Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

vectra 2,2 gts

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko odnośnie silnika w tym autku, ile mniej więcej kosztuje regeneracja pompy (dwie wtyczki)? Mam astrę z silnikiem 2.0dti i wiem że wcześniej czy później padnie hehe.gif Warto się pchać w taką vectrę?

Napisano

> Mam pytanko odnośnie silnika w tym autku, ile mniej więcej kosztuje regeneracja pompy (dwie wtyczki)?

Nie da się zregenerować tej pompy.

Do roku 2003 były pompy jedno wtykowe które można regenerować

Napisano
  • Autor

dzięki, cena ok.7 tysi wystarczająco odstrasza

Napisano

> dzięki, cena ok.7 tysi wystarczająco odstrasza

z tym że dwuwtykowe się tak nie sypią często jak te starsze

Napisano

> Mam pytanko odnośnie silnika w tym autku, ile mniej więcej kosztuje regeneracja pompy (dwie

> wtyczki)? Mam astrę z silnikiem 2.0dti i wiem że wcześniej czy później padnie Warto się

> pchać w taką vectrę?

Zależy czego oczekujesz. To dziesięcioletnie auto.

Odnośnie pompy, jest tak jak Ci koledzy napisali. Pompa ze sterownikiem PSG16 psuje się bardzo rzadko, natomiast jak się zepsuje to hmmm... współczuję. Parę miesięcy temu ktoś tu regenerował tą pompę, ale w zasadzie tylko na potrzeby sprzedania samochodu. Wyszło drogo i ogólnie nie działało, ale check się jakby na chwilę przestał palić.

Ja miałem bardzo podobny samochód, sprzedałem kącikowiczowi pół roku temu. Historię serwisową masz tutaj. Sam oceń czy to dużo czy mało. Aha, auto sprzedałem z kilkoma bolączkami, które przekazałem nowemu właścicielowi, więc ta historia serwisowa to jakby nie koniec.

Napisano

> Warto się pchać w taką vectrę?

Jak vectra to IMO tylko noPb ewentualnie z lpg. Koszty utrzymania idzie utrzymać na sensownym poziomie jak nie kupisz zajechańca ok.gif moja 2,2 LPG przez ponad rok i 20kkm poza paliwem, olejami i płynami nie generuje jakichś niespodziewanych kosztów napraw. Jedyne co robiłem to zawias tył (banany i stabilizator). Poza tym śmiga rewelacyjnie ok.gif

Napisano
  • Autor

dzięki za pomoc, mam astrę g 2,0di 82km i miałem nadzieję że "bolączki" będą podobne. A czy silniki 2,0dti 101km mają tą samą pompę co we wcześniejszej wersji, czy już dwuwtykowe? widziałem takie silniki w vectrach i zafirach.

Napisano

> dzięki za pomoc, mam astrę g 2,0di 82km i miałem nadzieję że "bolączki" będą podobne. A czy silniki

> 2,0dti 101km mają tą samą pompę co we wcześniejszej wersji, czy już dwuwtykowe? widziałem

> takie silniki w vectrach i zafirach.

Z tym to ponoć jest różnie, w 2.0dti są (podobno) pompy zarówno psg5 jak i psg16. Ogólnie przy zakupie VC ja bym bardziej się kierował w stronę fiatowskiej jednostki, wiadomo dochodzi tam dwumasa (2.2dti bardzo słabo się trzepie, w związku z tym DKZ ma opinię dość pancernego) i inne mniejsze rzeczy, natomiast nie ma perspektyw na wtopę pod tytułem padnięta pompa. Dodatkowo 1.9 całkiem ładnie się chipują

Napisano
  • Autor

dzięki 20.GIF

Napisano

> A czy silniki 2,0dti 101km mają tą samą pompę co we wcześniejszej wersji, czy już dwuwtykowe?

Wszystko zależy od rocznika. Np zafira A miała w 2003r lifting. Auta przed liftem miały stare pompy i zwykłe sprzęgło. Po lifcie dwuwtykową pompę i dwumase.

Opel diesel 2.0 informacje

Napisano

> Mam pytanko odnośnie silnika w tym autku, ile mniej więcej kosztuje regeneracja pompy (dwie

> wtyczki)? Mam astrę z silnikiem 2.0dti i wiem że wcześniej czy później padnie Warto się

> pchać w taką vectrę?

ja mam juz 6 lat vectre c 2.2dti (´04)

W tym czasie przelatalem 70kkm (205000km na liczniku) i jak narazie silnik/pompa bezawaryjnie...Genelnie to bardzo malo usterek.

Olej wymieniam co 10kkm a do ON dolewam oleju 2T

Napisano

> Olej wymieniam co 10kkm a do ON dolewam oleju 2T

Ten 2T to inaczej dawny mixol ? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ten 2T to inaczej dawny mixol ?

Tak, ja leje Orlen Platinim 2T bo zawiera mniej popiołów.