Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lodówka słabo chłodzi...

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Pacjentka: lodówka ARDO, lat 17, osobny zamrażalnik na górze.

Dotychczas było OK, teraz mam wrażenie, że się nie wyłącza lub rzadko to robi... hmm.gif

Uszczelki OK, drzwi się zamykają, jak należy, nic nie odpycha. Termostat ustawiony na 4,5/5 a temperatura w srodku taka sobie, piwo nie ziębi w palce, jak powinno... grinser006.gif

Profilaktyczne odszronienie nie przyniosło rezultatów.

Gdzie szukać przyczyny: czy ubytek freonu może dać takie objawy? niewiem.gif czy też raczej to jej koniec nadchodzi?

Pozdrawiam - romano11 30.GIF

Napisano

Odwróć ją tyłem do siebie, weź mocny odkurzacz i wyczyść chłodnicę. Jeśli jest na niej inny osad, to jakiś Ajaks w płynie, szczoteczka i jedziesz.

Jeśli to nie pomoże, to sprawa dla mechanika od chłodziarek.

Napisano
  • Autor

> wyczyść chłodnicę.

Operacja czyszczenia wykonana w ub. roku, więc to raczej nie pomoże (poprzednie czyszczenie dawno, dawno temu...).

> Jeśli to nie pomoże, to sprawa dla mechanika od chłodziarek.

Tylko trafić na kumatego to też loteria, mam złe doświadczenia z naprawą pralki... facepalm%5B1%5D.gif tam pani "z recepcji" już wiedziała, że za brak wirowania jest odpowiedzialna pompka, a finalnie okazało się, że był uszkodzony kondensator wielkości pianki do golenia screwy.gifpad.gif (ale to wyszło podczas złomowania).

Napisano

> Witam

> Pacjentka: lodówka ARDO, lat 17, osobny zamrażalnik na górze.

> Dotychczas było OK, teraz mam wrażenie, że się nie wyłącza lub rzadko to robi...

> Uszczelki OK, drzwi się zamykają, jak należy, nic nie odpycha. Termostat ustawiony na 4,5/5 a

> temperatura w srodku taka sobie, piwo nie ziębi w palce, jak powinno...

> Profilaktyczne odszronienie nie przyniosło rezultatów.

> Gdzie szukać przyczyny: czy ubytek freonu może dać takie objawy? czy też raczej to jej koniec

> nadchodzi?

> Pozdrawiam - romano11

Nie chcę być złym prorokiem, ale może to być rozszczelnienie układu (ubytek czynnika). Miałem tak, przyjechał serwis wymienił sprężarkę, napełnił czynnikiem i miało być dobrze. I było...... pół roku. Kolejna wizyta i stwierdzenie, że nie ma to sensu. Wymiana na nową lodówkę.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Pacjentka: lodówka ARDO, lat 17, osobny zamrażalnik na górze.

> Dotychczas było OK, teraz mam wrażenie, że się nie wyłącza lub rzadko to robi...

> Uszczelki OK, drzwi się zamykają, jak należy, nic nie odpycha. Termostat ustawiony na 4,5/5 a

> temperatura w srodku taka sobie, piwo nie ziębi w palce, jak powinno...

> Profilaktyczne odszronienie nie przyniosło rezultatów.

> Gdzie szukać przyczyny: czy ubytek freonu może dać takie objawy? czy też raczej to jej koniec

> nadchodzi?

> Pozdrawiam - romano11

Albo gdzieś coś się rozszczelniło i ubyło czynnika (opcja optymistyczna) lub poprostu wyrobiła się sprezarka (i tu w przypadku 17 letniej lodówki raczej tylko wimiana na nową naprawa racjonalnie nie opłacalna) IMO nie obędzie sie w tym wypadku bez serwisu AGD sam tego nie sprawdzisz...

Napisano

lodówka się kończy sick.gif U mnie Ardo po też tylu latach praktycznie przestała się wyłączać i też dobrze nie chłodziła. Darowałem ją sobie bo bym nie zarobił na prąd.

Napisano
  • Autor

> Albo gdzieś coś się rozszczelniło i ubyło czynnika (opcja optymistyczna) lub poprostu wyrobiła się

> sprezarka

Pomiar temperatury na najniższym poziomie wykazał jedynie 8*C.

No nic - zobaczymy, co powie serwis...

Dzięki wszystkim za uwagi i wskazówki. 30.GIF

Napisano

> Albo gdzieś coś się rozszczelniło i ubyło czynnika (opcja optymistyczna) lub poprostu wyrobiła się

> sprezarka (i tu w przypadku 17 letniej lodówki raczej tylko wimiana na nową naprawa

Dołącze się do tematu bo mam podobne problemy z 10 letnim Whirlpoolem.

Przy ustawieniu termostatu na max w lodówce 10st.C.

Nieraz potrafi zaszaleć i wtedy jest ok 1-2st. Czy w takim przypadku

odpowiedzialny może być niski stan czynnika czy termostat coś nie teges.

Napisano

> No nic - zobaczymy, co powie serwis...

Daj znać co powie serwis bo może moją jeszcze da się podreanimować.

Napisano

> Dołącze się do tematu bo mam podobne problemy z 10 letnim Whirlpoolem.

Ja miałem wypasionego Whirpoola (2 agregaty itp).

Po ok. 8 latach zaczął słabo chłodzić i "spuchła" tylna ścianka - rozszczelnił się parownik.

Naprawa nieopłacalna -> śmietnik.

Napisano

> Tylko trafić na kumatego to też loteria, mam złe doświadczenia z naprawą pralki... tam pani "z

> recepcji" już wiedziała, że za brak wirowania jest odpowiedzialna pompka, a finalnie okazało

> się, że był uszkodzony kondensator wielkości pianki do golenia (ale to wyszło podczas

> złomowania).

Mi "mechanik" podczas wymiany łożysk wyrwał ośkę z krzyżaka pralki, którą wkleił na jakąś poxilinę czy inny kit do metalu (naturalnie nie mówiąc właścicielowi pralki nic) zauważyłem to gdy starą rozbierałem, a nowa miała przyjechać następnego dnia icon_rolleyes.gif.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> No nic - zobaczymy, co powie serwis...

Wyjaśniło się coś jak przyczyna słabego chłodzenia.

Napisano
  • Autor

> Wyjaśniło się coś jak przyczyna słabego chłodzenia.

Póki co spadek temperatury na dworze wpłynął w pewnym stopniu na lepsze chłodzenie, ale dalej nie jest to oczekiwany poziom, który był kiedyś...

Napisano

> Póki co spadek temperatury na dworze wpłynął w pewnym stopniu na lepsze chłodzenie, ale dalej nie

> jest to oczekiwany poziom, który był kiedyś...

Jak będzie coś więcej wiadomo to opisz, bo też mam ten problem.