Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie odbłyśnika reflektora..Da się..?

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem, jakby odbłysniki w tylnej czesci mi nieco zmieniły kolor na rudy. frown.gif Jako, ze są to lampy oryginały, klosze OK, więc nasuwa się pytanko:- Da się jakoś odnowić te odbłyśniki, bo przegląd zbliża się nieuchronnie..?. tongue.gif Macie jakieś doświadczenia, propozycje..? Będę wdzięczny za porady.

Napisano

> Zauważyłem, jakby odbłysniki w tylnej czesci mi nieco zmieniły kolor na rudy.

jeżeli jest to rudy to pewnie nic z tego nie będzie

no chyba, że są zmatowione tylko

Napisano

Jak rudy kolor wyłazi to nic z nich nie będzie oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Jak rudy kolor wyłazi to nic z nich nie będzie

To z czego są te odbłysniki? Z żelaznej blachy, że mogą rdzewieć ? confused.gifJa myslałem, że to twardy plastik z napylonym "lustrem" Moze to jakis nalot sę utworzył.. Ale jak tam zajrzeć? Chyba przez otwór na żerówke.

Napisano

tylko wymiana lamp - przechodziłem przez ten temat.

Po umyciu - NIC już nie było widać, jak chcesz kupować to tylko ORYGINAŁ czy to nowy (jak cie stać) czy używany w dobrym stanie.

Dostępne są lampy następujących producentów (mówię o ori)

1. Valeo

2. Carello

3. Bosch

Jakość tak jak numeracja.

I są jeszcze wersje przed i po LIFT.

A jak pomyślisz sobie, że "a co tam będe płacił 5 dych za używkę jak za 5 dych jest nowy zamiennik" to NIE KUPUJ żadnego zamiennika.

Miałem okazję jeździć kilkoma Astrami po zmianie lamp na zamienniki (np. Depo) i jest tragedia - granica światło- cienia nie istnieje, nie da się ich ustawić nie świecą wogóle w przód tylko gdzieś na boki itp.

Tylko ori old.gif

Napisano

Otóż to. Jeśli chodzi o lampy to oryginalne są dużo lepsze używane niż nówki ze sklepu. Mówię to na podstawie Astry G co prawda, ale sądzę, że w F jest to samo. Z zewnątrz wyglądają ładnie, bo nowe, ale świecą znacznie gorzej niż moje w efce. U mnie snop światła jest równomierny w całym obszarze świecenia, a te TYC z astry G świecą środkiem i to jeszcze są nieregularne plamy jaśniejsze i ciemniejsze w obszarze świecenia. Nocą się dużo gorzej jedzie i potrafi to zmęczyć.

Napisano

W AG są z tworzywa jakiegoś. W poprzednim aucie też mi się rudy kolor pojawił, wygląda jakby odbłyśnik się wypalił od żarówki.

Zostaje Ci jeszcze regeneracja ale to chyba w zwykłych reflektorach nieopłacalne.

Nie wiem czy w F-kach to bez rożnicy ale tutaj masz orginały z ręczną regulacją.

http://allegro.pl/reflektor-opel-astra-f-carello-lewy-oryginal-gm-i3429516146.html

Napisano

Też miałem tak samo u siebie.

Skończyło się na zakupie oryginalnych w bdb stanie.

Miałem i nowe zamienniki DEPO. Kiepsko świeciły i nie polecam ich. Nawet montaż kiepski bo średnio to było spasowane względem nadwozia.

Co do regulacji ręcznej, a za pomocą silniczków, to da się wszystko poskładać delikatnie przerabiając mechanizm regulacji - (różnica w długości wodzika z silniczka łączącego go z koszyczkiem w lampie ze sterowaniem ręcznym. Sam kulis wodzika też jest różnej średnicy)ale ogólnie rzecz biorąc szkoda zabawy. Lepiej szukać takich samych jak ma się obecnie.

