Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z piatym biegiem astra g- help

Featured Replies

Napisano

witam jak w temacie wypada mi piąty bieg jak docisne gaz.

A zaczelo sie od hamowania prawie awaryjnego. Musiałem wyhamowac od 100-0 w dosc krotkim czasie. Niby nic a od tego momentu jak wrzucam piaty bieg i nacisne gaz to mi wypada. Czy to juz skrzynia pada. Wspomne ze mam wyrobione juz ciegna i całą kasetke musze wymienić tylko pytanie czy to pomoże bo przed tym hamowaniem było wszystko ok.

prosze o jakies sugestie i pomoc.

acha Astra G 2.2 dti z 2003

pozdrawiam piotr

Napisano

Sprawdź, czy jak ręcznie ruszasz wybierakiem przy skrzyni, słychać klikanie przy załączaniu biegu i sam wybierak wskakuje (zatrzaskuje się) podczas tej operacji. Porównaj jak to jest przy innych biegach. To samo przy ruszaniu lewarkiem. W skrzyni są kulki trzymane sprężynkami, które blokują wybierak w określonych położeniach, właśnie żeby bieg sam się nie wyłączał.

Druga sprawa to druciana sprężynka synchronizatora. Jeśli nie będzie trzymać, to też bieg może wypadać pod obciążeniem.

Dostęp do pary kół 5-tego biegu jest po zdemontowaniu bocznej pokrywki na końcu skrzyni. Koło z synchronizatorem jest zabezpieczone na wałku pierścieniem segera.

Jeśli podczas spokojnej jazdy usterka nie występuje, nie ma dziwnych odgłosów w skrzyni, inne biegi wchodzą dobrze, to nie ma powodu do wymiany skrzyni.

Warto też sprawdzić stan poduszek silnika, czy któraś się nie oberwała.

Czy bieg wyskakuje też gdy lekko dociskasz lewarek (próbujesz przeciwdziałać wyskoczeniu)?

Napisano
  • Autor

> Czy bieg wyskakuje też gdy lekko dociskasz lewarek (próbujesz przeciwdziałać wyskoczeniu)?

Witam

Dzięki za odpowiedź.

Jak jadę ze stałą prędkością po płaskim i nie dociskam gazu to nawet się ten piąty bieg trzyma.

Jeśli przytrzymam go ręką i do cisnę gaz to nie wypada.

Pozdrawiam Piotr

Napisano
  • Autor

witam ponownie. jest wyrok na 80% . mechanik mówi ze brak jakiegos haczyka. Co niestety chyba powoduje naprawę skrzyni biegów lub jej wymianę. Ogolnie jest do d..... i mam ochote ja (tzn astre) na szrot zaprowadzić. W piatek daje jeszcze do zaufanego mechanika wiec bede wiedział wiecej szczegółów.

Napisano

> W piatek daje jeszcze do zaufanego mechanika wiec bede wiedział

> wiecej szczegółów.

No i?? ( czekamy czekamy)

PS. u mnie ostatnio coś wyskoczyła 2ka..

Napisano

> Ogolnie jest do d..... i mam ochote ja (tzn astre) na szrot zaprowadzić.

Do d... jest papier toaletowy zlosnik.gif A za astre dam więcej o 50zł niż jakiś szrot zlosnik.gif