Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skuter z pasami- bezpieczeństwo?

Featured Replies

Napisano

Co raz więcej widzę takich pojazdów na drogach:

BMW%20C1-model113.jpg

I jak na chłopski rozum można przewidzieć jak pasy uratują drajwera przy kolizji "czołowej" to mam wątpliwość jak z bezpieczeństwem przy szlifie. Czy nie szoruje się wtedy gołą głową po asfalcie.

P.S. Uprzedzając kierunek dyskusji, na jaki niektórzy będą chcieli zapewne zejść, napiszę, że nie zamierzam sobie sprawić takiego szatana! cfaniaczek.gif

Napisano

> Co raz więcej widzę takich pojazdów na drogach:

> I jak na chłopski rozum można przewidzieć jak pasy uratują drajwera przy kolizji "czołowej" to mam

> wątpliwość jak z bezpieczeństwem przy szlifie. Czy nie szoruje się wtedy gołą głową po asfalcie.

Fajna sprawa, koleś u nas ma takiego.

Pasy są dwa. teraz nie pamiętam, czy na krzyż, czy szelki.

Głowę chronią pałąki po bokach. Nie są na wysokości głowy, żeby jej nie uszkodzić podczas szlifu. Ale wychylić ciało tak mocna, żeby przywalić głową jest ciężko. Pewnie najwyżej se guza nabijesz.

Generalnie, gdyby nie cena, to kupiłbym sobie takiego skuterka na wypady po mieście

Napisano

> Generalnie, gdyby nie cena, to kupiłbym sobie takiego skuterka na wypady po mieście

A jaka jest cena? Toż tego nie tłuką już od 10 lat. blush.gif

Napisano

> A jaka jest cena? Toż tego nie tłuką już od 10 lat.

No niby tak, ale ponad piątkę za zadbany egzemplarz trzeba wyłożyć. To ja już wolę tę kase dorzucić no następnego moto

Napisano

> No niby tak, ale ponad piątkę za zadbany egzemplarz trzeba wyłożyć. To ja już wolę tę kase dorzucić

> no następnego moto

czyżbyś myślał już o zmianie fazera? jakby co, daj znać....bo ja myślę o zmianie Zephyra hehe.gif

Napisano

> czyżbyś myślał już o zmianie fazera? jakby co, daj znać....bo ja myślę o zmianie Zephyra

Pogadamy po sezonie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> czyżbyś myślał już o zmianie fazera? jakby co, daj znać....bo ja myślę o zmianie Zephyra

Widzę jedną główną zaletę po zakupie takiego cudeńka- koniec problemów z "wymiętolonym fryzem"!

Napisano

> Widzę jedną główną zaletę po zakupie takiego cudeńka Koniec problemów z "wymiętolonym fryzem"!

ale jakiego cudeńka? chodzi Ci o fazera? hmm.gif

Napisano

> Pogadamy po sezonie

eee...jak w tym roku już chcesz się pozbywać, to nie dam rady....jak przed kolejnym, to informuj zlosnik.gif

btw. - jakie widzisz zalety (oprócz rocznika oczywiście i mocy) fazera w stosunku do zephyra - bo miałeś/masz jedno i drugie

Napisano
  • Autor

Skuter do jazdy bez kasku!

Innych zalet brak, włącznie z tym, że to nawet nie motocykl... no.gif

Napisano

> ale jakiego cudeńka? chodzi Ci o fazera?

hehe.gif

Napisano

Ja tylko jestem co raz bardziej przerażony, widząc co wyczyniają skuterkowcy...

I nie potrzebują żadnych uprawnień...

Napisano

ja o zupie, ten o ... zlosnik.gifzlosnik.gifspineyes.gif

Napisano

> eee...jak w tym roku już chcesz się pozbywać, to nie dam rady....jak przed kolejnym, to informuj

Spoko, na razie grubo się zastanawiam. Miałem taki plan, ale nie zakładałem, że będę aż tak zadowolony ze sprzęta. Wiadomo, człowiek myśli o czyms nowszym, ale myślę, że rok jeszcze pojeżdżę. Następny to pewnie jakaś armatura, albo chopper.

Czas się trochę polansować wink.gif

> btw. - jakie widzisz zalety (oprócz rocznika oczywiście i mocy) fazera w stosunku do zephyra - bo miałeś/masz jedno i drugie

No jakaś przepaść technologiczna jest, to już dużo na plus.

Fazer, sporo większa moc, czyli przyspieszenie powoduje banana na twarzy. Czacha sprawia, że można z większymi prędkościami podróżować, i nie majta głowa i korpusem na boki.

Zdecydowanie bezpieczniejszy w winklach. Praktycznie bezstresowo można się kłaść w zakręty bez obawy o uślizg. Na Zephyrze doświadczyłem kilkakrotnie tego, że tył mi uciekał.

Jest cięższy i lepiej wyważony.

Napisano

> Skuter do jazdy bez kasku!

> Innych zalet brak, włącznie z tym, że to nawet nie motocykl...

Ale dzięki temu, nie musisz jeździć w kasku. I to na miejski pojazd idealne rozwiązanie. Gdyby nie obowiązek jazdy w kasku na skuterze (do 50ccm) to na sto procent miałbym dodatkowo skutera. Ot choćby po to , żeby do sklepu na szybko wyskoczyć itp.

Napisano

> Spoko, na razie grubo się zastanawiam. Miałem taki plan, ale nie zakładałem, że będę aż tak

> zadowolony ze sprzęta. Wiadomo, człowiek myśli o czyms nowszym, ale myślę, że rok jeszcze

> pojeżdżę. Następny to pewnie jakaś armatura, albo chopper.

