Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelki wciskane do okien drewnianych - szukam

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś ma namiary na sklep internetowy lub fizyczny ale w zachodniej Warszawie, sprzedający takie jak w tytule? Szukałem Googlem ale słabo to idzie. Pytałem niedawno na kąciku warszawskim o sklep, w którym je wcześniej kupowałem, szukałem go też w CEIDG, ale wygląda że "zniknął".

Nie wiem, czy jest jakiś standard tych uszczelek, wcześniej używałem takich o symbolu Kd6, sugerowano mi też Kd 7t. Ale Google tego nie zna. Będę musiał kupić około 100 metrów bieżących.

Gdzieś mi mówiono, że teraz są produkowane z silikonu, o znacznie większej trwałości, niż poprzednie, które wytrzymywały 3-5 lat zanim "klapciały" i zaczynały puszczać.

Moje uszczelki mają konstrukcję będącą skrzyżowaniem tej środkowej i prawej, ważne że "pióro" wciskane jest w tej samej płaszczyźnie, co uszczelka:

156_z9.gif

A nie prostopadłe jak tu:

156_z14.gif

U mnie "przylga" ma 10 mm, zaś "pióro" 9mm. Grubość w przyldze to ok. 7 mm, w piórze 5-6 mm.

Jakieś rady?

Napisano

> Czy ktoś ma namiary na sklep internetowy lub fizyczny ...

PROSZĘ

Napisano
  • Autor

> PROSZĘ

To widziałem. Ale nie mam tam informacji o materiale uszczelki (a interesuje mnie raczej silikon), także wymiary nie są jednoznaczne, bo u mnie szerokość całości, czyli przylgi z piórem to 18 mm, za z rysunku widać, że jest to "niecałe 20mm". Brakuje mi też zdjęcia z bardzo ważną informacją - u mnie "plecy" uszczelki na całej szerokości pióra i połowy przylgi są usztywnione wlewką, co ułatwia wciskanie nowej uszczelki w wyfrezowany rowek. Kiedyś trafiłem takie bez tego wzmocnienia i wymiana ich w oknie zamiast zajmować 5-7 minut zajmowała blisko godzinę, bo trzeba je było dokładnie i pracowicie upychać szpachelką. A, u mnie na piórze są dwa "zadziory" blokujące je w szczelinie. Niby mały szczegół, ale ważny, bo wiem z autopsji, że po pewnym czasie cała uszczelka sztywnieje i oprócz gorszego przylegania do powierzchni uszczelnianych, zaczyna się wysuwać ze szczeliny mocującej, poczynając od narożników.

Napisano
  • Autor

> Sprawdz Tutaj .

O w mordę, ile tego yikes.gif I weź tu dobierz, nie mogąc porównać z obecną.