Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

(F) C14nz rozrusznik

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem ponieważ nie mogę zlokalizować usterki rozrusznika , mianowicie jeśli przekręcę kluczyk żeby odpalić to nic się nie dzieje,natomiast jeśli zrobię zwarcie (śrubokrętem) na rozruszniku to kręci jak szalony i auto odpala, i teraz pytanie da radę to jakoś naprawić ewentualnie co i jak?

PS.dzieje się tak tylko czasami niewiem.gif stacyjka powiedziała 30.GIF, czy jakiś przewód nie łączy,jak najlepiej sprawdzić stacyjkę?

Napisano

Kontrolki się palą jak rozrusznik nie chce zaskoczyć? Sprawdź / przeczyść połączenia przy rozruszniku i masach. Może bendix się zacina?

Napisano

> PS.dzieje się tak tylko czasami stacyjka powiedziała , czy jakiś przewód nie łączy,jak najlepiej

> sprawdzić stacyjkę?

Usterki szukałbym przy rozruszniku.

Ewentualne usterki:

- zacięte, zużyte szczotki

- cienki kabelek idący do elektromagnesu - poprawić styk

- Przewody idące do rozrusznika - oczyścić i zabezpieczyć styki

PZDR VEN

Napisano

A coś z przekaźnikiem może też by mogło być ? jak sądzicie ? Bo jak robi zworke to odpala więc rozrusznik działa.

Napisano

> A coś z przekaźnikiem może też by mogło być ?

Jaki przekaźnik?

> Bo jak robi zworke to odpala więc

> rozrusznik działa.

Uruchamia rozrusznik śrubokrętem.

Ewentualnie może sprawdzić jeszcze napięcie na cienkim przewodzie, jeżeli napięcie jest za niskie elektromagnes nie zadziała, wtedy kwestia sprawdzenia cienkiego przewodu oraz faktycznie sprawdzić styki w stacyjce.

PZDR VEN

Napisano

> A coś z przekaźnikiem może też by mogło być ? jak sądzicie ? Bo jak robi zworke to odpala więc

> rozrusznik działa.

Mortin - do rozrusznika przychpdzą zawsze dwa PLUSY, jeden na stałe, bardzo grubym kablem (bez bezpiecznia), drugi na elektromagnes ze stacyjki.

Przkaźnika zatem BRAK.

Co ciekawe, nie wiem czy wiesz, ale od tego nieraz palą się auta, szczególnie jak płeć piękna prowadzi i słyszy co prawda, że auto chodzi inaczej ale przecież jedzie - a że podczas jazdy skleił się elektromages i silnik chodzi razem z rozrusznikiem rozgrzewając go do czewoności, później topiąc wężyki od paliwa i pożar gotowy.

Napisano

> Przkaźnika zatem BRAK.

Dlatego czekałem na info jaki to przekaźnik kolega Mortin wymyśli?

Często jego posty wynoszą więcej niż wnoszą.

Coś jak na forum kulinarnym: jak zrobić zupę pomidorową z makaronem?

- ja wolę grochówkę.

icon_rolleyes.gifsciana.gif

PZDR VEN

Napisano

Wybaczcie. Sądziłem że skoro przez rozrusznik płynie prąd rzędu dziesiątek amperów to logicznie było by to podłączyć pod przekaźnik. Wybaczcie i zrozumcie mnie tongue.gif ja się jeszcze uczę i dziękuje za wyjaśnienie.

Napisano

No i masz rację. Przy rozruszniku jest całkiem spory przekaźnik. Ta gula nad nim wink.gif. Akurat tutaj nazywa się to automat, bo poza załączaniem rozrusznika sprzęga go też z silnikiem.

Dyniek, zrób jak radzi kol. vendorr. Poproś kogoś, żeby przekręcił kluczyk, a Ty zmierz napięcie na cienkim przewodzie przy rozruszniku. Może padła kostka przy stacyjce.

Jeśli podasz 12V na cienki kabelek i silnik odpali, to wykluczysz cały rozrusznik.

Napisano

> Dlatego czekałem na info jaki to przekaźnik kolega Mortin wymyśli?

> Często jego posty wynoszą więcej niż wnoszą.

> Coś jak na forum kulinarnym: jak zrobić zupę pomidorową z makaronem?

> - ja wolę grochówkę.

ale uczy się chłopak - jest już coraz lepiej ok.gif

Napisano

> Wybaczcie. Sądziłem że skoro przez rozrusznik płynie prąd rzędu dziesiątek amperów to logicznie

> było by to podłączyć pod przekaźnik. Wybaczcie i zrozumcie mnie ja się jeszcze uczę i

> dziękuje za wyjaśnienie.

Spokojnie, po to jest forum, żeby się nawzajem wspierać i uczyć, ale musisz wiedzieć, że generalną zasadą każdego forum jest nie wprowadzanie innych w błąd - a tak czynisz odpowiadając na temat na któy nie masz pojęcia.

Co do uczenia się, to co myślisz, że jak będziesz miał x wpisów na forum to już wszystko wiesz?

Pamiętaj, człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umiera - może mniej czy bardziej ale głupi.

Zatem głowa do góry, i najpierw zastanów się czy pisząc coś, że "wydaje" Ci się czasem lepiej nie pisać, poczekać może ktoś kto już z tym walczył nam opisze jak sprawa wygląda.

20.GIF

Napisano

dla mnie ta liczba wpisów nie ma znaczenia ;p mogę mieć 0 i nie będzie mi to przeszkadzać ;D

Napisano

> dla mnie ta liczba wpisów nie ma znaczenia ;p mogę mieć 0 i nie będzie mi to przeszkadzać ;D

to była przenośnia - nie chodzi mi o to dosłownie.

Lepiej zakończmy bo będą wakacje 033102bebe_1_prv.gif