Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Raport z placu boju

Featured Replies

Napisano

1. Kominek zmontowany - bezproblemowo na razie

2. Drzwi wejsciowe zamontowane - bezproblemowo na razie (zobaczymy, jak pojdzie z obrobka tynkiem wewnatrz i welna na zewnatrz)

3. Wklad do komina stalowy zamontowany w styczniu okazal sie miec za mala plyte i miec obciety kielich, wiec nie da rady wcisnac rotowentu

4. Ocieplanie budynku z problemami. Welna Frontrock max e jest niesymetryczna - wierzchnie 2cm ma utwardzone, a zaczeli klasc, jak im sie trafilo. Plytki ceramiczne tez u siebie klada, jak sie w rece ulozy? Kazalem zrywac. Do tego kladli tylko na placki (bez paska kleju po obwodzie) oraz nie wiem po cholere zaczeli jedna krzywa sciane prostowac styrodurem i klejem. Kazalem zrywac i zarzadzilem klejenie na fragmencie tej sciany najpierw welna 2cm. We wtorek mialem urlop, wiec powstrzymalem ich przed klejeniem welny do odlazacej farby ("przeciez zagruntowalismy??"). Teraz sie dowiaduje (dzis nie mam urlopu), ze inny nierowny kawal sciany (mam tam kawalek parteru otynkowany i wystajacy jakies 2-3cm bardziej, niz reszta sciany) kleja 15cm (mimo, ze ustalilismy tam ciensza warstwe - 12cm), a wyzej wychodzi 4-5cm kleju. Oj beda zrywac w piatek.

Kuzwa, sprawdzona ekipa, polecana, z dobrymi opiniami, a robia jak niedouczeni - ot, zeby sie tylko klientowi efekt koncowy podobal.

Napisano

Zapisuj wszystko to co tu umieszczasz i zrób bloga - będziesz bogaty grinser006.gif Masz stalową psychę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zapisuj wszystko to co tu umieszczasz i zrób bloga - będziesz bogaty Masz stalową psychę

Ponoc jakis duzy odsetek po wybudowaniu domu dostaje zawalu i zostawia dom (i kredyt) w spadku zonie.

Btw. kuzwa... klejenie warstwowe 15+2? Ani to nie bedzie mialo sily nosnej, ani producent nie uzna gwarancji w razie czego... Ale od czego welna 18cm? Maja zamowic, ale kuzwa zdziwienie w glosie bylo slychac nawet przez telefon.

Napisano

Ja Ci mówię, objawy się nasilają... ;-)

Pozdrawiam.

Napisano

> 1. Kominek zmontowany - bezproblemowo na razie

> 2. Drzwi wejsciowe zamontowane - bezproblemowo na razie (zobaczymy, jak pojdzie z obrobka tynkiem

> wewnatrz i welna na zewnatrz)

> 3. Wklad do komina stalowy zamontowany w styczniu okazal sie miec za mala plyte i miec obciety

> kielich, wiec nie da rady wcisnac rotowentu

> 4. Ocieplanie budynku z problemami. Welna Frontrock max e jest niesymetryczna - wierzchnie 2cm ma

> utwardzone, a zaczeli klasc, jak im sie trafilo. Plytki ceramiczne tez u siebie klada, jak sie

> w rece ulozy? Kazalem zrywac. Do tego kladli tylko na placki (bez paska kleju po obwodzie)

> oraz nie wiem po cholere zaczeli jedna krzywa sciane prostowac styrodurem i klejem. Kazalem

> zrywac i zarzadzilem klejenie na fragmencie tej sciany najpierw welna 2cm. We wtorek mialem

> urlop, wiec powstrzymalem ich przed klejeniem welny do odlazacej farby ("przeciez

> zagruntowalismy??"). Teraz sie dowiaduje (dzis nie mam urlopu), ze inny nierowny kawal sciany

> (mam tam kawalek parteru otynkowany i wystajacy jakies 2-3cm bardziej, niz reszta sciany)

> kleja 15cm (mimo, ze ustalilismy tam ciensza warstwe - 12cm), a wyzej wychodzi 4-5cm kleju. Oj

> beda zrywac w piatek.

