Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelnienie starych okien

Featured Replies

Napisano

Zima się zbliża, więc jak bumerang wraca problem "strat" ciepła, przez stare okna w mieszkaniu. Kamienica z lat 40, podwójne okna drewniane. Wymiana nie wchodzi w grę, bo to nie moje, ale żyć jakoś trzeba

Okna są krzywe, 4 warstwy farby, popękanej itp. Górna część skrzydła przylega do ościeżnicy, a przy dolnej krawędzi można włożyć mały palec.

W zeszłym roku nakupiłem uszczelek o najgrubszym profilu i oklejałem. Okleiłem całe skrzydło, to okna nie dało się zamknąć. Okleiłem tylko górną krawędź, gdzie była większa szczelina - to i tak wiało.

Pomysł na ten rok, to 4 tuby silikonu, objechać całe skrzydła, nałożyć jakąś folię i zamknąć, niech się samo dopasuje.... tylko czy tą folię po wyschnięciu silikonu da się usunąć ?

inne pomysły mile widziane

Napisano

Jak przez pare tygodni nie moglem zamknac szczelnie jednego okna (bylo rozszczelnione, bo peklo okucie), to okleilem z obu stron tasma klejaca. Pomoglo, tyle, ze to nie jest rozwiazanie na wszystkie okna, bo przeciez musisz moc wietrzyc.

Napisano

Do krzywych rzeczy ja używałem uszczelki piankowej o przekroju prostokątnym. W jednym miejscu naklejasz jedną warstwę, a w innym np. trzy warstwy. W dodatku są one bardzo ściśliwe, nie będzie przez nie wiało, choć nie zapewnią takiej szczelności jak dobre uszczelki gumowe w prostej ramie.

Do prowizorycznego uszczelniania rewelacyjna jest najzwyklejsza taśma do oklejania podczas prac malarskich. Warto kupić coś z mocnym klejem - np. firmy tesa. W dodatku nie jest ona żółta, tylko kremowa.

Jak chcesz uszczelniać okna silikonem, to jednak jako warstwy rozdzielającej nie proponowałbym folii, tylko jakiegoś rodzaju taśmy klejącej, żeby po sklejeniu istniało połączenie, a w razie potrzeby można było to rozerwać. Doświadczalnie musiałbyś znaleźć odpowiedni typ taśmy - czy izolacyjna, czy może pakowa, albo maskująca.

Silikon jest dobry, tylko o wiele prościej i pewniej byłoby użyć go po zamknięciu okna i wypełnić i wyrównać wszystkie widoczne szczeliny. W razie konieczności otworzenia okna po prostu nożykiem się go przetnie i nie ma problemu.

Podsumowując - proponowałbym uszczelki piankowe połączone z oklejaniem taśmą maskującą, albo wypełnieniem szczelin silikonem po zamknięciu okna.

Napisano

> Zima się zbliża, więc jak bumerang wraca problem "strat" ciepła, przez stare okna w mieszkaniu.

> Kamienica z lat 40, podwójne okna drewniane. Wymiana nie wchodzi w grę, bo to nie moje, ale

> żyć jakoś trzeba

> Okna są krzywe, 4 warstwy farby, popękanej itp. Górna część skrzydła przylega do ościeżnicy, a przy

> dolnej krawędzi można włożyć mały palec.

> W zeszłym roku nakupiłem uszczelek o najgrubszym profilu i oklejałem. Okleiłem całe skrzydło, to

> okna nie dało się zamknąć. Okleiłem tylko górną krawędź, gdzie była większa szczelina - to i

> tak wiało.

> Pomysł na ten rok, to 4 tuby silikonu, objechać całe skrzydła, nałożyć jakąś folię i zamknąć, niech

> się samo dopasuje.... tylko czy tą folię po wyschnięciu silikonu da się usunąć ?

> inne pomysły mile widziane

tania i skuteczna metoda używana kiedyś przez moich dziadków na wsi:

potrzebne będą:

-papier śniadaniowy najlepiej w rolce

-wata

-mąka

-woda

-miseczka

-nóż (lepiej tępy niż ostry)

-pędzelek

-nożyczki

1. zamykamy okna i nożem upychamy wałeczki z waty w szczeliny (na maxa ile waty wlezie tak żęby wypełniła całą szczelinę na równi z ramą i nie wyłąziłą za dużo)

2. papier śniadaniowy nożyczkami tniemy na paski o szerokości około 4 cm

3. z wody i mąki w miseczce robimy klej do papieru (przepis znajdziesz bez trudu w necie)

4. pędzelkiem rozprowadzamy klej na papierze i obklejamy tym papierem szczeliny (czyli naokoło każdego skrzydła): połowa szerokośći papieru na skrzydło okna zachodzi a druga połowa na futrynę

5. zostawiamy do wyschnięcia.

wady: jak każde inne tego typu obklejnie nie pozwala bezinwazyj nie otwierać okna

zalety: tani i skuteczny sposób, poza tym na wiosnę dosyć łątwo usunąć pozostałości kleju

jeżeli mówiąc okna podwójne miałeś na myśli takie które mają 1 (lub 2) skrzydła otwierane na zewnątrz i 1(2) skrzydła w tym samym oknie otwierane do wewnątrz to jeszcze dodatkowo można na parapecie midzy skrzydłami zewnętrznymi i wewnętrznymi położyć warstwę waty (taką na około 5-7 cm)

taką metodą uszczelniała okna moja babcia w starym drewnianym domu i była baaardzo skuteczna

Napisano

A może kupić jakieś niewielkie listewki i nabić na ramę lub skrzydło i całość uzupełnić uszczelką ? Zabawy będzie troszkę jeśli ma ładnie wyglądać, ale za to wygoda później.... koszt myślę nie przekroczy 100 zł jak masz kilka takich okien... to chyba nie jest masakryczna suma.