Napisano

> Zauważyłem, jakby odbłysniki w tylnej czesci mi nieco zmieniły kolor na rudy. Jako, ze są to lampy

> oryginały, klosze OK, więc nasuwa się pytanko:- Da się jakoś odnowić te odbłyśniki, bo

> przegląd zbliża się nieuchronnie..?. Macie jakieś doświadczenia, propozycje..? Będę wdzięczny

> za porady.

Można też zdemontować swoje lampy i regenerować odbłyśnik efekt rewelacyjny i koszty myślę niższe niż zakup nowych lamp.

Napisano
  • Autor

> Można też zdemontować swoje lampy i regenerować odbłyśnik efekt rewelacyjny i koszty myślę niższe

> niż zakup nowych lamp.

Taaak... Pytałem w firmie w Krakowie : a-polerowanie reflekt.= 100zł, b-regeneracja odbłyśnika= 200zł.. yikes.gif Czy oni powariowali? Wolę kupić używkę lub zamienniki nawet raz na 3-4 lata i lepiej na tym wyjdę. Przecież to auto leciwe i nie jakiś zabytek.... Chociaż już niedługo może być zakwalifikowane jako zabytek grinser006.gif

Napisano

> Taaak... Pytałem w firmie w Krakowie : a-polerowanie reflekt.= 100zł, b-regeneracja odbłyśnika=

> 200zł.. Czy oni powariowali? Wolę kupić używkę lub zamienniki nawet raz na 3-4 lata i lepiej

> na tym wyjdę. Przecież to auto leciwe i nie jakiś zabytek.... Chociaż już niedługo może być

> zakwalifikowane jako zabytek

Jak kto woli, zamienniki są raczej wątpliwej jakości i świecą conajmniej marnie. Używane lampy też nie muszą być pierwszej młodości.

Równie dobrze, możesz z tym nic nie robić.

Co do regeneracji 300zł za dobra regenerację obu lamp uważam, że to dobrze wydane pieniądze.

Napisano

> Co do regeneracji 300zł za dobra regenerację obu lamp uważam, że to dobrze wydane pieniądze.

Teoretycznie to prawda ale wiadomo, że po takim zabiegu i tak będzie to efekt dużo mniej trwały niż było oryginalnie, a jakość świecenia też nie wiadomo jaka będzie.

Też interesowałem się takim zabiegiem kiedy miałem swoje lampy do wymiany (korozja odbłyśnika) i jednak zdecydowałem zakupić używane oryginały. Jedna była z uszkodzonym kloszem - najwyraźniej od kamienia. klosze miałem swoje w bdb stanie ze swoich lamp więc je przełożyłem, a całość dobrze uszczelniłem. Minęło ponad 2 lata, a efekt świecenia jest bdb, lampy nie parują itd.

Dodać mogę jeszcze to, że za 2 lampy z silniczkami zapłaciłem 100zł z przesyłką włącznie więc nawet gdybym miał je dziś wymieniać na kolejne, również bym szukał używek.

Napisano
  • Autor

> Co do regeneracji 300zł za dobra regenerację obu lamp uważam, że to dobrze wydane pieniądze.

Wiesz co, podczas rozmowy nie było mowy o dwóch lampach...Może ja zle zrozumiałem, a gość mówił o komplecie... hmm.gif Gdyby to był komplet, to "inna para kaloszy". tongue.gif Będe zmuszony jeszcze dopytać, bo z rozmowy wywnioskowałem, ze chodzi o jedną lampę. Może się mylę, więc jutro zadzwonie ponownie

Napisano

> Teoretycznie to prawda ale wiadomo, że po takim zabiegu i tak będzie to efekt dużo mniej trwały niż

> było oryginalnie, a jakość świecenia też nie wiadomo jaka będzie.

