Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Budowa moto?

Featured Replies

Napisano

Taki mnie temat nurtuje. Czy żeby przerobić motonga lub zbudować ramę od podstaw to trzeba mieć jakieś papiery/uprawnienia? Spawacza czy inne?? Tak się wczoraj ze szwagierkiem zastanawiałem??

Jakie trzeba później papiery zrobić?

Tak nawiasem to warto budować od podstaw czy lepiej przerobić? Takie czysto teoretyczne pytanie zlosnik.gif

Napisano

Żeby zbudować papierów nie trzeba mieć ale żeby potem zarejestrować to będzie trzeba przejść przez proces homologacyjny.

Napisano
  • Autor

> Żeby zbudować papierów nie trzeba mieć ale żeby potem zarejestrować to będzie trzeba przejść przez

> proces homologacyjny.

Dokładniej proszę food.gif

Napisano
  • Autor

Czy ja nie powinienem dac tego na "Zrób to sam" hmm.gifhehe.gif

Napisano

> Taki mnie temat nurtuje. Czy żeby przerobić motonga lub zbudować ramę od podstaw to trzeba mieć

> jakieś papiery/uprawnienia? Spawacza czy inne?? Tak się wczoraj ze szwagierkiem

> zastanawiałem??

> Jakie trzeba później papiery zrobić?

> Tak nawiasem to warto budować od podstaw czy lepiej przerobić? Takie czysto teoretyczne pytanie

przerobić. masz ram setki - nie ma sensu samodzielnie spawać, chyba ze budujesz jakiegoś potwora który nie pasuje do żadnego gotowego kompotentu.

Obejrzyj sobie projekt cyklop opisywany na svforum. jest moc, dużo rzemiosła!

LINKA

też mnie temat nurtuje. żona siedzi sama z dzieckiem, to chciałem jej zafundować kurs spawacza - przydałaby mi się podczas budowy cafe racera... ale samo spawanie to za mało smile.gif trzeba mieć jednak spore zaplecze sprzętowo narzędziowe i umiejetnosci. coby np. wzmocnić samodzielnie mocowanie jedoramiennego wahacza do innej ramy... itp itd.

Napisano
  • Autor

> przerobić. masz ram setki - nie ma sensu samodzielnie spawać, chyba ze budujesz jakiegoś potwora

> który nie pasuje do żadnego gotowego kompotentu.

> Obejrzyj sobie projekt cyklop opisywany na svforum. jest moc, dużo rzemiosła!

> LINKA

> też mnie temat nurtuje. żona siedzi sama z dzieckiem, to chciałem jej zafundować kurs spawacza -

> przydałaby mi się podczas budowy cafe racera... ale samo spawanie to za mało trzeba mieć

> jednak spore zaplecze sprzętowo narzędziowe i umiejetnosci. coby np. wzmocnić samodzielnie

> mocowanie jedoramiennego wahacza do innej ramy... itp itd.

Własnie tak mnie naszło po obejrzeniu paru Cafe. No dobra ale jak przerabia się motocykl to raczej nic nie trzeba przewalać w papierach?? Więc tylko dużo chęci i talentu potrzeba?? Zgadza się?? hmm.gif

Napisano

> Własnie tak mnie naszło po obejrzeniu paru Cafe. No dobra ale jak przerabia się motocykl to raczej

> nic nie trzeba przewalać w papierach?? Więc tylko dużo chęci i talentu potrzeba?? Zgadza się??

i pieniędzy 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> i pieniędzy

No tak tak chociaż kupę rzeczy mam możliwość wykonania w dużym zakładzie gdzie tną laserami, obrabiają frezarkami.Kumpel pracuje na numerykach i dla mnie zrobi wiele rzeczy za przysłowiową flachę. zlosnik.gifPodstawa to dostarczyć bardzo dokładny rysunek ok.gif

Napisano

> i pieniędzy

Nawet nie, tyle, ze trzeba miec koncept i gust.

Jezeli chodzi o cafee racer#a to nie budowal bym wlasnej ramy, tylko zaadoptowal albo z Triumph'a albo z Moto Guzi.

Pytalem kiedys jakie koszta, to wyszla astronomia, ttrzeba dostarczyc na badana dwie identyczne ramy ktore poddane sa zgniotom, homologacja hamulcow to ponad 250 Euro, homologacja ukladu wydechowego to nastepne 2500 EWuro + 10 000 Euro za badanie ramy

wink.gif