Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Grande Punto] Mechanizm opuszczania szyby

Featured Replies

Napisano

Witam,

w ww. samochodzie zerwała mi się linka z manualnego mechanizmu opuszczania szyby (tylna prawa). Mam dwa pytania:

1) Jak zablokować szybę na stałe, bo teraz opuszcza mi się sama podczas jazdy (póki co pomogłem sobie przyklejając ją taśmą).

2) Czy da się kupić samą linkę, czy trzeba cały mechanizm? Ewentualnie jak można to tanio naprawić grinser006.gif ?

Napisano

> Witam,

> w ww. samochodzie zerwała mi się linka z manualnego mechanizmu opuszczania szyby (tylna prawa).

znany temat, wręcz TTTM

Mam

> dwa pytania:

> 1) Jak zablokować szybę na stałe, bo teraz opuszcza mi się sama podczas jazdy (póki co pomogłem

> sobie przyklejając ją taśmą).

zdjąć boczek, podstawić kawałkiem drewna ok.gif

> 2) Czy da się kupić samą linkę, czy trzeba cały mechanizm? Ewentualnie jak można to tanio naprawić

> ?

Jeśli to mechanizm na korbkę to nie bawił bym się w kombinację z linkami tylko cały mechanizm. (jednak trzeba zobaczyć czemu się urwała i czy rolka prowadząca jest w dobrym stanie)

Wersja manual nie pasuje do wersji elektrycznej.

Napisano
  • Autor

OK, drzwi naprawione, więc opiszę wszystko dla potomnych grinser006.gif

> znany temat, wręcz TTTM

> zdjąć boczek, podstawić kawałkiem drewna

Tak zrobiłem, w sumie niepotrzebnie, bo na następny dzień rano miałem już nowy mechanizm.

> Jeśli to mechanizm na korbkę to nie bawił bym się w kombinację z linkami tylko cały mechanizm.

> (jednak trzeba zobaczyć czemu się urwała i czy rolka prowadząca jest w dobrym stanie)

> Wersja manual nie pasuje do wersji elektrycznej.

Ja też się nie bawiłem w wymianę samej linki, tylko wymieniłem cały mechanizm. Cena za zamiennik z przesyłką 140zł. Za zestaw naprawczy trzeba zapłacić (z przesyłką) około 80-90zł. Jednak z zestawem naprawczym jest więcej roboty. W przypadku zamiennika wymiana jest plug&play grinser006.gif

Demontaż boczków tylnych drzwi:

1) Boczki trzymają się na 2 śrubach "na śrubokręt krzyżak" (u dołu boczków) oraz 3 śruby "na imbus" (jedna za zaślepką koło klamki, dwie za rączką do zamykania drzwi). Dodatkowo są zatrzaski po bokach. Trzeba też zdjąć korbkę otwierania szyby (jest na zatrzask, który można podważyć np. kluczem imbusowym grinser006.gif )

2) Po zdjęciu boczków trzeba jeszcze odczepić linkę z klamki i oderwać piankę.

3) Mechanizm korbki trzyma się na dwóch nakrętkach - trzeba je wykręcić. Szybę opuszczamy mniej więcej do połowy, odczepiamy plastikowe zabezpieczenie i zdejmujemy ją z plastikowego bolca. Najlepiej jakbyśmy mieli kogoś do pomocy, aby przytrzymał tą szybę. Ewentualnie pchamy szybę do góry i podkładamy jakąś deskę.

4) Wykręcamy dwie nakrętki trzymające mechanizm, wyjmujemy całość.

5) Składamy wszystko w odwrotnej kolejności.

Napisano

> Witam,

> w ww. samochodzie zerwała mi się linka z manualnego mechanizmu opuszczania szyby (tylna prawa). Mam

> dwa pytania:

> 1) Jak zablokować szybę na stałe, bo teraz opuszcza mi się sama podczas jazdy (póki co pomogłem

> sobie przyklejając ją taśmą).

> 2) Czy da się kupić samą linkę, czy trzeba cały mechanizm? Ewentualnie jak można to tanio naprawić

> ?

Mnie ASO wymieniło partycypując w kosztach . Autko miało chyba ze 4 lata jak linka padła a szyba w ogóle nie była używana bo klima i dzieci . Też tylna prawa . Napisałem do FAP i kazali mi sie zgłosic do lokalnego ASO i zapłaciłem za połowe robocizny a linka free. zlosnik.gif