Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra C zarniki od ksenonow

Featured Replies

Napisano

Czy w Vectrach C wystepowaly rozne zarniki czy wszedzie takie same?

Dzisiaj wlasnie jeden powiedzial 30.GIF i jak najgorszy patalach wylaczyl sie i wlaczyc nie ma zamiaru. Nie mam zadnych kluczy (oprocz tych przy kole zapasowym) a widze ze trzeba lampe wykrecic zeby sie dostac do zarnika... a dla dopelnienia wnerwu zarnik wylaczyl sie jak tylko dojechalem na urlop, wiec czeka mnie ew. zakup odpowiednich kluczy (co bedzie potrzebne do tej operacji????)

Jesli byly rozne to jaki ja moge miec zakladajac ze:

Vectra C kombi rocznik 2007 lampy z czarnym wkladem a zenony skretne...

Moze ktos moze polecici od razu sprawdzony sklep z zarnikami coby nie kupic jakiegos chinskiego badziewia co mi poswieci pol roku. Najchetniej kupilbym bezposrednio od GM'a ale juz sie nasluchalem ze u nich usluga wymiany z zarnikami to okolo 800zeta...

Napisano

> No dobra ale ktore konkretnie D1S/D1R/D2S/D2R ?

> Czym to sie rozni w ogole? Przepraszam za laickie pytania ale to moje pierwsze xenony w karierze

Ja mam w Vectrze D1S. Nie bi, nie AFL, normalne xenony.

Zdejmij dekiel tam gdzie to będzie realne (jest) i sprawdź czy widać charakterystyczną puszkę.

Napisano

Skretne, czyli masz afla.

D1S

Zeby wymienic to najszybciej zrzucić przedni zderzak i wyjąć lampe.

Do zrobienia przy posiadaniu krzyzaka i torxa.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Skretne, czyli masz afla.

> D1S

> Zeby wymienic to najszybciej zrzucić przedni zderzak i wyjąć lampe.

> Do zrobienia przy posiadaniu krzyzaka i torxa.

> Pozdro

Zderzak ??? facepalm%5B1%5D.gif Juz sie ciesze....

Napisano

> Zderzak ??? Juz sie ciesze....

Aby Cie pocieszyć zanim kupisz żarniki, zamień je miejscami. zeby sprawdzić czy to nie przetwornica.

Napisano

Do Vectry poliftowej żarniki to D1S. Jeżeli problem jest z lewej strony to wymiana jest bardzo prosta. Wystarczy delikatnie przekręcić wlew płynu do spryskiwacza i wyjąć. można wymienić żarnik bez odkręcania zderzaków reflektora czy czegoś tam jeszcze. 10 min i po kłopocie

Napisano
  • Autor

> Aby Cie pocieszyć zanim kupisz żarniki, zamień je miejscami. zeby sprawdzić czy to nie

> przetwornica.

Myslisz ze przetwornica wylaczala by tylko jeden reflektor? Pytam serio bo jak juz mowilem ja to laik jestem.

Napisano

> Myslisz ze przetwornica wylaczala by tylko jeden reflektor? Pytam serio bo jak juz mowilem ja to

> laik jestem.

Przetwornice są przy lampach więc są dwie. I jasne, że może wyłączyć jedną lampę.

Ogólnie przełóż palniki, zobaczysz czy to one są winne. Jeżeli palniki są ok tak samo możesz wyeliminować przetwornice i startery.

Napisano

> Myslisz ze przetwornica wylaczala by tylko jeden reflektor? Pytam serio bo jak juz mowilem ja to

> laik jestem.

mi D1S mrugał z prawej, zamieniłem żarówki - mruga z lewej.

Tak sprawdziłem że to jednak (uff) żarówka.

Napisano

> mi D1S mrugał z prawej, zamieniłem żarówki - mruga z lewej.

A długo jeszcze palnik pożył jak zauważyłeś że mruga?????bo u mnie zdarza się że lewy zamruga od czasu do czasu.