> Kuzwa, sprawdzona ekipa, polecana, z dobrymi opiniami, a robia jak niedouczeni - ot, zeby sie tylko

> klientowi efekt koncowy podobal.

a wełna przed przyklejeniem gruntowana?

jakaś słaba ta ekipa skoro nie odróżniają lewej i prawej strony wełny oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> a wełna przed przyklejeniem gruntowana?

> jakaś słaba ta ekipa skoro nie odróżniają lewej i prawej strony wełny

majster wie, jak robic, ale zamiast siedziec na miejscu, jezdzi pomiedzy 5 ekipami z tej firmy. A tu sami mlodzi - robili do tej pory na lamelowych, a tam grzebieniem i nie ma znaczenia ktora strona.

Napisano

> Ponoc jakis duzy odsetek po wybudowaniu domu dostaje zawalu i zostawia dom (i kredyt) w spadku

> zonie.

> Btw. kuzwa... klejenie warstwowe 15+2? Ani to nie bedzie mialo sily nosnej, ani producent nie uzna

> gwarancji w razie czego... Ale od czego welna 18cm? Maja zamowic, ale kuzwa zdziwienie w

> glosie bylo slychac nawet przez telefon.

Nie wiem o co chodzi w Twoim przypadku, ale albo masz dużego pecha, albo.... nie wiem.

U siebie miałem kilka przygód, ale daleko mi do zawału i do niezadowolenia z wyniku.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem o co chodzi w Twoim przypadku, ale albo masz dużego pecha, albo.... nie wiem.

> U siebie miałem kilka przygód, ale daleko mi do zawału i do niezadowolenia z wyniku.

Nie wiem, jak powiedzial buldog do Zygmunta po przegranej gonitwie.

Moze nikt nie wnika, jak ekipa im kladzie welne, bo sie na tym nie zna? Patrzy, czy mniej wiecej rowno i czy ladnie pozniej tynk sie prezentuje, a kij z mostkami cieplnymi, czy nawalonym na dwa centymetry klejem na kazdy kolek, bo welna na krancach sie uginala. W koncu skad sie biora potem watki, ze maja grzyba i zacieki pod plyta balkonu, albo szron na scianie szczytowej? Przeciez bylo "ladnie".

A propos... Widze pewna luke w opisie technologii. Welne klei sie metoda obwodowo-punktowa... Ale co z welna przy oknach? Okna montuje sie z reguly licujac do muru (chyba, ze ktos ma wystarczajaco gruba izolacje, zeby montowac w ociepleniu). Welny z murem sie nie zlicuje, nawet jesli ktos klei na grzebien - zostanie z centymetr... w ktorym jest klej (w moim przypadku to bardziej 2cm). Sek w tym, ze welna powinna zachodzic ok. 2cm na oscieznice, ale to klej zachodzi, ktory nie jest izolatorem! Rockwool tutaj nic nie wspomina, ani nie radzi. Wydaje mi sie, ze powinno sie tej krawedzi plyty klejem wowczas nie smarowac, a szczeline uzupelnic pianka, albo co?

Teraz, jak juz dwa okna okleili, to zauwazylem i mam zamiar to wyjasnic w piatek, bo mi sie szron na szpaletach nie usmiecha z tego powodu.

Napisano

> majster wie, jak robic, ale zamiast siedziec na miejscu, jezdzi pomiedzy 5 ekipami z tej firmy. A

> tu sami mlodzi - robili do tej pory na lamelowych, a tam grzebieniem i nie ma znaczenia ktora

> strona.

to skoro majster nie może dopilnować to może chociaz ekipa zapoznała by się z tym

Napisano
  • Autor

> to skoro majster nie może dopilnować to może chociaz ekipa zapoznała by się z tym

widzialem juz to, ale pare miejsc przejrzalem po lebkach - wydaje sie zbiezne z instrukcja na stronie rockwoola, ktora im wysłałem. Musze sprawdzic, czy tam cos jest o uszczelnianiu dookola okien.

