Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja drogowa, pytania

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Brat miał małą przygodę dzisiaj. Auto ma AC i z niego będzie likwidowana szkoda.

Podstawowe pytania:

Jak to wszystko ugryźć aby nie stracić?

Ile może być warty wrak?

Jak rozmawiać z ubezpieczycielem?

P.S Podłużnica wyrwa, wystrzelone dwie poduchy. lekko wygięty prawy błotnik. szyba przednia cała...

2006 rok, 90 tys przebiegu, serwisowana w Aso do końca. Silnik 1.4 83 KM

287111329-honda.jpg

post-38542-14352521369644_thumb.jpg

Napisano

wszystko zależy od OWU AC, sprawdź czy masz wariant serwisowy czy kosztorysowy, na ile auto było wycenione, jak naliczają amortyzację

Napisano
  • Autor

> wszystko zależy od OWU AC, sprawdź czy masz wariant serwisowy czy kosztorysowy, na ile auto było

> wycenione, jak naliczają amortyzację

Z tego co dowiadywał się brat, wycena będzie w serwisie na oryginalnych częściach.

Napisano

> Witajcie,

> Brat miał małą przygodę dzisiaj. Auto ma AC i z niego będzie likwidowana szkoda.

> Podstawowe pytania:

> Jak to wszystko ugryźć aby nie stracić?

obawiam się że źle zadałeś to pytanie, lepiej było się zapytać Jak to ugryźć by jak najmniej stracić ?

Wszystko zależy od zapisów w AC i rodzaju likwidacji szkody

> Ile może być warty wrak?

portal aukcyjny ubezpieczyciela to zweryfikuje

> Jak rozmawiać z ubezpieczycielem?

przyjedzie rzeczoznawca i zrobi wycenę, ubezpieczyciel będzie chciał załatwić sprawę szybko i tanio

> P.S Podłużnica wyrwa, wystrzelone dwie poduchy. lekko wygięty prawy błotnik. szyba przednia cała...

belka przednia, chłodnice, dyfuzory, deska rozdzielcza, reflektor, itd cała masa części jest zniszczonych .

Napisano
  • Autor

> obawiam się że źle zadałeś to pytanie, lepiej było się zapytać Jak to ugryźć by jak najmniej

> stracić ?

> Wszystko zależy od zapisów w AC i rodzaju likwidacji szkody

> portal aukcyjny ubezpieczyciela to zweryfikuje

> przyjedzie rzeczoznawca i zrobi wycenę, ubezpieczyciel będzie chciał załatwić sprawę szybko i tanio

> belka przednia, chłodnice, dyfuzory, deska rozdzielcza, reflektor, itd cała masa części jest

> zniszczonych .

Wrak chyba lepiej samemu sprzedać niż oddawać ubezpieczycielowi? Może ktoś był w podobnej sytuacji i podpowie na co zwracać uwagę aby jak to Kolega wyżej napisał stracić jak najmniej?

Napisano

> Wrak chyba lepiej samemu sprzedać niż oddawać ubezpieczycielowi? Może ktoś był w podobnej sytuacji

> i podpowie na co zwracać uwagę aby jak to Kolega wyżej napisał stracić jak najmniej?

Ubezpieczyciele mają wewnętrzne aukcje i tam te auta są zazwyczaj wystawiane. Masz AC na daną kwotę i to jest przedmiotem zwrotu od ubezpieczyciela. Wycena w ASO - OK z tym że nigdy nie dostaniesz tych pieniędzy co ASO mogło by zainkasować za naprawę - po pierwsze oni robią to bezgotówkowo i na innych stawkach RG, po drugie trzeba uważać na całkę - bo to jest game over dla naprawy , a przy AC całka to nie 100% wartości pojazdu tylko bodaj 70%

Napisano

> Ubezpieczyciele mają wewnętrzne aukcje i tam te auta są zazwyczaj wystawiane. Masz AC na daną kwotę

> i to jest przedmiotem zwrotu od ubezpieczyciela. Wycena w ASO - OK z tym że nigdy nie

> dostaniesz tych pieniędzy co ASO mogło by zainkasować za naprawę - po pierwsze oni robią to

> bezgotówkowo i na innych stawkach RG, po drugie trzeba uważać na całkę - bo to jest game over

> dla naprawy , a przy AC całka to nie 100% wartości pojazdu tylko bodaj 70%

Na 100% będzie to całka, tzn będzie 70% plus wrak?

Napisano

> Na 100% będzie to całka, tzn będzie 70% plus wrak?

Mądre głowy w TU mu to wyliczą. Jak ja miałem szkodę z OC to moje auto (foty auta + opis uszkodzeń) też poszło na aukcje (my śmiertelnicy z poza sieci naprawczych nie mamy do niego wglądu)

Z jednej strony auto zadbane z drugiej padło magiczne stwierdzenie o uszkodzeniu podłużnicy. Niech to fachowcy z blacharni ASO lub z jakiegoś renomowanego punktu napraw obejrzą i ocenią, bo jeśli Macpherson jest cały i kielich też nie jest pokrzywiony to może warto zawalczyć o przywrócenie sprawności auta ?