Napisano

> A długo jeszcze palnik pożył jak zauważyłeś że mruga?????bo u mnie zdarza się że lewy zamruga od

> czasu do czasu.

ale on tak dobry rok mruga, wiem: wstyd facepalm%5B1%5D.gif

jak jest ciemno to widzę mikromrug grinser006.gif wczoraj traskę miałem 700km i z 10x zgasł na tyle długo że komp wywalił info o lewym świetle.

Ale sam odpalił + OK na kierownicy i jedziemy dalej.

No skończył się już niemal na amen ale ... wiadomo, ciągle drogie no.gif Zwłaszcza że zaleca się zmianę dwóch.

No i z Poznania jestem: do końca Panie, do końca zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ale on tak dobry rok mruga, wiem: wstyd

> jak jest ciemno to widzę mikromrug wczoraj traskę miałem 700km i z 10x zgasł na tyle długo że

> komp wywalił info o lewym świetle.

> Ale sam odpalił + OK na kierownicy i jedziemy dalej.

> No skończył się już niemal na amen ale ... wiadomo, ciągle drogie Zwłaszcza że zaleca się zmianę

> dwóch.

> No i z Poznania jestem: do końca Panie, do końca

Kurde odpalilem wczoraj auto... I sie menda świeci angryfire.gif. Błąd na desce zniknął... Jak wróce do domu to zamienie je miejscami i zobaczę co się będzie działo... frown.gif

Napisano

> Kurde odpalilem wczoraj auto... I sie menda świeci . Błąd na desce zniknął... Jak wróce do domu to

> zamienie je miejscami i zobaczę co się będzie działo...

błąd (kontrolka na zegarach) znika znacznie później aniżeli skasowanie info na kompie.

Jak mi się to zdarzy wieczorem to wyraźnie widzisz że świeci na jedną stronę, szybki myk włącznikiem na postojowe i włączone i gasnący żarnik odpala - tak u mnie działa.

Wrócisz do domu, zamienisz i będzie wiedza ale IMHO witaj w klubie.

Napisano

> błąd (kontrolka na zegarach) znika znacznie później aniżeli skasowanie info na kompie.

> Jak mi się to zdarzy wieczorem to wyraźnie widzisz że świeci na jedną stronę, szybki myk

> włącznikiem na postojowe i włączone i gasnący żarnik odpala - tak u mnie działa.

> Wrócisz do domu, zamienisz i będzie wiedza ale IMHO witaj w klubie.

Moze sie myle ale ja stawialbym na przetwornice lub jej podlaczenie.

Napisano

> Moze sie myle ale ja stawialbym na przetwornice lub jej podlaczenie.

mimo tego że w drugim poście napisałem iż zamieniłem żarówki stronami i mruganie przeszło z prawej na lewą?

Napisano

> mimo tego że w drugim poście napisałem iż zamieniłem żarówki stronami i mruganie przeszło z prawej

> na lewą?

Tego niedoczytałem, więc widać że palink leży. Mi niestety jeszcze nigdy nie zdarzyło się aby palnik mrugał.

Napisano

> Zderzak ??? Juz sie ciesze....

obejrzałem to dzisiaj dokładnie i powiem szczerze że jakbym wymieniał żarniki to z lewej wyciągasz tylko lejek od płynu spryskiwacza i masz dostęp a z prawej wolałbym wyjąć filtr powietrza aniżeli zwalać cały zderzak.

15min roboty i masz 2 żarówki zmienione.

Napisano
  • Autor

> obejrzałem to dzisiaj dokładnie i powiem szczerze że jakbym wymieniał żarniki to z lewej wyciągasz

> tylko lejek od płynu spryskiwacza i masz dostęp a z prawej wolałbym wyjąć filtr powietrza

> aniżeli zwalać cały zderzak.

> 15min roboty i masz 2 żarówki zmienione.

I tak tez sprobuje. ok.gif Juz ogladalem jakies materialy na forach vectry i przynajmniej troche mi to rozjasnilo. Tak czy inaczej jeszcze tydzien musze wytrzymac z podmianka. zlosnik.gif