Napisano
  • Autor

Chodzi mi o to:

Okna montuje się w warstwie ocieplenia lub (jeśli warstwa nie jest wystarczająco gruba) zlicowane z murem:

eByff.jpg

Systemy ociepleń zakładają klejenie wełny tak, aby zachodziła powiedzmy 2cm na ościeżnicę okna, by zlikwidować mostki:

5J9qf.jpg

Systemy również podają, że wełnę klei się metodą obwiedniowo-punktową:

TSawt.jpg

Ponieważ jednak kleju daje się od 5 do 15mm (na grzebień to 10mm, a w praktyce obwiedniowo-punktową wychodzi 20mm), to wychodzi niestety raczej tak:

vw81T.jpg

Systemy i producenci nic o tym nie mówią (przynajmniej ja nie znalazłem), a wykonawcy z reguły olewają temat.

Wydaje mi się, że na krawędzi płyty zachodzącej na ościeżnicę powinno się zrezygnować z kleju i wypełnić szczelinę pianką montażową. Czy mam rację? A może są jakieś systemowe rozwiązania?

Ponieważ zrobili mi juz tak dwa okna, to chyba będą musieli to skuwać?

Napisano

> Ponoc jakis duzy odsetek po wybudowaniu domu dostaje zawalu i zostawia dom (i kredyt) w spadku

> zonie.

Czekam na wątek, aż kiedyś przyjdzie Ci remontować zlosnik.gif A przyjdzie.

Po prostu wskazana jest cierpliwość, a nerwy trzeba schować do kieszeni. Porządne zrobienie okna w pokoju córy mi zajmuje trzeci dzień. Bo niestety przez wadę materiałową i konstrukcyjną sparciało pół grubości belki ramy pod oknem - musiałem zdemontować okapnik, piłą "wibrującą" wyciąłem spróchniały front belki, stolarz dobił mi na wzór taki nowy. Następnie klejenie i przykręcenie do starej ramy po jej wygładzeniu i załataniu ubytków, dorobienie okapnika pod rynienkę zbierającą wodę z szyb (to ten fabrycznie nieosłonięty element spękał i puścił wodę w ramę) i montaż okapnika otworu okiennego ("parapetu"). Plus usunięcie sparciałych fragmentów pionowych ramiaków i dosztukowanie i wklejenie nowych. Na to zszedł cały jeden dzień. Potem czyszczenie reszty okna do żywego i malowanie, na to zeszło półtora dnia, bo trzeba czekać 16 godzin między warstwami farby. Dzisiaj uszczelnienie silikonem różnych szczelin i jeszcze czeka mnie montaż żaluzji zewnętrznej, którą na początek renowacji okna musiałem zdemontować.

Napisano

(...)> A propos... Widze pewna luke w opisie technologii. Welne klei sie metoda obwodowo-punktowa... Ale

> co z welna przy oknach? Okna montuje sie z reguly licujac do muru (chyba, ze ktos ma

> wystarczajaco gruba izolacje, zeby montowac w ociepleniu). Welny z murem sie nie zlicuje,

> nawet jesli ktos klei na grzebien - zostanie z centymetr... w ktorym jest klej (w moim

> przypadku to bardziej 2cm). Sek w tym, ze welna powinna zachodzic ok. 2cm na oscieznice, ale

> to klej zachodzi, ktory nie jest izolatorem! Rockwool tutaj nic nie wspomina, ani nie radzi.

> Wydaje mi sie, ze powinno sie tej krawedzi plyty klejem wowczas nie smarowac, a szczeline

> uzupelnic pianka, albo co?

> Teraz, jak juz dwa okna okleili, to zauwazylem i mam zamiar to wyjasnic w piatek, bo mi sie szron

> na szpaletach nie usmiecha z tego powodu.

Producent systemu musi Ci podpowiedzieć. Telefon, mail i nie odpuszczać!

Z drugiej strony tylko firma STO ma/miała rozpracowane każde szczegóły dociepleń. Poszukaj na ich stronie. Może publikują takie ciekawostki.

