Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pilarki NAC i inne chińczyki...

Featured Replies

Napisano

Miał to ktoś, używał?

Potrzebuję jakąś spalinówkę, około 300 zł mogę wydać na dzień dzisiejszy, więc do wyboru tylko chińczyki blush.gif

Napisano

> Miał to ktoś, używał?

> Potrzebuję jakąś spalinówkę, około 300 zł mogę wydać na dzień dzisiejszy, więc do wyboru tylko

> chińczyki

Mam pilarkę NAC spalinową.

jedyny mankament - dość ciężko odpala kiedy jest zimna.

jak już odpali to chodzi jak wściekła zlosnik.gif

Ciepła odpala ok.

Wydaje mi się też że częśto trzeba naciągać łańcuch - po prostu noszę klucz w kieszeni.

Pocięła już masę drzew - zwłaszcza owocowych - a te skubane twarde.

Pamiętaj żeby ostrzyć łańcuch - najlepiej u speca - 10 zł a piła tnie zupełnie inaczej.

No i krzywdy sobie nie zrób zlosnik.gif

Napisano

> Mam pilarkę NAC spalinową.

> jedyny mankament - dość ciężko odpala kiedy jest zimna.

> jak już odpali to chodzi jak wściekła

> Ciepła odpala ok.

> Wydaje mi się też że częśto trzeba naciągać łańcuch - po prostu noszę klucz w kieszeni.

> Pocięła już masę drzew - zwłaszcza owocowych - a te skubane twarde.

> Pamiętaj żeby ostrzyć łańcuch - najlepiej u speca - 10 zł a piła tnie zupełnie inaczej.

> No i krzywdy sobie nie zrób

Czemu tak drogo za ostrzenie - ja płace w serwisie STIHLa 5 zł i to za 76 zębów.

Napisano
  • Autor

> Mam pilarkę NAC spalinową.

> jedyny mankament - dość ciężko odpala kiedy jest zimna.

> jak już odpali to chodzi jak wściekła

> Ciepła odpala ok.

> Wydaje mi się też że częśto trzeba naciągać łańcuch - po prostu noszę klucz w kieszeni.

> Pocięła już masę drzew - zwłaszcza owocowych - a te skubane twarde.

> Pamiętaj żeby ostrzyć łańcuch - najlepiej u speca - 10 zł a piła tnie zupełnie inaczej.

> No i krzywdy sobie nie zrób

Luz, będę uważał hehe.gif Z tych tanich marek własnie NAC ma chyba najlepsze opinie i jako taką sieć serwisową, więc praktycznie samo się nasuwa. No ale kącikowiczów o radę spytać wypada wink.gif

Napisano

> Luz, będę uważał Z tych tanich marek własnie NAC ma chyba najlepsze opinie i jako taką sieć

> serwisową, więc praktycznie samo się nasuwa. No ale kącikowiczów o radę spytać wypada

Orginalny lancuch tak jak kolega wspomniał szybko sie wyciaga, pozniej warto kupic cos lepszego ja mam w tej chwili łancuch husqvarny (pewnie z 50% wartosci pily) i dłuzej pozostaje ostry a dzieki temu tez sie mniej wyciaga.

Napisano

> Miał to ktoś, używał?

> Potrzebuję jakąś spalinówkę, około 300 zł mogę wydać na dzień dzisiejszy, więc do wyboru tylko

> chińczyki

znajomy ma taka zieloną z castoramy (chyba to nac) teraz jest za 330zł ok, jak patrzyłem w niedzile

ma ją 4 rok i trzyma sie dalej, na rok przerabia jakieś 15-20m3 drzewa, minus to cięzka jest i wiecej oleju trzeba lać do pb niż w markowych oraz trochę więcej pali

Napisano
  • Autor

> znajomy ma taka zieloną z castoramy (chyba to nac) teraz jest za 330zł ok, jak patrzyłem w niedzile

> ma ją 4 rok i trzyma sie dalej, na rok przerabia jakieś 15-20m3 drzewa, minus to cięzka jest i

> wiecej oleju trzeba lać do pb niż w markowych oraz trochę więcej pali

Dużo ciąć nie będę, z 10 metrów sosny na sezon, więc nie odczuję chyba aż tak bardzo tego spalania icon_rolleyes.gif Grunt, żeby to trochę pochodziło ok.gif

Napisano

> Dużo ciąć nie będę, z 10 metrów sosny na sezon

Zredukowałeś etaty w pracy i sam się wziąłeś za cięcie? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zredukowałeś etaty w pracy i sam się wziąłeś za cięcie?

A my nie drwale zlosnik.gif Prywatnie potrzebuję do domu jakiegoś niedrogiego sprzęta ok.gif

Napisano

> A my nie drwale Prywatnie potrzebuję do domu jakiegoś niedrogiego sprzęta

Hmm, sąsiad ma kosiarkę spalinową z NAC-a, tyle że z silnikiem Briggsa. Do tej pory działa bez zająknięcia a nakosiła już spooooro ok.gif

Mam nadzieję że pilarka też będzie trzymać poziom.