> Też interesowałem się takim zabiegiem kiedy miałem swoje lampy do wymiany (korozja odbłyśnika) i

> jednak zdecydowałem zakupić używane oryginały. Jedna była z uszkodzonym kloszem - najwyraźniej

> od kamienia. klosze miałem swoje w bdb stanie ze swoich lamp więc je przełożyłem, a całość

> dobrze uszczelniłem. Minęło ponad 2 lata, a efekt świecenia jest bdb, lampy nie parują itd.

> Dodać mogę jeszcze to, że za 2 lampy z silniczkami zapłaciłem 100zł z przesyłką włącznie więc nawet

> gdybym miał je dziś wymieniać na kolejne, również bym szukał używek.

Po dobrej regeneracji, nowe odblyśniki wytrzymują tyle co oryginały jak nie dłużej. I myślę, że po takim zabiegu u kolegi lampy przeżyją już auto.

A efekt świecenia jest sprawą subiektywną. mierzyłeś natężenie światła starych lamp a te które kupileś uzywane? Niestety nie miałeś porównania do lamp nowych lub zregenerowanych.

Napisano

>mierzyłeś natężenie światła starych lamp a te które

> kupileś uzywane? Niestety nie miałeś porównania do lamp nowych lub zregenerowanych.

Stare przed wymianą świeciły powiedzmy słabo. Kupiony zamiennik świecił tragicznie. Na obecnych jest o niebo lepiej niż na poprzednich starych. Zamiennik już w ogóle pomijam.

Nic nie mierzyłem.

Napisano

Lampy do eFki są tak śmiesznie tanie, że nie wiem po co bawić się w regenerację, która wyniesie tyle co zamienniki Depo (jeśli nie więcej), nie wspomnę już o oryginalnych używkach np. z Classika, a nie z początku produkcji tego wozu.

Napisano

> Lampy do eFki są tak śmiesznie tanie, że nie wiem po co bawić się w regenerację, która wyniesie

> tyle co zamienniki Depo (jeśli nie więcej), nie wspomnę już o oryginalnych używkach np. z

> Classika, a nie z początku produkcji tego wozu.

Widziałeś jak świecą lampy depo?

Napisano

Wiem że nie świecą dobrze, to był przykład. Uważam że zamiast bawić się w regenerację, można poszukać używanych reflektorów pochodzących z astry z końca lat jej produkcji.

Napisano

> Widziałeś jak świecą lampy depo?

Ja widziałem bo je miałem przez kilka dni. Na światłach mijania była tragedia - światło porozpraszane, rozmyte.

Po włączeniu drogowych była rewelacja tyle, że na drogowych można sobie pojechać przez las.

Te, które mam obecnie, nie wiem dokładnie z jakiego rocznika Astry F pochodzą ale sprawują się super. Mając oczywiście porównanie pomiędzy tymi używkami, które mam, a poprzednimi oryginalnymi, w których odbłyśnik skorodował.

Było to jakoś ponad 2 lata temu i w ASO pytałem z ciekawości o cenę lamp. Koszt oscylował ok. 320zł/sztuka.

Wracając do regeneracji lamp, to nie mówię żeby tego nie robić bo jeżeli będzie to wykonane naprawdę dobrze, to lampy będą bdb świecić ale weź teraz znajdź kogoś, komu dasz powiedzmy 200-300zł za regenerację, a ten ktoś się do tego przyłoży tak jak powinien...dlatego wolałem kupić używki.

Zresztą zanim je zakupiłem, sprzedawca przesłał mi dużo bardzo dokładnych zdjęć samej lampy, odbłyśnika - fotki robione przez otwór po żarówce.

Poza tym całkiem niezłe lampy do Astry F widziałem też i na giełdzie za kwotę 30-50zł/sztuka, z silniczkami. Także wybór jest spory.

Można kupić używki, można i regenerować.

Do wyboru do koloru smile.gif

Napisano

ja jakieś pół roku temu nabyłem kpl. NOWYCH Valeo za 80 zł na allegro - nawt pisałem na kąciku ze zdjęciami włącznie - jakość idealna