Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

no dobra, co robię zle?

Featured Replies

Napisano

czemu tak jest, ze tania farba jest rzadka i, choc wiecej razy trzeba malowac, a sama farba to badziew, malowanie nia jest po prostu bajka.

Ale wezmie czlowiek sie postawi kupi drozsza farbe z gornej, badz gornej sredniej polki, dostanie dos o konsystencji prawie majonezu, co nawet rozcienczone wypruwa juz czlowieka po 20m2. Namachac sie cholera trzeba, cisnac tym walkiem, a jeszcze zuzycie 50-70% wyzsze, niz podaje producent. O co kaman?

Napisano

> czemu tak jest, ze tania farba jest rzadka i, choc wiecej razy trzeba malowac, a sama farba to

> badziew, malowanie nia jest po prostu bajka.

> Ale wezmie czlowiek sie postawi kupi drozsza farbe z gornej, badz gornej sredniej polki, dostanie

> dos o konsystencji prawie majonezu, co nawet rozcienczone wypruwa juz czlowieka po 20m2.

> Namachac sie cholera trzeba, cisnac tym walkiem, a jeszcze zuzycie 50-70% wyzsze, niz podaje

> producent. O co kaman?

Wałek, wałkowi nie równy zlosnik.gif może za długi włos wink.gif Ja stosuję raczej krótki i nie wyobrażam sobie zmęczyć się malowaniem 20m2 zlosnik.gif Farby stosowałem od magnata przez kabe do jakich tanich popłuczyn wink.gif

Napisano

> czemu tak jest, ze tania farba jest rzadka i, choc wiecej razy trzeba malowac, a sama farba to

> Ale wezmie czlowiek sie postawi kupi drozsza farbe z gornej, badz gornej sredniej polki, dostanie

> dos o konsystencji prawie majonezu, co nawet rozcienczone wypruwa juz czlowieka po 20m2.

> Namachac sie cholera trzeba, cisnac tym walkiem, a jeszcze zuzycie 50-70% wyzsze, niz podaje

> producent. O co kaman?

Zły wałek lub zła technika malowania. ok.gif

Dobrym wałkiem wymalowałem więcej dobrą farbą niż podaje producent, a krycie kolorem równomierne jakby po natrysku było. ok.gif

Napisano

zly walek albo operator dupa zlosnik.gif

patrzac z doswiadczenia lepiej sie maluje farbami nawet ze sredniej polki niz bardzo tanimi. A malowalem w zyciu duzo i jakos nie bylo to strasznie meczace hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Wałek, wałkowi nie równy może za długi włos Ja stosuję raczej krótki i nie wyobrażam sobie

> zmęczyć się malowaniem 20m2 Farby stosowałem od magnata przez kabe do jakich tanich

> popłuczyn

no wlasnie maluje kabe zgodnie z zyczeniem producenta - walkiem z owczego futra, bodajze 18mm (albo krotszy).

Napisano
  • Autor

> zly walek albo operator dupa

> patrzac z doswiadczenia lepiej sie maluje farbami nawet ze sredniej polki niz bardzo tanimi. A

> malowalem w zyciu duzo i jakos nie bylo to strasznie meczace

moze i walek. Maczam walek w farbie, rozprowadzam na tarce... i trzy mazniecia, a trzecie juz nie kryje w 100% i trzeba sie namachac dociskajac, zeby to rozprowadzic na powierzchni.

Napisano

> moze i walek. Maczam walek w farbie, rozprowadzam na tarce... i trzy mazniecia, a trzecie juz nie

> kryje w 100% i trzeba sie namachac dociskajac, zeby to rozprowadzic na powierzchni.

Tak na mój gust powinno wyglądać malowanie wałkiem zlosnik.gif Z jednego solidnego namoczenia wałka pomalujesz około 1m^2. Najpierw wałkiem robisz ślad dużej litery W , albo M, a potem rozprowadzasz farbę w brakujące miejsca. Mi się tak wygodniej malowało, niż malując pokolei miejsce w miejsce, a potem bawić się w przenoszenie farby z lewa na prawo.

No i też nie powinno na siłę powiększać się obszaru, jaki da się pomalować z jednego namoczenia wałka, bo tak na prawdę farby niewiele się zaoszczędzi, wałkiem można się strasznie namachać, a mogą dojść problemy z nierówną fakturą farby.

