Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rolety w kasecie na drzwi balkonowe-szybkie pytanie

Featured Replies

Napisano

Lepiej kupić przykręcane czy przyklejane ?

Wkręcane-nie ma szansy uszkodzić drzwi?

Przyklejane -nie ma szansy żeby się odkleiły?

spineyes.gif

Napisano

> Lepiej kupić przykręcane czy przyklejane ?

> Wkręcane-nie ma szansy uszkodzić drzwi?

Przykręca się za pomocą małych wkrętów do listwy przyszybowej. Także nic nie uszkodz się.

> Przyklejane -nie ma szansy żeby się odkleiły?

Jeżeli dobrze odtłuścisz miejsce gdzie przyklejasz kasetkę/prowadnice to nie ma szans żeby się coś odkleiło. Choć czasami są problemy z oknami z okleiną ( ze względu na porowatość powierzchni) i może się odklejać.

Kasetki przykręcane i tak prowadnice mają przyklejane

zlosnik.gif

Napisano

> Lepiej kupić przykręcane czy przyklejane ?

> Wkręcane-nie ma szansy uszkodzić drzwi?

> Przyklejane -nie ma szansy żeby się odkleiły?

mam klejona i trzyma się świetnie

Napisano

Mam klejone i 3 rok nie odpadły ok.gif

Napisano

podepne sie - te montowane w swietle szyby ile wystaja poza rame?

Napisano

Są jeszcze rolety, które wiszą na metalowych blachach zahaczanych za górny rant okna. To jest wykonane z czegoś w stylu stali sprężynowej i na prawdę solidnie trzyma i praktycznie jest to niezauważalne. Nic się nie rusza, nic nie ma szans odpaść. Ja takie mam u siebie i sprawdza się to świetnie.

Napisano

> podepne sie - te montowane w swietle szyby ile wystaja poza rame?

u mnie 3,5 cm

• 2 tygodnie później...
Napisano

> podepne sie - te montowane w swietle szyby ile wystaja poza rame?

To zależy od rodzaju rolet.

- System z prowadnicami przyklejanymi do listew. Wymierza się co do mm. Zostawiamy 2mm luzu na stronę.

Ten system nie nadaje się na okna z zaokrąglonymi ramkami wokół szyby. Prowadnice są aluminiowym płaskownikiem z taśmą samoprzylepną.

- System bez prowadnic wymierza się max 5mm od klamki. Z obu stron szyby powinny wchodzić tyle samo na ramę.

Napisano

> Przykręca się za pomocą małych wkrętów do listwy przyszybowej. Także nic nie uszkodz się.

Tu mała uwaga - rzeczywiście przykręca się do listew, więc nie uszkadzamy samej ramy. Ale trzeba uważać na coś innego. Mam pakiety trzyszybowe i ta wewnętrzna listwa przyszybowa ma kilka, no może kilkanaście mm grubości. Wkręcając śrubki robiłem to trochę z duszą na ramieniu, żeby nie wkręcić się w szybę. Wkręty których używałem "tępiłem" na czubku, żeby w razie czego nie wkręcić takiego szpica w szybę.

Napisano

> To zależy od rodzaju rolet.

> - System z prowadnicami przyklejanymi do listew. Wymierza się co do mm. Zostawiamy 2mm luzu na

> stronę.

> Ten system nie nadaje się na okna z zaokrąglonymi ramkami wokół szyby. Prowadnice są aluminiowym

> płaskownikiem z taśmą samoprzylepną.

akurat większość oferowanych np na allegro rolet jest z listwami z PCV i są takie które nadają sie do zaokrąglonych listew przyszybowych.

Napisano

> akurat większość oferowanych np na allegro rolet jest z listwami z PCV i są takie które nadają sie

> do zaokrąglonych listew przyszybowych.

Zajmowałem się montażem żaluzji i rolet robionych na zamówienie. Zaokrąglone listwy przyszybowe były wtedy nowością na rynku. Najważniejsza w tym wszystkim jest tkanina. Większość gotowców ma najtańszą, słabą "szmatę".

Napisano

> To zależy od rodzaju rolet.

> - System z prowadnicami przyklejanymi do listew. Wymierza się co do mm. Zostawiamy 2mm luzu na

> stronę.

> Ten system nie nadaje się na okna z zaokrąglonymi ramkami wokół szyby. Prowadnice są aluminiowym

> płaskownikiem z taśmą samoprzylepną.

> - System bez prowadnic wymierza się max 5mm od klamki. Z obu stron szyby powinny wchodzić tyle samo

> na ramę.

nic nie zrozumialem. Pytam sie o to, ile obudowa wystaje poza okno, zeby wiedziec, czy da sie bez kucia szpalet je zamontowac.

Napisano

> nic nie zrozumialem. Pytam sie o to, ile obudowa wystaje poza okno, zeby wiedziec, czy da sie bez

> kucia szpalet je zamontowac.

U mnie odstaje 3cm od płaszczyzny ramy okna.

287113332-Zdjęcie0370.jpg