Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uciekający płyn chłodniczy.

Featured Replies

Napisano

Przewód do chłodnicy, który był nieszczelny wymieniony, ale to nie pomogło. Prześledziłem drogę płynu i wszędzie sucho, z wyjątkiem jednego miejsca. Nie wiem czy to olej czy olej +płyn. Dlatego moje pytanie czy w tym elemencie może być nieszczelność i wyciekać płyn ?

EGR

Pod tym jest mokro. Oleju nie ubywa, ale nie widze żadnych wężków by chodził tam płyn chłodniczy. Jeżeli nie z tego elementu to skad może uciekać niewiem.gif

Przy okazji wyczyściłem EGR który do niego wchodzi, ale w środku płynu nie widziałem z wyjątkiem oleju.

P.S. na załączonym zdjęciu jest otwór na śrubę po lewej stronie. Co tam powinno być?

Napisano

Cieknie olej, bo płynu tam nie ma. W otworze na śrubę też nic nie ma. We fabryce musieli się nudzić wink.gif.

Napisano
  • Autor

hmmm A w bloku silnika jest tam miejsce mniej więcej na wysokości EGR skąd mogło by wyciekać? Wracając do tego oleju ma prawo tam być? kolejne pytanko, czy jest pod tym elementem uszczelka którą trzeba by wymienić? i jeszcze kolejne pytanko czy zrobię to we własnym zakresie? jest jakiś manual do tego? Widziałem tam rurki (chyba z paliwem) i nie chciał bym ich odkręcać więc pytanie czy da się to wyciągnąć wysuwając w prawo ? oczywiście zakładając ze wymontuje aku.

Napisano

> hmmm A w bloku silnika jest tam miejsce mniej więcej na wysokości EGR skąd mogło by wyciekać?

Tylko węże od chłodnicy oleju, ale to na dole.

Olej może być w kolektorze. Wydostaje się np: ze sprężarki. Ale nie powinien wyciekać. Uszczelka jest między połówkami kolektora. Możesz odłączyć górę kolektora od dołu. Chociaż chyba tę rurkę, którą widać na fotce będziesz musiał odłączyć, bo połówki są spięte nakrętkami. Szpilki w dolnej części nie pozwolą przesunąć góry w bok, bez jej podniesienia.

Napisano
  • Autor

To skąd może uciekać frown.gif ubywa ale ciężko stwierdzić skąd bo od tego EGR w dół wszystko brudne, tłuste i zaolejone. Ciekło na wężu wychodzącym z termostatu ale wymieniłem i nie cieknie. Jaki koszt uszczelki pod połówkę kolektora ?

Napisano

Uszczelka ok 27zł w ASO. Dolna, między kolektorem i głowicą też mniej więcej tyle samo (górna, dolna).

Jak zdejmiesz górę i zobaczysz ile tam jest syfu, to jak nic zapragniesz zdemontować cały i umyć wink.gif.

No i żeby cokolwiek zobaczyć pod kolektorem, będziesz musiał umyć to co wyciekło. Bez tego nie będziesz pewien, czy to woda, czy olej.

Jeśli ucieka niewiele to możesz nawet tego nie zaobserwować. Jedynym śladem będzie krystaliczny nalot, bo cała ciecz zdąży wyparować.

Jeśli masz czym, to możesz napompować ok. 1 bara powietrza, albo wody w układ. Wtedy każdy wyciek się powiększy i może szybciej znajdziesz.

Czasami pada chłodnica oleju, ale wtedy zwykle leci olej do wody, albo odwrotnie.

Napisano
  • Autor

czyli stamtąd może być wyciek płynu: USZCZELKA KOLEKTORA SSĄCEGO DO GŁOWICY SILNIK WYSOKOPRĘŻNY ?

Napisano

Nie, bo przez tę uszczelkę nie płynie woda.

Napisano

> Uszczelka ok 27zł w ASO. Dolna, między kolektorem i głowicą też mniej więcej tyle samo (górna,

> dolna).

uszczelki z Reinza nie gorsze a dużo tańsze.

I rzeczywiście: gdybym rozebranego kolektora nie widział nigdy nie uwierzył bym ile czarnego dziadostwa może się w kanałach kolektora zmieścić i jak ogranicza to przepływ powietrza icon_eek.gif

Po wyczyszczeniu - nie to auto ok.gif

Napisano
  • Autor

Dam rade wymienić sam ? te rurki paliwowe można odkręcić ? nie zapowietrzy się nic?

