Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parapety zewnetrzne

Featured Replies

Napisano

Poleccie, jakie parapety zewnetrzne zamontowac. Blaszane i z PCV sa wykluczone, kamien rowniez. Plytki klinkierowe wymagaja wylewki, bo na piance (jak twierdza ociepleniowcy) bedzie fuga pekac. Czy sa parapety ceramiczne robione na wymiar w jednym kawalku z przetloczeniem, cos jak to?

nkzAy.jpg

Jacys polecani producenci i gdzie to mozna kupic we Wroclawiu (musze dopasowac kolor do okien)?

Napisano

z ciekawości: dlaczego blaszane odpadają?

Napisano
  • Autor

> z ciekawości: dlaczego blaszane odpadają?

Nie fizycznie odpadaja, tylko ja odrzucam ze wzgledow estetycznych smile.gif

Kolega bedzie montowal plytki parapetowe klinkierowe z Przysuchy. Mowi, ze jak sie da pasek styro wypoziomowany i ze spadkiem, zaciagnie sie go klejem i siatka, to ladnie klejem do parapetow idzie to wykonczyc i nic nie powinno odlazic.

Napisano

...

> Plytki klinkierowe wymagaja wylewki, bo na piance (jak twierdza ociepleniowcy) bedzie fuga

> pekac...

Przez 10 lat nie pękła. I to na wełnie bez wylewki.

Pozdrawiam.

Napisano

> Nie fizycznie odpadaja, tylko ja odrzucam ze wzgledow estetycznych

> Kolega bedzie montowal plytki parapetowe klinkierowe z Przysuchy. Mowi, ze jak sie da pasek styro

> wypoziomowany i ze spadkiem, zaciagnie sie go klejem i siatka, to ladnie klejem do parapetow

> idzie to wykonczyc i nic nie powinno odlazic.

Okna masz drewniane, czy plastikowe?

Napisano
  • Autor

> Okna masz drewniane, czy plastikowe?

Drewniane, parapet musi byc wsadzony pod felc.

Napisano

> Drewniane, parapet musi byc wsadzony pod felc.

Drewniane okna przychodzi co ileś lat konserwować. Ów "felc", jeżeli nie ma metalowego okucia, potrafi po latach dostać szczelin (pęka) i wpuszczać wodę w dół ramy okna. Wtedy trzeba się do niej móc dostać żeby ją naprawić i zakonserwować. Parapet blaszany zdemontujesz w 15 minut, zamontujesz w pół godziny. Taki z płytek będziesz musiał odklejać i ponownie kleić. Poza tym, drewniana rama okna "pracuje". Jeżeli dasz kamienny okapnik do niej na ścisło, to są szanse, że Ci się będzie odklejał/pękał. Jeżeli dasz luz, to "felc" ma na ogół podcięcie tylko ok. 2mm i trudno to będzie uszczelnić, bo wszelkie kity co ileś lat szlag trafia.

Napisano
  • Autor

U mnie wyglada to mniej wiecej tak:

okno_drewniane_schemat.jpgokna-2.png

Napisano

> U mnie wyglada to mniej wiecej tak:

Coś chyba na tym rysunku opisy frezów pod parapety sa pomylone..

Krawiec

Napisano

> Coś chyba na tym rysunku opisy frezów pod parapety sa pomylone..

> Krawiec

Może okna "angielskie"? grinser006.gif

Napisano

> U mnie wyglada to mniej wiecej tak:

U mnie jeszcze wtedy nie wpadli na elementy czerwone 6 i 5. Jest tylko niebieska rynienka. Tak że odnawiając teraz okna dorobiłem u blacharza okucia na ten dolny "nos", z tym że u mnie one zachodzą niżej, tak że mogę je uszczelnić silikonem do parapetu zewnętrznego. Obawiam się, że u Ciebie są nieco za krótkie i będziesz po jakimś czasie musiał walczyć z erozją noska. W następnym rzucie będę dorabiał sobie te czerwone górne do skrzydeł przy dole szyb.

