Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC na moto ale inaczej

Featured Replies

Napisano

Podpowiedzcie cos.

Zalozenia - motocykl zarejestrowany za granica. Cywilizowanie ubezpieczany czyli = nie jezdze nie ubezpieczam.

Zalozmy ze chcialbym na niego kupic miesieczne polskie ubezpieczenie (w przypadku samochodu nazywa sie to chyba ubezpieczenie graniczne).

Czy na moto mozna cos takiego zalatwic?

Jak ktos ma kontakt z kims kto wie jak to zalatwic to prosze od razu o kontakt na priv

Napisano

Są ubezpieczenia które nazywają się OC Komis - pierwszy lepszy agent PZU Ci to wystawi ok.gif kiedyś sam bym to zrobił, nie wiem jak jest z resztą towarzystw ok.gif

Napisano
  • Autor

> Są ubezpieczenia które nazywają się OC Komis - pierwszy lepszy agent PZU Ci to wystawi kiedyś sam

> bym to zrobił, nie wiem jak jest z resztą towarzystw

OK ale z tego co wiem to takie OC komis moze byc tylko jezeli pojazd stoi zaparkowany i czekajacy na sprzedaz a mnie chodzi o takie tymczsowe miesieczne do poruszania sie po drogach.

Napisano

> OK ale z tego co wiem to takie OC komis moze byc tylko jezeli pojazd stoi zaparkowany i czekajacy

> na sprzedaz a mnie chodzi o takie tymczsowe miesieczne do poruszania sie po drogach.

Zupełnie nie - to normalne, pełne OC na którym możesz się poruszać.

...natomiast zastanawiam się, czy można w ogóle (nie tylko w OC Komis) ubezpieczyć auto niezarejestrowane w kraju hmm.gif

Napisano

> Zupełnie nie - to normalne, pełne OC na którym możesz się poruszać.

> ...natomiast zastanawiam się, czy można w ogóle (nie tylko w OC Komis) ubezpieczyć auto

> niezarejestrowane w kraju

OC Graniczne cfaniaczek.gif Ewentualnie krótkoterminowe ALE pod warunkiem, że się zarejestruje pojazd na terenie RP. W przeciwnym wypadku raczej się nie da takiego manewru wykonać. Z informacji, które ja posiadam pojazd zarejestrowany poza granicami RP podlega obowiązkowi ubezpieczenia w kraju rejestracji icon_rolleyes.gifok.gif

Napisano

> Zalozenia - motocykl zarejestrowany za granica.

Rozumiem.

> Cywilizowanie ubezpieczany czyli = nie jezdze nie ubezpieczam.

OK, to też logiczne.

> Zalozmy ze chcialbym na niego kupic miesieczne polskie ubezpieczenie

Tu już nie rozumiem - po co Ci to?

Napisano

> OC Graniczne Ewentualnie krótkoterminowe ALE pod warunkiem, że się zarejestruje pojazd na terenie

> RP. W przeciwnym wypadku raczej się nie da takiego manewru wykonać. Z informacji, które ja

> posiadam pojazd zarejestrowany poza granicami RP podlega obowiązkowi ubezpieczenia w kraju

> rejestracji

Pamiętam taką dyskusję, że ubezpieczaliśmy auta z tablicami "celnymi" niemieckimi i policjanci mieli różne interpretacje na ten temat - jedni to akceptowali, inni chcieli polski dowód rejestracyjny ok.gif

Napisano
  • Autor

> OC Graniczne Ewentualnie krótkoterminowe ALE pod warunkiem, że się zarejestruje pojazd na terenie

> RP. W przeciwnym wypadku raczej się nie da takiego manewru wykonać. Z informacji, które ja

> posiadam pojazd zarejestrowany poza granicami RP podlega obowiązkowi ubezpieczenia w kraju

> rejestracji

I tu sie mylisz bo nie musi tak byc. Dlatego wlasnie w przypadku samochodow masz ubezpieczenie graniczne. W UK bez problemu ubezpieczysz samochod zarejestrowany w Polsce, Francji, Niemczech.

Napisano
  • Autor

> Tu już nie rozumiem - po co Ci to?

Powiedzmy ze mam motocykl. Ubezpieczany tylno na sezon. Kupujesz ubezpieczenie w Kwietniu i likwidujesz ubezpieczenie we wrzesniu. Przez zime moto sobie stoi w garazu.

Na wiosne decydujesz ze twoje moto jedzie z toba na wakacje a potem bedzie zostawione i bedzie sezon zimowalo. Czyli bedzie uzywane przez okres 1 miesiaca w Polsce.

Ot cala filozofia. Z samochodami kilka ubezpieczalni mozna bylo atakowac, w googlu wpisz "ubezpieczenie graniczne" ale pytanie jak z motocyklami

Napisano

> I tu sie mylisz bo nie musi tak byc. Dlatego wlasnie w przypadku samochodow masz ubezpieczenie

Zajmuję się tym 3 lata, więc nie wydaje mi się, bym się mylił 20.GIF

> graniczne. W UK bez problemu ubezpieczysz samochod zarejestrowany w Polsce, Francji,

> Niemczech.

Pokaż mi, że nie musi cfaniaczek.gif Bo to co Kowalska Kwiatkowskiej przekazała to jedno a jak widzą sytuację firmy ubezpieczeniowe to inna sprawa. W Polsce ubezpieczysz auto zagraniczne wyłącznie, gdy dotychczasowa polisa się zakończy. jak już pisałem w Polsce auto zarejestrowane poza granicami winno być ubezpieczone w kraju rejestracji smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zajmuję się tym 3 lata, więc nie wydaje mi się, bym się mylił

> Pokaż mi, że nie musi Bo to co Kowalska Kwiatkowskiej przekazała to jedno a jak widzą sytuację

> firmy ubezpieczeniowe to inna sprawa. W Polsce ubezpieczysz auto zagraniczne wyłącznie, gdy

> dotychczasowa polisa się zakończy. jak już pisałem w Polsce auto zarejestrowane poza granicami

> winno być ubezpieczone w kraju rejestracji

No to ja troche wiecej

Kupuje samochod w UK, Kupuje angielskie ubezpieczenie na 2 dni. Samochodem jedziemy do Polski.