Napisano

Szczegoly technik mocowania okien poczytaj ok.gif Z tego co kojarze, to daje sie tam jakas elastyczna tasme - przyklejone na sztywno do okna ma tendencje do pekania. Illbruck na pewno ma to w swoim rozwiazaniu i w kierunku montazu okien bym sie kierowal, a nie zwalal wine na producenta welny wink.gif

Napisano

> Szczegoly technik mocowania okien poczytaj Z tego co kojarze, to daje sie tam jakas elastyczna

> tasme - przyklejone na sztywno do okna ma tendencje do pekania. Illbruck na pewno ma to w

> swoim rozwiazaniu i w kierunku montazu okien bym sie kierowal, a nie zwalal wine na producenta

> welny

taśma rozprężna np illbruck albo isochemie. ważne by była impregnowana.

Napisano

> zonie.

ja przed budową nastawiłem się odpowiednio psychicznie. I jak na razie to działa. Po prostu nie przejmuję się duperelami. To dom ma być dla nas, a nie my dla niego, zwykła rzecz użytkowa, pomieszkamy jakiś czas, a potem się zobaczy. Nie musi też być wszystko idealnie. Na razie mi się ta budowa nawet podoba, jest się czym zająć.

Napisano
  • Autor

> Szczegoly technik mocowania okien poczytaj Z tego co kojarze, to daje sie tam jakas elastyczna

> tasme - przyklejone na sztywno do okna ma tendencje do pekania. Illbruck na pewno ma to w

> swoim rozwiazaniu i w kierunku montazu okien bym sie kierowal, a nie zwalal wine na producenta

> welny

nie bardzo kumam. Szukalem o illbruck, ale to sa tasmy uszczelniajace, a nie izolujace. Co wiecej, tynku ni kleju nie bede mial do okien dochodzacego, bo mam profile APU - to wlasnie systemowe uszczelki z siatka do tego sluzace, ale nie izolujace termicznie.

Napisano
  • Autor

> ja przed budową nastawiłem się odpowiednio psychicznie. I jak na razie to działa. Po prostu nie

> przejmuję się duperelami. To dom ma być dla nas, a nie my dla niego, zwykła rzecz użytkowa,

> pomieszkamy jakiś czas, a potem się zobaczy. Nie musi też być wszystko idealnie. Na razie mi

> się ta budowa nawet podoba, jest się czym zająć.

Ja tez nie musze miec np. idealnego pionu, katow i plaszczyzn na elewacji (oczywiscie do pewnego stopnia), ale skroplin na osciezy i grzyba nie zdzierze.

Napisano

> Ja tez nie musze miec np. idealnego pionu, katow i plaszczyzn na elewacji (oczywiscie do pewnego

> stopnia), ale skroplin na osciezy i grzyba nie zdzierze.

ten grzyb to jest przereklamowany. zlosnik.gif Teraz mieszkam w domu wybudowanym po wojnie z tego, co akurat było pod ręką, remontowanym po trochu przez ostatnie 10-15 lat. Wentylacja kiepska, okna szczelne, żadnego grzyba nie ma hmm.gif

Napisano

> ja przed budową nastawiłem się odpowiednio psychicznie.

Inaczej się nie da smile.gif właśnie zakończyłem budowę i ni e zwariowałem grinser006.gif

na początku sie "duperelami" przejmowałem ale mi przeszło bo bym nigdy nie skończył!!

Napisano

> nie bardzo kumam. Szukalem o illbruck, ale to sa tasmy uszczelniajace, a nie izolujace. Co wiecej,

> tynku ni kleju nie bede mial do okien dochodzacego, bo mam profile APU - to wlasnie systemowe

> uszczelki z siatka do tego sluzace, ale nie izolujace termicznie.

Szukasz dziury w calym zlosnik.gif Narysuj na swoim poprzednim rysunku ktoredy niby ta sciana ma tam przemarzac?

Napisano

> na początku sie "duperelami" przejmowałem ale mi przeszło bo bym nigdy nie skończył!!

Ja drobnymi przeoczeniami czy pomylkami tez sie nie przejmuje, ale jak mam placic partaczom albo cwaniaczkom to mnie krew zalewa...normalnie mam zdecydowanie lepszy humor gdy nawet 2x tyle wydam, ale kasa trafia do kogos uczciwego i znajacego sie na robocie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Szukasz dziury w calym Narysuj na swoim poprzednim rysunku ktoredy niby ta sciana ma tam

> przemarzac?