Napisano
  • Autor

> Tak na mój gust powinno wyglądać malowanie wałkiem Z jednego solidnego namoczenia wałka

> pomalujesz około 1m^2. Najpierw wałkiem robisz ślad dużej litery W , albo M, a potem

> rozprowadzasz farbę w brakujące miejsca. Mi się tak wygodniej malowało, niż malując pokolei

> miejsce w miejsce, a potem bawić się w przenoszenie farby z lewa na prawo.

> No i też nie powinno na siłę powiększać się obszaru, jaki da się pomalować z jednego namoczenia

> wałka, bo tak na prawdę farby niewiele się zaoszczędzi, wałkiem można się strasznie namachać,

> a mogą dojść problemy z nierówną fakturą farby.

ok, ale z tego nie wyrobisz 0,11l/m2, jak podaje producent, a z tym rozprowadzaniem jest taki problem, ze ten walek z owczej welny nie robi tego jednym maznieciem. Mam tez sznurkowy i podobny problem.

Napisano

> ok, ale z tego nie wyrobisz 0,11l/m2, jak podaje producent, a z tym rozprowadzaniem jest taki

> problem, ze ten walek z owczej welny nie robi tego jednym maznieciem. Mam tez sznurkowy i

> podobny problem.

Ja najczęściej malowałem wałkiem sznurkowym z krótkim włosiem, farby dekoralu - jakaś standardowa biała, zmywalna kolorowa i łazienkowa. Średnie zużycie przy podwójnym malowaniu wychodziło praktycznie takie, jak na opakowaniu - w pierwszym malowaniu trochę większe, przy drugim mniejsze.

Ja używałem do malowania kuwety, bo jakoś w ten sposób lepiej mi się farbę rozprowadzało, ale nie powinno to raczej wprowadzić tak znacznej różnicy.

Te ściany co malujesz, to były już kiedyś malowane, czy są nowe? Bo może tu tkwi cała zagadka.

Napisano

> producent. O co kaman?

Pomalowałem praktycznie całe mieszkanie Beckersem. Jest gęsty, ale kryje pięknie, a i zużycie dokładnie takie jak na puszcze. Jedną ścianę podkusiło mnie pomalować jakimś Dekoralem bo spodobał mi się kolor - masakra. icon_rolleyes.gif

Napisano

Ściana musi być czysta, odtłuszczona. Wałek dedykowany do farby. Np: są specjalne wałki do farb emulsyjnych.

I robota idzie pięknie zlosnik.gif

Napisano

> moze i walek. Maczam walek w farbie, rozprowadzam na tarce... i trzy mazniecia, a trzecie juz nie

> kryje w 100% i trzeba sie namachac dociskajac, zeby to rozprowadzic na powierzchni.

tak się nie maluje jak piszesz. Nie dociska się wałka i nie rozsmarowuje na siłę farby. Mokrym wałkiem i deikatnie. Najpierw namaluj sobie literę V na ścianie i później to rozprowadzaj.

Napisano

> producent. O co kaman?

własnie nie cisnąć a częściej moczyć wałek...mi zawsze farby starcza na więcej m2 niż podaje producent...

pod spód maluję białym gruntem np. śnieżki a dopiero pozniej głowną farbą.

mam juz ulubione - na sufit dyroton 6 od bondexa a na ściany gotowe beckers'a

wałki też kupuję jedne i te same:

wałek

uchwyt

Napisano

> Pomalowałem praktycznie całe mieszkanie Beckersem. Jest gęsty, ale kryje pięknie, a i zużycie

> dokładnie takie jak na puszcze. Jedną ścianę podkusiło mnie pomalować jakimś Dekoralem bo

> spodobał mi się kolor - masakra.

potwierdzam, beckersem to się chce malować i wtedy można:

kask-na-piwo-debesciak-niebieski.jpgbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> tak się nie maluje jak piszesz. Nie dociska się wałka i nie rozsmarowuje na siłę farby. Mokrym

> wałkiem i deikatnie. Najpierw namaluj sobie literę V na ścianie i później to rozprowadzaj.

tak tez robilem, ale nie jest latwo wytlumaczyc, o co mi chodzi. Mokry, ale nie ociekajacy walek - przejezdzam raz i ten kawalek moze w 30% jest pokryty. Jak bede lekko jezdzil i czesto maczal, to wyjdzie, ale zuzyje 3x wiecej farby, a na scianie bedzie gruba warstwa.

Napisano

> tak tez robilem, ale nie jest latwo wytlumaczyc, o co mi chodzi. Mokry, ale nie ociekajacy walek -

> przejezdzam raz i ten kawalek moze w 30% jest pokryty. Jak bede lekko jezdzil i czesto maczal,

> to wyjdzie, ale zuzyje 3x wiecej farby, a na scianie bedzie gruba warstwa.

jaka masz farbe i walek?