Napisano
  • Autor

> Hmm, sąsiad ma kosiarkę spalinową z NAC-a, tyle że z silnikiem Briggsa. Do tej pory działa bez

> zająknięcia a nakosiła już spooooro

> Mam nadzieję że pilarka też będzie trzymać poziom.

Podjadę obejrzeć do Makro, widziałem, że ostatnio mieli wybór maszynek ok.gif

Popatrzyłem na ten NAC i kupiłem... jakiś Harder w Leroy Merlin zlosnik.gif. Sprzedawca zachwalał, 2 lata gwarancji, więc ok, popróbujemy ok.gif

Napisano

Lepiej odpuść sobie te chińczyki bo szkoda nerwów na szarpanie się z nimi. Mi NAC służył około 10 minut i mało się nie zapaliła osłona zębatki - tak to wspaniale wszystko poskładane było. Oddałem do sklepu i kupiłem coś troszkę droższego - Partner czy jakoś tak - produkt Husquarny.

Popatrz kilka miesięcy temu był o tym wątek.

Napisano
  • Autor

> Lepiej odpuść sobie te chińczyki bo szkoda nerwów na szarpanie się z nimi. Mi NAC służył około 10

> minut i mało się nie zapaliła osłona zębatki - tak to wspaniale wszystko poskładane było.

> Oddałem do sklepu i kupiłem coś troszkę droższego - Partner czy jakoś tak - produkt Husquarny.

> Popatrz kilka miesięcy temu był o tym wątek.

Już kupiłem chinola, patrz nieco wyżej wink.gif Nawet odpalił, łańcuch się kręci, tylko jeszcze drewna nie zwiozłem i nie mam na czym wypróbować. Myślałem o czymś droższym, ale do mojego sporadycznego użytku powinien taki sprzęt wystarczyć. Ale o wadach i zaletach napiszę, jak trochę potnę ok.gif

Edyta: żadnego wątku nie mogłem właśnie znaleźć blush.gif

Napisano

> Popatrz kilka miesięcy temu był o tym wątek.

a ja mam zupelnie inne doswiadczenia

mialem chinola - harder - jakies 2 dni po czym szlak go trafil,

pozniej partnera - do konca gwarancji nie wytrzymal a nie tne wiecej niz 2-3 metry na sezon

teraz mam naca, nie dosc ze najmocniejsza z wszystkich to przetrzymala gwarancje x2 i nadal smiga.

byl jeden problem - zerwala sie linka startera, no i jak napisano wczesniej - olej zlopie w kazdych ilosciach smile.gif

Napisano
  • Autor

> a ja mam zupelnie inne doswiadczenia

> mialem chinola - harder - jakies 2 dni po czym szlak go trafil,

> pozniej partnera - do konca gwarancji nie wytrzymal a nie tne wiecej niz 2-3 metry na sezon

> teraz mam naca, nie dosc ze najmocniejsza z wszystkich to przetrzymala gwarancje x2 i nadal smiga.

> byl jeden problem - zerwala sie linka startera, no i jak napisano wczesniej - olej zlopie w kazdych

> ilosciach

Bo to jest tak jak na innych forach piszą - albo się rozleci od razu, albo będziesz używał latami zlosnik.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Obiecałem, że napiszę parę słów po użyciu maszyny, więc piszę: prawdą jest to, co piszą o na innych forach, że łańcuch trzeba często napinać. Trzeba - ja napinałem przy każdym tankowaniu. Samo użycie sprzętu... no cóż, nie mam porównania z innymi, ale nie zaobserwowałem żadnych problemów ani z rozruchem, ani z innymi rzeczami. Pilarka tnie bez problemu, pociąłem kilka metrów sosny póki co i wygląda na to, że potnę jeszcze sporo. Pewnie mi się trafił w miarę dobry "chińczyk" (odpukać) zlosnik.gif

Napisano

> Obiecałem, że napiszę parę słów po użyciu maszyny, więc piszę: prawdą jest to, co piszą o na innych

> forach, że łańcuch trzeba często napinać. Trzeba - ja napinałem przy każdym tankowaniu. Samo

> użycie sprzętu... no cóż, nie mam porównania z innymi, ale nie zaobserwowałem żadnych

> problemów ani z rozruchem, ani z innymi rzeczami. Pilarka tnie bez problemu, pociąłem kilka

> metrów sosny póki co i wygląda na to, że potnę jeszcze sporo. Pewnie mi się trafił w miarę

> dobry "chińczyk" (odpukać)

Sosna to nie praca dla łańcuchówki - staw się z nią u mnie na buka i graba o średnicy 50+ cm - jak da radę pociąć 40 metrów to powiem że jest coś warta.

Napisano
  • Autor

> Sosna to nie praca dla łańcuchówki - staw się z nią u mnie na buka i graba o średnicy 50+ cm - jak

> da radę pociąć 40 metrów to powiem że jest coś warta.

A wiesz, chętnie bym to wypróbował na czymś twardszym. Rodzice zwieźli jakieś grube drzewa, podjadę może i przetestuję smile.gif