Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes Benz W204 C200 kompressor

Featured Replies

Napisano

Co możecie powiedzieć o tym aucie ?

mam okazję kupić od rodziny, auto z salonu, 1 kierowca , przebieg około 60 tys km

rocznik 2008

Napisano

> Co możecie powiedzieć o tym aucie ?

> mam okazję kupić od rodziny, auto z salonu, 1 kierowca , przebieg około 60 tys km

> rocznik 2008

Kompresor zwykle wymaga remontu po jakichś 150-200 tys. km, ale nie jest to jak z turbo ze sie rozpada i koniec. Po prostu dmucha coraz slabiej.

Napisano

Przy tym przebiegu nie powinno być żadnych niespodzianek...

W manualu dynamika do normalnej jazdy akceptowalna, spalanie średnio 8-9.

Napisano

zabrzmi mocno subiektywnie - znajomy diagnosta - tudzież fan gwiazdy od xx lat zlosnik.gif kupił sobie takie coś nowe z salonu, co prawda diesel chociaż z silnikiem nie było problemów grinser006.gif - ale auto to największa pomyłka jego życia, człowieku co tam się działo to ręce opadały, problemów z elektryką cała masa, tylna klapa miała jakieś domykanie co przestało działać po niecałym roku, jak chcesz mogę podpytać o newralgiczne punkty - pozbył się auta po dwóch latach. Niby jedna jaskółka wiosny nie czyni ale niesmak pozostał zlosnik.gif

Napisano

> Kompresor zwykle wymaga remontu po jakichś 150-200 tys. km, ale nie jest to jak z turbo ze sie

> rozpada i koniec. Po prostu dmucha coraz slabiej.

Jeśli chodzi o Mercedesa z tego tematu to bzdury piszesz.

Napisano

> mam okazję kupić od rodziny, auto z salonu, 1 kierowca , przebieg około 60 tys km

> rocznik 2008

Ja mysle ze nawet nie ma co się zastanawiać - po takim opisie "od rodziny, auto z salonu, 1 kierowca , przebieg około 60 tys km" to ja bym bral w ciemno ok.gif

Napisano

> rocznik 2008

Silnik jest znany z wcześniejszego modelu czyli W203. Jest to motor M271 za którym osobiście nie przepadam, ale jeśli nie pcha się do niego LPG i serwisuje w warsztacie który wie na co zwrócić uwagę to nie ma większych wtop (przy tym przebiegu koniecznie wymień świece zapłonowe). Jeśli jest skrzynia automat to jest to dobrze znany i bezawaryjny model 722.6 (przy tym przebiegu koniecznie wymień olej i filtr).

Największą wadą zespołu napędowego jak dla mnie jest wrażenie słabych osiągów w stosunku do większego motoru wolnossącego tej samej mocy oraz dość duże zużycie paliwa (minimum z automatem latem w mieście to 9L/100km, przeciętnie 10-12L/100km).

Jeśli samochód jest bezwypadkowy i rozsądnie użytkowany to naprawy raczej należą do rzadkości. Części oryginalne były drogie a w tej chwili są bardzo drogie (Mercedes podniósł ceny na wybrane części z dnia na dzień o 100-200%!) ale jest dostępnych sporo używek w razie czego.

Jakby mnie było stać to bym sobie coś takiego w nadwoziu kombi kupił, ale wyłącznie z pewną historią i małym przebiegiem.

Napisano

> Jeśli chodzi o Mercedesa z tego tematu to bzdury piszesz.

Dmuchawa jest Eaton a one wszystkie wytrzymywały 150-200 kkm.

Napisano

> Dmuchawa jest Eaton a one wszystkie wytrzymywały 150-200 kkm.

Znam wiele aut z tymi silnikami które mają za sobą 300-400kkm przebiegu i zazwyczaj dopiero my pierwszy raz zdejmujemy kompresor i to bynajmniej nie po to aby go naprawić/wymienić tylko żeby uzyskać dostęp wykonując inne prace.

W starszym modelu silnika M111 kompresor był w wersji ze sprzęgłem które przy przebiegu około 200-300kkm czasami się rozpadało, ale tutaj nie ma sprzęgła bo kompresor pracuje stale więc nie ma tego problemu.