Napisano

> Dam rade wymienić sam ? te rurki paliwowe można odkręcić ? nie zapowietrzy się nic?

jak to Kolega robił to rurki odkręcał i potem miał jaja z odpowietrzaniem. Ale dało się.

Odpalał na plaka ale to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie, odgłos jaki przy tym wydostawał się z silnika na trwale wypalił się w moim HDD pod włosami zlosnik.gif

Napisano

O ile nie będziesz odkręcał rurek na banjo, z boku pompy (a nie będziesz), to sama pompa nie powinna się zapowietrzyć, bo ma zaworki zwrotne na wyjściach. Musisz tylko, przed poluzowaniem rurek, zacisnąć przewód przelewowy idący od wtryskiwaczy. Po złożeniu będziesz musiał kilka razy pokręcić rozrusznikiem.

Odpalanie na plaka przy tej pompie to nie jest zbyt szczęśliwe rozwiązanie. Pompa sama nie potrafi się odpowietrzyć, więc należy to zrobić pompką. Uruchomienie silnika na plaku sprawia, że pompa pracuje na dużych obrotach bez smarowania paliwem czacha.gifooniee.gif

Napisano
  • Autor

Oj będę się radzić jeszcze jak kupie uszczelki. Kupić w sklepie motoryzacyjnym czy lepiej przez internet ? ASO odpada bo najbliższe to szkoda się wypowiadać smile.gif

Napisano

> Kupić w sklepie motoryzacyjnym czy lepiej przez

> internet ?

czasem to już przechodzisz samego siebie pad.gif

a jaka jest różnica pomiędzy tymi kupionymi w sklepie a tymi kupionymi przez internet ?

Napisano
  • Autor

taka ze przez neta kupie oryginalne GM a w sklepie ''tańszy'' zamiennik.

Napisano

Jak mówił krisb, możesz kupić zamiennik choćby od Victora Reinza, albo Elringa. Jest duża szansa, że Opel też od nich bierze.

Napisano

> taka ze przez neta kupie oryginalne GM a w sklepie ''tańszy'' zamiennik.

Mortin: w dobrym sklepie możesz kupić i GM, i coś równie dobrego ale bez GM - przez co tańsze, i coś taniego choć przy tych częściach to nie ma kompletnie sensu.

To Ty wybierasz, sprzedający może Tobie tylko podpowiedzieć.

Napisano
  • Autor

Dziękuje za rady wink.gif Zamówię u pobliskim sklepie, gdzie zamawiałem już nie raz części. Ale boje się tej wymiany ;D Pompa delikatna i trzeba uważać z nią.

Napisano

> taka ze przez neta kupie oryginalne GM a w sklepie ''tańszy'' zamiennik.

tak jak kolega pisze powyżej, w dobrym sklepie tak samo kupisz oryginał

przecież sprzedawcy z internetu nie dostają tych części w jakiś magiczny sposób który sklepom realnym jest nieznany facepalm%5B1%5D.gif

w takim razie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie: chcesz oryginał ( idąc twoim tokiem myślenia ) to kupuj przez internet, chcesz zamiennik to kupuj w sklepie... proste ?

Napisano

> chcesz oryginał ( idąc twoim tokiem myślenia ) to kupuj przez internet, chcesz zamiennik to kupuj w sklepie... proste ?

Nowe części raczej odwrotnie: w sklepach ASO kupuje się oryginały, a w necie zamienniki.

Ale używane już tak: w necie oryginały, a w sklepie lub w necie zamienniki.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

za 2 uszczelki 34 zł smile.gif więc nie drogo, boje się tylko tej pompy. W razie czego będę płakać do Was z prośbą o pomoc ;D

Napisano

> Jak mówił krisb, możesz kupić zamiennik choćby od Victora Reinza, albo Elringa. Jest duża szansa,

> że Opel też od nich bierze.

Potwierdzam - ja jak pół roku temu kupiwałem uszczelkę pokrywy miski olejowej do Corsy to w ASO dostałem Elring'a.

