Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G X16SZR wymiana UPG

Featured Replies

Napisano

Witam.

Opiszę ciężki przypadek. Czeka mnie 3-cia wymiana uszczelki pod głowicą w ciągu kilkunastu dni. Przedostają się spaliny do układu chłodzenia (ale w bardzo małej ilości), pojawia się CO2 w płynie chłodniczym.

Mechanik nie wie już co dalej robić, twierdzi że naprawiał dużo silników i nigdy nie było problemu.

Głowica była planowana i sprawdzana na szczelność, silnik nie był przegrzany. Uszczelka była wymieniana bo pojawiały się początkowe objawy uszkodzenia UPG-niewielkie ubytki płynu, bulgotanie w zbiorniczku wyrównawczym, płynu nie wyrzucało. Bez problemu można było jeździć autkiem.

Pytanie co dalej robić? Mechanik podejrzewa że może pomóc planowanie bloku, a może blok jest pęknięty. Czy ktoś planował już blok w silniku X16SZR przy wymianie uszczelki? Zakładane były uszczelki Reinz i Glaser.

Zamierzam zmienić mechanika ale od tego nie można odzyskać pieniędzy.

Napisano

Trzeba obejrzeć kadłub i sprawdzić liniałem, czy powierzchnia styku z głowicą nie jest krzywa. Poza tym sprawdzić kadłub i głowicę pod ciśnieniem, na gorąco na obecność pęknięć.

Napisano
  • Autor

To jeszcze kilka pytań:

- czy uda się dobrze sprawdzić liniowość bloku bez wyciągania go z samochodu?

- podobno można planować blok bez demontażu tłoków, czy jest to dobre rozwiązanie?

- czy do silnika X16SZR jest dostępna metalowa uszczelka pod głowicę?

Napisano

- tak

- Jeśli uniemożliwisz opiłkom dostanie się między tłok i cylinder i do kanałów olejowych, to można tak zrobić. Osobiście uważam, że to nie jest dobre rozwiązanie.

- nie przypominam sobie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykonać takową na zamówienie.

Napisano

Są ślady wypalenia na starej uszczelce? jeśli tak to już wiesz gdzie jest przedmuch. PO drugie mógł nalecieć jakiś syf do otworów gwintowanych w bloku i mimo prawidłowego dokręcenia śrub uszczelka głowicy nie jest prawidłowo dociśnięta.

Napisano

spotkałem się z takim przypadkiem kilka lat temu .

szwagier dal dacie 1410 do w-tatu na wymiane upg .

mechanior uszkodzil gwint w bloku podczas dokręcania . wpadl w jego mniemaniu na genialny [pomysl . oszlifowal jedna szpilke z dwóch stron i zakul . na zimno trzymalo . na gorącym od razu padalo i glowica się w tym m-scu znieksztalcala . wymienil 3 upg zanim odkryliśmy co jest przyczyna . jeśli upg pada ci w tym samym m-scu sprawdz najblizsza srube (szpilke ) gwint w bloku . wystarczylo jeden otwor tulejowac ,dac nowa szpilke i zapomnial co to upg .

Napisano

> PO drugie mógł

> nalecieć jakiś syf do otworów gwintowanych w bloku i mimo prawidłowego dokręcenia śrub

> uszczelka głowicy nie jest prawidłowo dociśnięta.

kolega ma rację, ja w Uno tak miałem, aż podczas dokręcania pękła śruba yikes.gif

Po oczyszczeniu gwintu ok.gif

Napisano
  • Autor

Uszczelka przepuszczała cały czas na czwartym cylindrze. Gwinty w bloku nie są uszkodzone. Na 99% przyczyną problemów jest blok silnika bo płaszczyzna jest krzywa frown.gif Niestety wcześniej przy dwóch naprawach nie był sprawdzany.

Teraz trzeba wybrać mniejsze zło: czy planować z tłokami czy bez. Silnik na dobrą kompresję i nie bierze oleju. Po wyciągnięciu tłoków nie ma później gwarancji że dobrze ułożą się pierścienie. Z tłokami jest ryzyko że dostaną się opiłki.

Zgodzić się na montaż starych raz użytych szpilek głowicy, czy upierać się przy nowych?

Napisano

Jak będą tłoki w cylindrach to na pewno opiłki dostaną się tam gdzie nie powinny i pytanie czy blok będzie frezowany czy szlifowany?