Napisano

> Mądre głowy w TU mu to wyliczą. Jak ja miałem szkodę z OC to moje auto (foty auta + opis

> uszkodzeń) też poszło na aukcje (my śmiertelnicy z poza sieci naprawczych nie mamy do niego

> wglądu)

> Z jednej strony auto zadbane z drugiej padło magiczne stwierdzenie o uszkodzeniu podłużnicy. Niech

> to fachowcy z blacharni ASO lub z jakiegoś renomowanego punktu napraw obejrzą i ocenią, bo

> jeśli Macpherson jest cały i kielich też nie jest pokrzywiony to może warto zawalczyć o

> przywrócenie sprawności auta ?

Trzeba wspawać spory kawał podluznicy, caly przedni fartuch, nie wiem jak z silnikiem, ale nie wygląda na cofniety, kielich też wydaje się być ok, szyba cala, a no i oczywiście cały nowy kokpit. Nie wiem czy gra warta świeczki.

Napisano

> Trzeba wspawać spory kawał podluznicy, caly przedni fartuch, nie wiem jak z silnikiem, ale nie

> wygląda na cofniety, kielich też wydaje się być ok, szyba cala, a no i oczywiście cały nowy

> kokpit. Nie wiem czy gra warta świeczki.

a taki handlarz kupuje i jakoś zarabia na takich autach. Wyceńcie realny koszt naprawy z rozbiciem na części i robociznę w dobrej klasy warsztacie, później trzeba zweryfikować ofertę zamienników OE i używek z portali aukcyjnych. Jak auto dobrze się odbuduje to pojeździ jeszcze parę lat a za 3-4 lata parę wymienionych części nie będzie miało już takiego wpływu na wartość rynkową pojazdu jak ma to teraz.

Napisano

> Wrak chyba lepiej samemu sprzedać niż oddawać ubezpieczycielowi? Może ktoś był w podobnej sytuacji

> i podpowie na co zwracać uwagę aby jak to Kolega wyżej napisał stracić jak najmniej?

Kiedyś likwidowałem szkodę z AC w Hestii.

Pierwsza wycena była nie korzystna.

Zrobiłem własną wycenę w ASO i wysłałem do Hestii.

Uznali moja wycenę i wyszła szkoda całkowita.

Wypłacili część kasy, a na resztę wycenili wrak.

Wrak sam sprzedałem na Allegro.

W sumie dało to wartość auta wg cennika do ubezpieczenia. ok.gif

Napisano

> Kiedyś likwidowałem szkodę z AC w Hestii.

> Pierwsza wycena była nie korzystna.

> Zrobiłem własną wycenę w ASO i wysłałem do Hestii.

> Uznali moja wycenę i wyszła szkoda całkowita.

> Wypłacili część kasy, a na resztę wycenili wrak.

> Wrak sam sprzedałem na Allegro.

> W sumie dało to wartość auta wg cennika do ubezpieczenia.

U mnie wycenę będzie robił wykwalifikowany do tego pracownik serwisu Hondy.

Będzie sens robić taka wycenę u innego rzeczoznawcy, jesli pierwotna będzie mało korzystna?

Trochę mnie podbudowales, , że chociaż mocno w plecy nie będę smile.gif

Napisano

osobiscie wrak sprzedawalem przez ubezpieczyciela - za cene nizsza niz poczatkowa wycena ubezpieczyciela ale gdy ubezpieczyciel przedstawil mi oferte kupna wraku za cene nizsza od razu byl w niej zapis ze roznica pomiedzy wycena ubezpieczyciela a cena zbytu wraku bedzie wyrownana w gotowce

calosc od momentu gdy poinformowalem ubezpieczyciela o tym ze za jego posrednictwem chce zbyc wraku do momentu gdy zaakceptowalem ofere kupna oraz otrzymalem decyzje i podwyzszeniu wyplaty gotowkowej zajela 2 moze 3 godziny i zalatwialem wszystko mailowo

Napisano

> Z tego co dowiadywał się brat, wycena będzie w serwisie na oryginalnych częściach.

czyli bardzo drogo

na bank dostaniesz calke

i w tym momencie jedynym rozsadnym wyjsciem jest scedowac na ubezpieczyciela calosc zalatwienia sprawy - czyli wyplata czesci w gotowce plus zbycie wraku - brata powinno tylko obchodzic to ze ma dostac odszkodowanie w wysokosci okreslonej w AC - pomniejszone o ewentualna amortyzacje, spadek wartosci i udzial wlasny - chyba ze ma wariant ubezpieczenia znoszacy te zmienne wtedy dostaje to co na ubezpieczeniu

Napisano

> U mnie wycenę będzie robił wykwalifikowany do tego pracownik serwisu Hondy.

> Będzie sens robić taka wycenę u innego rzeczoznawcy, jesli pierwotna będzie mało korzystna?

Czemu ma być niekorzystna?

W Hondzie powinni dobrze wycenić koszty naprawy.

> Trochę mnie podbudowales, , że chociaż mocno w plecy nie będę

U mnie pierwsza wycena była mocno niekorzystna - ~4000zł.

Dopiero ASO wyceniło na ~12000zł. ok.gif

Ubezpieczyciel wypłacił zdaje się 6500zł, a 5500zł wziąłem za wrak.