W serwisie przeklada sie 3-5 tygodni. Potem po przekladce nadal na angielskich numerach - OC graniczne. I tak do miesiaca na tym ubezpieczeniu. Kilka samochodow sprzedalo sie w czasie trwania tego ubezpieczenia a kilka powiedzmy miesiac dwa pozniej.

Zeby nadmienic to ostatni sprzedalismy w Listopadzie bo firma ktora sie pozbywala samochodow, wyprzedala wszystko i nastepne beda dopiero w przyszlym roku.

Ubezpieczenie bralismy w PZU i Alianzie

LINK Oficjalny artykol ze samochod nie musi byc zarejestrowany w PL - sprawdzone osobiscie.

Z motocyklem tak jeszcze nie robilem a zawiozlem go do Polski z ostatnim transportem w zeszlym roku i stoi w garazu. Bede w PL za 2 tygodnie i naszla mnie ochota pojezdzic.

Napisano

> Powiedzmy ze mam motocykl. Ubezpieczany tylno na sezon. Kupujesz ubezpieczenie w Kwietniu i

> likwidujesz ubezpieczenie we wrzesniu. Przez zime moto sobie stoi w garazu.

> Na wiosne decydujesz ze twoje moto jedzie z toba na wakacje a potem bedzie zostawione i bedzie

> sezon zimowalo. Czyli bedzie uzywane przez okres 1 miesiaca w Polsce.

No ale... ono będzie przez cały ten czas zarejestrowane w UK? To co stoi na przeszkodzie wykupić dotychczasowe OC w kraju rejestracji na ten wybrany okres?

Chyba że są tam jakieś procedury, których chcesz uniknąć/obejść... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> No ale... ono będzie przez cały ten czas zarejestrowane w UK? To co stoi na przeszkodzie wykupić

> dotychczasowe OC w kraju rejestracji na ten wybrany okres?

> Chyba że są tam jakieś procedury, których chcesz uniknąć/obejść...

Dokladnie tak. Tygodniowe/miesieczne ubezpieczenie sie nie oplaca u mnie.

OK moge wziasc na rok i po miesiacu anulowac pozostale 11 miesiecy ale oplata za anulowanie (prowizja, kara mozna to nazwac jak sie chce) jest taka ze zwroca mi naleznosc tylko za 6 miesiecy.

Napisano

> Powiedzmy ze mam motocykl. Ubezpieczany tylno na sezon. Kupujesz ubezpieczenie w Kwietniu i

> likwidujesz ubezpieczenie we wrzesniu. Przez zime moto sobie stoi w garazu.

> Na wiosne decydujesz ze twoje moto jedzie z toba na wakacje a potem bedzie zostawione i bedzie

> sezon zimowalo. Czyli bedzie uzywane przez okres 1 miesiaca w Polsce.

> Ot cala filozofia. Z samochodami kilka ubezpieczalni mozna bylo atakowac, w googlu wpisz

> "ubezpieczenie graniczne" ale pytanie jak z motocyklami

Przepraszam, a przegląd skąd weźmiesz? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przepraszam, a przegląd skąd weźmiesz?

Badanie techniczne jest ważne na rok od ostatniego testu czyli jeszcze sie lapie 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Badanie techniczne jest ważne na rok od ostatniego testu czyli jeszcze sie lapie

ale co potem?

Napisano
  • Autor

> ale co potem?

zeby zaspikoic twoja ciekawosc to najprawdopodobniej za 2 lata zarejestruje go w Pl

Natomiast swoja ciekawoscia odbiegles od tematu chaja.gif

Napisano

> zeby zaspikoic twoja ciekawosc to najprawdopodobniej za 2 lata zarejestruje go w Pl

> Natomiast swoja ciekawoscia odbiegles od tematu

to zarejestruj teraz i przestaniesz kombinować

Napisano
  • Autor

> to zarejestruj teraz i przestaniesz kombinować

270747800-sex.gif nie mieszkam w polsce. Czy da sie w 2 tygodnie zarejestrowac czy dalej smierdzi komuna i tona papierologi typu jakies poje...ne dowody tymczasowe?

Napisano

> nie mieszkam w polsce. Czy da sie w 2 tygodnie zarejestrowac czy dalej smierdzi komuna i tona

> papierologi typu jakies poje...ne dowody tymczasowe?

takie samo zadanie niedługo przede mną i też należę do tych pytających zlosnik.gif Chyba się da ale zabraknie czasu na odebranie twardego dowodu.

Napisano

> Chyba się da ale zabraknie

> czasu na odebranie twardego dowodu.

Ale twardy DR może leżeć i czekać w WK, aż zjawicie się znów w PL grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ale twardy DR może leżeć i czekać w WK, aż zjawicie się znów w PL

Myslisz ze przez powiedzmy rok czasu gdzies im nie zginie? Niestety ale taki jest w chwili obecnej plan ze nastepnym razem moge byc dopiero za 10-12 miesiecy

Napisano

> Myslisz ze przez powiedzmy rok czasu gdzies im nie zginie? Niestety ale taki jest w chwili obecnej

> plan ze nastepnym razem moge byc dopiero za 10-12 miesiecy

a to nie można za pomocą upoważnienia odebrać przez kogoś i ten ktoś niech wam wyśle? niewiem.gif