Napisano

jasne ze tak ale pod warunkiem ze pojdziesz na zywca . wystarczy odpowiednio zabezpieczyć cylindry najpierw je osuszzajac i odtluszczajac . potem wypelnic przestrzenie i możesz robic . wyjmując zabezpieczenia trzeba dobrze dmuchac z kompresora . na wszelki wyp po zalozeniuu głowicy nie wkrecac swiec wyjac bezp pompy paliwa i puscic ze 2-3 x rozrusznik na 10- 15 sek .to co ew zostało zostanie pod ciśnieniem wywalone . robilem tak wstawiając tuleje do gniazda swiecy .po 3 m-cach eksploatacji sprężanie na tym garze nie było ani ciut gorsze jak na pozostałych . się chce to można tylko samo przygotowanie zajmie więcej czasu jak samo szlifowanie bloku . sposób 2 zawsze można dac usczelke upg dorobić o 2-3 setki grubsza tylko musisz gościowi dobrze wytlumaczyc o co ci biega . koles w citroenie tak zrobil i jego problemy się skonczyly .

Napisano
  • Autor

Blok był szlifowany łącznie z tłokami, podobno na 0,06 mm

Niestety po naprawie nr 3 jest gorzej niż przed naprawą. Trzeci raz głowica została przykręcona tymi samymi śrubami. Dowiedziałem się o tym jak był już złożony silnik.

Czy pary płynu GLIXOL mogą fałszować test na CO2?

Napisano

Co prawda nie w Oplu a w innym aucie miałem podobną sytuację. Objawy identyczne jak u Ciebie (raz nawet ciśnienie rozwaliło wąż), głowica robiona 2 razy, sprawdzanie bloku, gwintów itd. - dalej bez zmian. Zupełnym przypadkiem okazało się, że uszkodzony był reduktor LPG. Gaz w reduktorze po woli dostawał się do układu chłodzenia powodując wzrost ciśnienie i dalej bulgotanie, przelewanie itd. - więc bardzo typowo dla walniętej głowicy. Silnik przy tym pracował normalnie. Może warto zakręcić butlę i pośmigać trochę na samej benzynie?

Napisano
  • Autor

Reduktor BRC AT-90 też był brany pod uwagę. Jeździłem na na samej benzynie i też były objawy uszkodzonej uszczelki.

Pytanie czy płyn do chłodnicy może fałszować wynik testu CO2?

Napisano
  • Autor

c.d. historii silnika X16SZR

Znany serwis w Lublinie stwierdził, że przyczyną dużego ciśnienia w układzie chłodzenia jest zamontowany termostat w wężu do chłodnicy. Cytuję: "W celu prawidłowego działania układu chłodzenia zaleca się przywrócenie układu do stanu fabrycznego tj. montaż dedykowanego do tego auta przez producenta Opla."

Termostat przeznaczony do Renault został zamontowany zgodnie z opisem umieszczonym na tym forum. Termostat z bloku został usunięty. Temperatura silnika jest prawidłowa. Proszę o opinie na temat opinii.

Napisano

> Termostat przeznaczony do Renault został zamontowany zgodnie z opisem umieszczonym na tym forum.

a To rozwija się ciekawie, sam jestem mega ciekaw jaka jest przyczyna, gdyż sam zamierzałem założyć termostat w przewód od chłodnicy.

PZDR VEN

Napisano

Bzdura. Ta hipoteza miałaby jakiekolwiek nogi, tylko gdyby silnik utrzymywał zbyt wysoką temp.

Napisano

ciekawa teoria . termostat przesunięty o ok 10 cm od fabrycznego montowania powoduje wzrost ciśnienia .

powiem tak . jak 1 x opisałem tu ten sposób to zostałem spiorunowany . każdy zwracal uwagę na to co będzie jak stary raczy się odwiesić . ponieważ od czasu zastosowania do czasu publikacji minelo pol roku olalem to i jezdzilem nadal z 2 termostatami i jezdzil bym dod dziś. jednak po ok 2 latach przy wymianie plynu walnalem się z proporcja przy rozrabianiu plynu . dorobiłem nie na -35 ale na -50 . za dużo koncentratu

następnego dnia ok 1 km od garażu na stacji paliw zauwazylem ze się przegrzewa . dotarłem do garażu i usunalem term z weza . grzeje się nadal . nie było zmilj . za tłusty plyn spowodowal odblokowanie starego zaciętego w poz otwartej term i blokadę w poz zamkniętej . po usunieciu term z rozrządu term do weza i taki stan jest od 2006 r . w tym czasie 2 x wymieniłem termostat przy przebiegu 120 tys km .