> Czas się trochę polansować

> No jakaś przepaść technologiczna jest, to już dużo na plus.

> Fazer, sporo większa moc, czyli przyspieszenie powoduje banana na twarzy. Czacha sprawia, że można

> z większymi prędkościami podróżować, i nie majta głowa i korpusem na boki.

> Zdecydowanie bezpieczniejszy w winklach. Praktycznie bezstresowo można się kłaść w zakręty bez

> obawy o uślizg. Na Zephyrze doświadczyłem kilkakrotnie tego, że tył mi uciekał.

ok.gif

> Jest cięższy i lepiej wyważony.

ja znalazłem info, że zephyr 550 waży 206kg a fazer 600 189kg...więc? zlosnik.gif

wysokość siedzenia, bo to mnie też interesi - zephyr 770, fazer 790, więc tu lepiej, ale niewiele zlosnik.gif

Napisano

> ja znalazłem info, że zephyr 550 waży 206kg a fazer 600 189kg...więc?

Kurcze, nie interesowałem się ile ważył Zephyr. Ale dałbym sobie rękę uciąć, że był lżejszy. Jakos łatwiej mi się go wprowadzało i wyprowadzało z garażu niewiem.gif

No to Fazer sprawia wrażenie cięższego

> wysokość siedzenia, bo to mnie też interesi - zephyr 770, fazer 790, więc tu lepiej, ale niewiele

No na Zephyrze spokojnie sięgałem do ziemi, chyba nawet na lekko ugiętych nogach. Na Fazerze, to pięty mam oderwane od ziemi (172 cm wzrostu).

Napisano

> mam

> wątpliwość jak z bezpieczeństwem przy szlifie. Czy nie szoruje się wtedy gołą głową po

> asfalcie.

Przy szlifie taki skuter jest wiele bezpieczniejszy od każdego nekeda, nawet wydaje mi się że pasy powinny zmniejszyć skalę ze względu na niemożliwość wypadnięcia kierowcy poza pojazd. Jakiś czas temu miałem nie-przyjemność położyć X9 na asfalcie przy prędkości ok 80-90km/h jadąc w krótkich spodenkach i koszulce z krótkim rękawem, nawet nie chcę sobie wyobrazić jak bym wyglądał gdyby to było np. na GS500. Od tego czasu już się nie odważyłem na jazdę w takim stroju smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

mulher.gif> Przy szlifie taki skuter jest wiele bezpieczniejszy od każdego nekeda, nawet wydaje mi się że pasy

> powinny zmniejszyć skalę ze względu na niemożliwość wypadnięcia kierowcy poza pojazd. Jakiś

> czas temu miałem nie-przyjemność położyć X9 na asfalcie przy prędkości ok 80-90km/h jadąc w

> krótkich spodenkach i koszulce z krótkim rękawem, nawet nie chcę sobie wyobrazić jak bym

> wyglądał gdyby to było np. na GS500. Od tego czasu już się nie odważyłem na jazdę w takim

> stroju

Generalnie nie mam nic wspólnego z motorami, zaglądam tutaj z czystej ciekawości od czasu do czasu cool.gif, a szczególnie od momentu, jak moja mulher.gif napomknęła, że jeszcze trochę dzieciaki podrosną i ona się z auta na skuter przesiada yikes.gif

Powiem szczerze, że taka C1 byłaby chyba dla niej idealna hmm.gif O ile ten pomysł zostanie w ogóle zrealizowany.

Napisano

> Jakiś

> czas temu miałem nie-przyjemność położyć X9 na asfalcie przy prędkości ok 80-90km/h jadąc w

> krótkich spodenkach i koszulce z krótkim rękawem, nawet nie chcę sobie wyobrazić jak bym

> wyglądał gdyby to było np. na GS500.

A jak wygladałeś po tym ślizgu w X9?

Napisano

> A jak wygladałeś po tym ślizgu w X9?

Odruchowo ścisnąłem nogi do siebie i cały szlif przejęły boczne osłony, plastiki zeszlifowały się ok 1,5 - 2 cm, oczywiście moja noga miała również kontakt z asfaltem co skutkowało startą skórą od kolana do kostki ale tylko powierzchownie. Gdyby to był jakiś neked wtedy zamiast plastików szlifowała by noga po asfalcie

Napisano

> Odruchowo ścisnąłem nogi do siebie i cały szlif przejęły boczne osłony, plastiki zeszlifowały się

> ok 1,5 - 2 cm, oczywiście moja noga miała również kontakt z asfaltem co skutkowało startą

> skórą od kolana do kostki ale tylko powierzchownie. Gdyby to był jakiś neked wtedy zamiast

> plastików szlifowała by noga po asfalcie

Miałeś sporo szczęścia ok.gif

Napisano

> Fajna sprawa, koleś u nas ma takiego.

> Pasy są dwa. teraz nie pamiętam, czy na krzyż, czy szelki.

> Głowę chronią pałąki po bokach. Nie są na wysokości głowy, żeby jej nie uszkodzić podczas szlifu.

> Ale wychylić ciało tak mocna, żeby przywalić głową jest ciężko. Pewnie najwyżej se guza

> nabijesz.

> Generalnie, gdyby nie cena, to kupiłbym sobie takiego skuterka na wypady po mieście

piątak raczej nie jest zaporową ceną , ciekawe raczej jak wygląda sprawa serwisowania. Generalnie wynalazek się nie przyjął bo produkcję zaprzestali . Pamiętam jak go kiedyś w salonie oglądałem, cena była mega zaporowa..jak dla Polaka, nie wiem jak dla Niemca .

Może mojego pcxa zamieniać na coś takiego smile.gif

link

przebiegu nawet nie podają bo pewnie ogromny wink.gif