Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.4HDI - głupie pytanie o BOX

Featured Replies

Napisano

Do wiosny muszę się przeturlać Peugeotem z w/w silnikiem. Auto spełnia swoją rolę - jest mega oszczędne (co miesiąc zostaje mi ok 1000-1200zł więcej w portfelu), a jak na swoją mizerną moc nawet nieźle się turla... Przynajmniej tak mi się wydawało.

Niestety rzeczywistość okazała się brutalna. Jako że przez ostatnie 5 lat jeździłem autami robiącymi 0-100 w max 7 sekund, porażka w sparingu z dostawcą pizzy w Lanosie była dla mnie bardzo dotkliwa zlosnik.gif

Stąd pomysł, żeby chociaż minimalnie wzmocnić Puga. Profesjonalny chip-tuning nie wchodzi w grę ze względu na cenę - to auto ma oszczędzać, więc każdy wydatek poza planowanymi czynnościami serwisowymi jest mało pożądany.

Pomyślałem więc o boxie, który można kupić za kilkaset złotych. 90% czasu jeżdżę, jak dziad, ale na pozostałe 10% wolę mieć jakąś rezerwę mocy. Wg opisów da się uzyskać takim wynalazkiem nawet 20KM/40Nm, co znacznie ożywiłoby moje toczydło.

I teraz kilka pytań.

Czy te boxy rzeczywiście zwiększają moc, czy to kolejna ściema, jak słynne rezystory z allegro?

Czy przy moim stylu jazdy (wyścig z Lanosem to jednorazowa akcja zlosnik.gif ) jest szansa, że silnik nie dostanie po horse.gif? Nie chcę sprzedawać na wiosnę podpicowanego trupa, tylko auto, które jeszcze trochę pojeździ, tym bardziej, że na 90% zostanie w rodzinie wink.gif

Jakieś inne rozwiązania, czy po prostu dać sobie spokój?

Napisano

> Stąd pomysł, żeby chociaż minimalnie wzmocnić Puga. Profesjonalny chip-tuning nie wchodzi w grę ze

> względu na cenę - to auto ma oszczędzać, więc każdy wydatek poza planowanymi czynnościami

> serwisowymi jest mało pożądany.

> Pomyślałem więc o boxie, który można kupić za kilkaset złotych. 90% czasu jeżdżę, jak dziad, ale na

> pozostałe 10% wolę mieć jakąś rezerwę mocy. Wg opisów da się uzyskać takim wynalazkiem nawet

> 20KM/40Nm, co znacznie ożywiłoby moje toczydło.

> I teraz kilka pytań.

> Czy te boxy rzeczywiście zwiększają moc, czy to kolejna ściema, jak słynne rezystory z allegro?

> Czy przy moim stylu jazdy (wyścig z Lanosem to jednorazowa akcja ) jest szansa, że silnik nie

> dostanie po ? Nie chcę sprzedawać na wiosnę podpicowanego trupa, tylko auto, które jeszcze

> trochę pojeździ, tym bardziej, że na 90% zostanie w rodzinie

> Jakieś inne rozwiązania, czy po prostu dać sobie spokój?

Z boxem daj sobie spokój. To polega tylko na zwiększeniu dawki paliwa, za którym powinno iść podniesienie ciśnienia doładowania. A tego box nie robi.

Odezwij się do kącikowego kolegi Zibi_UT, może zaproponuje chipa za w miarę sensowne pieniądze. Zapłacisz więcej niż za box z allegro, ale zapewne mniej niż u najbardziej znanych tunerów. A jeździ tu na kąciku np. Szyman, po programie od Zibiego.

Napisano

Boxa sobie odpuść.

Niestety ale 1.4 hdi nie ma za mocnego sprzęgła i z mocą nie poszalejesz. Odezwij się do Zibi_Ut http://www.zibisoft.pl/?idpm=2 porozmawiaj myślę że zaproponuje coś sensownego.

Przez rok małżowina ujeżdżała 206 z tym motorem co sie później okazało auto było po programie (chłosta A3 1.9 Tdi 90KM) , i ślizgające się sprzęgło sick.gif

Napisano

>czy po prostu dać sobie spokój?

ok.gif

Napisano
  • Autor

> oj słabiutkie to twoje 1,4 nie dałeś rady 1,6

> nie kombinuj jak mody to Tylko SWAP

Próbowałem Cię gonić dopiero od połowy dwójki 270751858-jezyk.gif A co do SWAPa... to nie cento zlosnik.gif

A nawiązując do tematu - dałem sobie spokój, jakoś wytrzymam do wiosny smile.gif