możesz miedzy bajki wlozyc te teorie o szkodliwości tego rozwiązania . po prostu zobaczyli cos co im odbiera klientów i kase .

mase ludzi z roznych kacikow tech pisalo do mnie i jeszcze żaden nie odezwal się ze mu cokolwiek w silniku z układem chłodzenia nioe bangla . zapomnial bym jeden z kol napisał nawet ze w jego miescie na 5 sklepow żaden nie miał termostatu od daci czy reno . powod wsie- wykupili posiadacze opli . sprzedawcy byli w szoku po cholerę to do opla .

nie obawiaj się na 100% nie jest to powodem wzrostu ciśnienia chyba ze ten term się zacina i zdazyl już ew wykonczyc upg .jezdze tak od końca 2004 r w tym 2 lata zablokowany w poz otwartej oryginal siedział w silniku o czym wspomniałem .silnik nie narzeka .

ponieważ mam zgode autora tego txt to przedstawiam swieza relacje z naprawy wyciagnieta z tem na ATT :

ponizszy txt to relacja kol Themarvin na wesoło .

-------------------------------EDIT 23-01-2013---------------------------------------

Wczoraj dokonałem powyższej operacji i musze przyznać, że... jest pięknie!

Temperatura (przy -10) wacha się w przedziale 84-95 stopni. Termostat ładnie otwiera przy 90-93, wtedy lodowata chłodnica chłodzi płyn i dla tego te 84. Myślę, ze w cieplejszy dzień będą mniejsze wahania...

Niemniej jednak w aucie znów jest ciepło i za pewne również będzie widać pozytywną zmianę w spalaniu. Poza tym, auto szybciej się nagrzewa - no ale to logiczne...

Mam kilka fotek z wczorajszej operacji - Mam nadzieję, że kolega marpas się nie obrazi 270751858-jezyk.gif

A więc,

kupujemy toto:

23130865.th.jpg 16831511.th.jpg

gromadzimy toto:

71634681.th.jpg

I zabieramy się za najtrudniejszą cześć, czyli ściąganie tej durnej samozaciskowej opaski:

40103748.th.jpg

I po bólu:

95489376.th.jpg

Teraz cześć której najbardziej się bałem, czyli płyn chłodniczy... Mój silnik miał 60 stopni jak zacząłem pracę - żeby w ręce było cieplej 270751858-jezyk.gif Ja zamiast od razu zdjąć całą rurę, powolutku popuszczałem płynu:

62500197.th.jpg

by spokojnie ściekał sobie do pojemniczka:

87672511.th.jpg

Płynu spuściłem około 1.3L

Trochę ufajdał się blok silnika:

31100945.th.jpg

i później fajnie odparowuje - bo dymi z pod maski jak się silnik nagrzeje grinser006.gif

Dobra, wsadzamy termostat - pasuje IDEALNIE!

42646103.th.jpg

Teraz wszystko składamy jak było, wąż dociskamy do końca króćca z silnika, tak by dotknął wypustu - termostat automatycznie się ułoży.

Do unieruchomienia i uszczelnienia termostatu użyłem trytytek - działają znakomicie!

33766238.th.jpg pub2.gif

dodam iż kol ma tzw mod mida i czyta temp na midzie z czujnika temp do ecu . to jego autorski projekt

Napisano
  • Autor

Oczywiście nie chciało mi się wierzyć w to co wciskają mi w serwisie, dlatego mam to na piśmie smile.gif

Akurat ten serwis został wyznaczony przez "niezależnego" rzeczoznawcę. Dzisiaj po moim telefonie szef serwisu stwierdził, że może oddać mi pieniądze za fachowe sprawdzenie auta tylko muszę zwrócić im tą opinię (przy której nadal się upierają że jest słuszna).

Już chyba rok jeżdzę na termostacie zamontowanym w wężu do chłodnicy i według mnie jest to bardzo dobre rozwiązanie.

Napisano

skoro jest sluszna to na cholerę mu ten kwit . ?

jedynie po to aby nie wyjść na idiote jak inny expert się za to wezmie . !!!! . confused.gif