Co ciekawe w żadnych hurtowniach aftermarket ich nie ma, w katalogach Elringa ich nie ma, a w rzeczywistości produkują

Ogólnie większość producentów stosuje uszczelki Elring na pierwszy montaż

Napisano

> za 2 uszczelki 34 zł więc nie drogo, boje się tylko tej pompy. W razie czego będę płakać do Was z

> prośbą o pomoc ;D

jak nie bedziesz kręcić na sucho pompą to nie ma obawy o jej żywot

Napisano

> Potwierdzam - ja jak pół roku temu kupiwałem uszczelkę pokrywy miski olejowej do Corsy to w ASO

> dostałem Elring'a. Co ciekawe w żadnych hurtowniach aftermarket ich nie ma

a Kolego do czego ta uszczelka była że jej nie było? hmm.gif

Napisano

> a Kolego do czego ta uszczelka była że jej nie było?

uszczelka pokrywy miski olejowej skrzyni biegów F13 do Corsy B lub Astry F

Napisano
  • Autor

Pojadę jutro na mycie silnika. Myślę, że po tym zabiegu zdecydowanie łatwiej zlokalizuje ubytki płynu. Zdam wam relacje jutro wink.gif

P.S. wracając do tych uszczelek i pompy. Gdzieś powinien być filtr paliwa który się powinno wymieniać. Jeżeli wymieniał bym te uszczelki pod kolektorem ssącym i zapowietrzył bym już tą pompę to przy okazji mógł bym wymienić ten filtr. Prosił bym o wskazówki jak się do niego dobrać, jaka cena i ogólne wskazówki do wymiany wink.gif

Aby dokręcić kolektor ssący potrzebny jest klucz dynamometryczny ?

Napisano

Filtr jest na ścianie grodziowej. Widać go mniej więcej na środku - czarna puszka z dwiema rurkami.

Odłączasz rurki (

), złącze elektryczne, odkręcasz śrubkę na środku pokrywy, pokrywa w górę, wymieniasz wkład, zalewasz paliwem, przykrywasz i podłączasz wszystko.

Do kolektora nie trzeba klucza dynamometrycznego.

Napisano

> przykrywasz i podłączasz wszystko.

przy dokrecaniu z tego co pamietam trzeba trochę mieć wyczucia aby nie uszkodzić gwintu albo uszczelek

Napisano
  • Autor

Znalazłem wyciek płynu wink.gif

Tylko mam pewną wątpliwość: Jest taki wąż o numerze GM 9 157 129. Chciałbym wiedzieć czy w nim płynie olej czy płyn chłodniczy bo pod wężem też jest jakaś śruba i nie wiem własnie czy z tej śruby cieknie czy z tego węża.

Napisano

> Chciałbym wiedzieć czy w nim płynie olej czy płyn chłodniczy

płyn chłodzący

Napisano
  • Autor

czyli tam cieknie ;D Myślę ze wystarczy nowa obejma, lub obejma +czyszczenie i będzie suchutko wink.gif Dziękuję

Napisano

> czyli tam cieknie ;D Myślę ze wystarczy nowa obejma, lub obejma +czyszczenie i będzie suchutko

> Dziękuję

można spróbować, jak dalej będzie ciekło to albo nie ten przewód cieknie albo poprostu gdzieś jest w nim jakaś dziura...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Przewód był pęknięty. Uciąłem go o ok. 0,5 cm by pozbyć się pęknięcia wyczyściłem i ścisnąłem opaską. Zobaczymy czy pomogło wink.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam,

Przewód znowu odmówił posłuszeństwa więc zamówiłem nowy oryginalny. Chciałbym was prosić o wskazówki jak zabrać się za wymianę. U góry zdejmę obejmy i go wyciągnę, ale nie mam pojęcia jak się zabrać za odłączenie go od chłodniczki oleju. Czy może zdjąć dolne osłony silnika i na kanale próbować ? czy jakiś inny sposób jest? Wszelkie pomocne uwagi mile widziane.

Napisano

> Czy może zdjąć dolne osłony silnika i na kanale próbować ?

Tak będzie najszybciej.

Napisano
  • Autor

Osłony są przykręcone czy może jakoś inaczej przymocowane?

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc wink.gif

Napisano
  • Autor

Dziś wymieniłam przewód i okazało się że nie trzeba ściągać żadnych osłon silnika. Nowy przewód oryginalny 32 zł + wysyłka. Wymiana zajęła mi ok 2 h. Przydatne są długie wąskie szczypce by zdjąć obejmę pod silnikiem. Stary przewód był tak spękany, poszarpany, zniszczony, że widać było jego wzmocnienie.