Napisano

Ja mam już dobre 10 lat parapety zrobione z płytek klinkierowych (w liroyu po kilka zł/szt) właśnie na wylewce i nic nie pęka, nie odpada.

swoją drogą nie wydaje mi sie aby w skali budowy całego domu te wylewki były jakoś bardzo kosztowne wink.gif

Napisano
  • Autor

> swoją drogą nie wydaje mi sie aby w skali budowy całego domu te wylewki były jakoś bardzo kosztowne

Tu nie chodzi o koszt wykonania, a przemarzanie na styku parapetu wewnetrznego i okna.

Napisano

> Tu nie chodzi o koszt wykonania, a przemarzanie na styku parapetu wewnetrznego i okna.

No to musisz jeszcze jakoś ten parapet odizolować, żeby nie przemarzał na styku. O samym oknie nie wspominając.

zlosnik.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Tu nie chodzi o koszt wykonania, a przemarzanie na styku parapetu wewnetrznego i okna.

Przecież okno obsadzasz na piankę, więc między dolnym ramiakiem a murem będzie warstwa pianki wychodząca nawet do środka pomieszczenia. Sam ramiak jest dobrym izolatorem termicznym, nie wycinaj od środka pianki równo z nim, tylko zostaw ze 2 cm wylane na mur, a do tego od wewnątrz pomieszczenia dolej wylewkę, na której ułożysz parapet wewnętrzny. Mam tak zrobione i od lat żadnego przemarzania.

Napisano

> Przecież okno obsadzasz na piankę, więc między dolnym ramiakiem a murem będzie warstwa pianki

> wychodząca nawet do środka pomieszczenia. Sam ramiak jest dobrym izolatorem termicznym, nie

> wycinaj od środka pianki równo z nim, tylko zostaw ze 2 cm wylane na mur, a do tego od

> wewnątrz pomieszczenia dolej wylewkę, na której ułożysz parapet wewnętrzny. Mam tak zrobione i

> od lat żadnego przemarzania.

Mam podobnie.

Okno pod ramą ma piankę. Od wewnątrz pod parapetem pianka pokryta tynkiem. Od zewnątrz styropian i parapet blaszany.

Napisano

wiem że najlepiej o wszystkim myśleć na etapie projektu i wykonastwa niż sie później całe życie męczyć ale wydaje mi się że troche przesadzasz smile.gif

weź przykład z powyższych opinii - są sprawdzone.

Napisano

ocieplenie zew. mam z plyty - welna, w miejscach parapetow zalozyli twardy steropian na to plytka kinkierowa

nic nie peka mimo ze na dwóch parapetach dosc czesto siadamy....

Napisano
  • Autor

> ocieplenie zew. mam z plyty - welna, w miejscach parapetow zalozyli twardy steropian na to plytka

> kinkierowa

> nic nie peka mimo ze na dwóch parapetach dosc czesto siadamy....

Ja wiem, ze ty szczuply jestes, ale ile ty masz welny, ze na zewnetrznym parapecie sie siedzeniem miescisz? biglaugh.gif

Napisano

> Ja wiem, ze ty szczuply jestes, ale ile ty masz welny, ze na zewnetrznym parapecie sie siedzeniem

> miescisz?

15cm + jakies 3cm wystaje wiec poldupek sie miesci

nie mowie ze to jest super wygodne, ale idealne miejsce do przycupnięcia jak pilnuje grlila smile.gif

Napisano

> Mam podobnie.

> Okno pod ramą ma piankę. Od wewnątrz pod parapetem pianka pokryta tynkiem. Od zewnątrz styropian i

> parapet blaszany.

Stare dobre i sprawdzone rozwiązanie, nie wymagające ulepszania. Cała reszta to marketing, żeby ludziom sprzedać inne wynalazki.