Napisano
  • Autor

walek_2.jpg

ja mam taki walek - moim zdaniem kiepsko przenosi farbe na podloze.

Napisano

> ja mam taki walek - moim zdaniem kiepsko przenosi farbe na podloze.

kup anza - taki jak wkleiłem wyzej - farba tez nie jest bez znaczenia - zagruntowane na biało sciany moglem pomalowac na 1x kolorowym beckersem i byłoby ok ale malowałem 2x aby było dokładnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> kup anza - taki jak wkleiłem wyzej - farba tez nie jest bez znaczenia - zagruntowane na biało

> sciany moglem pomalowac na 1x kolorowym beckersem i byłoby ok ale malowałem 2x aby było

> dokładnie

tak jak pisalem wyzej - jako pierwsza warstwe na sufity (gladz lub plyty gk) daje kabe aqualit, a na druga warstwe kabe aquatex. Pierwsza warstwa na tynki cem-wap aquatex rozcienczony woda wg zalecen. Najgorzej to idzie na gipsach.

Napisano

> tak jak pisalem wyzej - jako pierwsza warstwe na sufity (gladz lub plyty gk) daje kabe aqualit, a

> na druga warstwe kabe aquatex. Pierwsza warstwa na tynki cem-wap aquatex rozcienczony woda wg

> zalecen. Najgorzej to idzie na gipsach.

poswiec sie jeszcze i kup wałek i jesli malujesz na bialo to bondexa o którym pisałem. - sprawdz efekt.

Napisano

Ja maluję wałkiem z długim włosiem (coś jak na pomponie czapki wełnianej zlosnik.gif) i 5l starcza mi na ~ 30m2 dwukrotnego malowania.

Napisano

> kup anza - taki jak wkleiłem wyzej

Ja też polecam ten wałek, podobno przez te dwie rolki po obu stronach

wałek jest lepiej prowadzony

do tego oczywiście kij link i nawet sie nie zmęczysz.

Napisano

> producent. O co kaman?

Koleś, który u mnie malował ściany robił taki manewr, że po namoczeniu i smarnięciu o ścianę rozpędzał wałek i dopiero malował. chodziło (chyba) o równomierne rozłożenie włosia.

Napisano
  • Autor

> Koleś, który u mnie malował ściany robił taki manewr, że po namoczeniu i smarnięciu o ścianę

> rozpędzał wałek i dopiero malował. chodziło (chyba) o równomierne rozłożenie włosia.

Jak rozpedzal? Jak u mnie za szybko macham, to wszystko mam w bialych centkach, lacznie ze mna.

Napisano

> Jak rozpedzal? Jak u mnie za szybko macham, to wszystko mam w bialych centkach, lacznie ze mna.

Używaj wałka z osłoną.

Napisano

> Jak rozpedzal? Jak u mnie za szybko macham, to wszystko mam w bialych centkach, lacznie ze mna.

krótki włos jak u anz'y i będzie spokój ok.gif

Napisano

> Koleś, który u mnie malował ściany robił taki manewr, że po namoczeniu i smarnięciu o ścianę

> rozpędzał wałek i dopiero malował. chodziło (chyba) o równomierne rozłożenie włosia.

nie znam tej techniki ale wałek na 12V wydaje się dla tegoż fachowca dobrym wyjściem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> krótki włos jak u anz'y i będzie spokój

probowalem dzis trzy rozne walki i najlepiej jednak idzie sznurkowym o dlugosci jakies 1cm. Ale i tak zuzycie mam ok. 0.2l/m2, a producent podaje 0.1.

Napisano

1. Swieżo namoczony wałek - maźnięcie o ścianę

2. Przyłożenie wałka do ściany i szybkim ruchem o ścianę w górę lub w dół z jednoczesnym oderwaniem od ściany (tak by wałek się szybko kręcił)

3. Normalne smarowanie wałkiem ściany.

zlosnik.gif

Tak robił, a pomalowane jest na pięć z plusem.

BTW mogę Ci dać namiar na gościa z Wrocławia. Pierwszy i jedyny, którego mogę polecić z czystym sumieniem.

Napisano
  • Autor

tak sie zastanawiam, malowac od razu na gotowo, czy druga warstwe dopiero po zrobieniu podlog (deski lite)?

Napisano

> tak sie zastanawiam, malowac od razu na gotowo, czy druga warstwe dopiero po zrobieniu podlog

> (deski lite)?

Od razu na gotowo.