Prosze:

wLoOM.jpg

W porywach do 14cm sciany zlozonej z kleju, pustakow i tynku. Skoro poprzedniej zimy przez 2 tygodnie mialem szron na scianie 60cm grubej od polnocnej strony, to co to jest 14cm? Nawet przy 20 stopniach C wewnatrz.

Napisano
  • Autor

> Ja drobnymi przeoczeniami czy pomylkami tez sie nie przejmuje, ale jak mam placic partaczom albo

> cwaniaczkom to mnie krew zalewa...normalnie mam zdecydowanie lepszy humor gdy nawet 2x tyle

> wydam, ale kasa trafia do kogos uczciwego i znajacego sie na robocie

Otoz to! Szczegolnie, ze nie kupilem byle jakich materialow, ale raczej te z gornej polki.

Napisano

Juz Ci kiedys pisałem, chyba nie umiesz z budowlańcami rozmawiać. Nie przesyłaj im instr. na maila... mają robić zgodnie ze sztuką albo wy.....padać.

No i mniej sie wszystkim przejmuj.

Pozdrawiam.

Napisano

> Prosze:

> W porywach do 14cm sciany zlozonej z kleju, pustakow i tynku. Skoro poprzedniej zimy przez 2

> tygodnie mialem szron na scianie 60cm grubej od polnocnej strony, to co to jest 14cm? Nawet

> przy 20 stopniach C wewnatrz.

Ekspertem nie jestem, ale ciezko mi sobie wyobrazic jak mroz wpadajacy taka cienka szparka (bo skale na rys chyba jednak nieco inne) moze tak pieknie zakrecac pod katem prostym i siegac tak gleboko zlosnik.gif

A ten szron na grubej scianie - cala nieocieplona byla?

Napisano
  • Autor

> Juz Ci kiedys pisałem, chyba nie umiesz z budowlańcami rozmawiać. Nie przesyłaj im instr. na

> maila... mają robić zgodnie ze sztuką albo wy.....padać.

Tak tez im powiedzialem - dostali ochrzan od szefa i zrywali juz raz welne. Instrukcje zalaczylem dodatkowo szefowi.

Napisano
  • Autor

> Ekspertem nie jestem, ale ciezko mi sobie wyobrazic jak mroz wpadajacy taka cienka szparka (bo

> skale na rys chyba jednak nieco inne) moze tak pieknie zakrecac pod katem prostym i siegac tak

> gleboko

Mroz, to nie pocisk - wlizie wszedzie.

> A ten szron na grubej scianie - cala nieocieplona byla?

Gorzej - w czesci mam nawet jakies 5cm starej welny, bo to trojwarstwowa sciana w wiekszosci jest. Za to niezaleznie od strony swiata wszystkie szpalety okien mialem przemarzniete na wskros.

Napisano
  • Autor

> (...)

> Producent systemu musi Ci podpowiedzieć. Telefon, mail i nie odpuszczać!

> Z drugiej strony tylko firma STO ma/miała rozpracowane każde szczegóły dociepleń. Poszukaj na ich

> stronie. Może publikują takie ciekawostki.

Znalazlem, ale to dokladnie jest to samo, co mam:

http://www.sto.pl/35089_PL-Standard_StoTherm-w_420.pdf

Sek w tym, ze ta listwa (STO Anputzleister profi - u mnie profil APU) ma jakies maks 5mm grubosci, a kleju (z uwagi na krzywizny scian) jest nawalone 15-20mm. Zreszta ta listwa nie pelni absolutnie zadnej roli termoizolacyjnej - to po prostu kawalek plastiku z tasma klejaca i uszczelka gumowa.

Mysle o tym, zeby juz zostawic te dwa okna tak, jak jest, ale nastepne kazac im przy osciezy walek z kleju dalej i uzupelnic tam pianka b. niskoprezna (taka, jak do klejenia styroduru do fundamentu), a dopiero po usunieciu nadmiaru nakleic te profile (teraz kleja przed polozeniem plyt).