Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda na podłodze e46

Featured Replies

Napisano

Po ostatnich ulewach pokazała się woda na podłodze. od strony pasażera i tak jak by bliżej progu. Najpierw myślałem że przez podszybie a w sumie to tam niema skąd. Są dwie opcje albo przez drzwi albo źle wklejona szyba (była wymieniana ale nie wiadomo kiedy).

Jest taka opcja że przez zatkane odwodnienia drzwi leci do środka?

Napisano

Odklejona pianka miedyz boczkiem a blachą w drzwiach. Znany problem. Rozebrać przykleic / zalepić

Napisano

> Odklejona pianka miedyz boczkiem a blachą w drzwiach. Znany problem. Rozebrać przykleic / zalepić

Masz jakiś pomysł czym to przykleić?

Napisano

> Masz jakiś pomysł czym to przykleić?

Tak, ja to robilem we wszystkich beemkach taśmą dekarską - konkretniej wycinalem z duzej rolki paski szerokosci kilku cm i przyklejałem na zakładke. Dwie e39 i dwie e46 tym sposobem trzymały az do sprzedaży. Ludzie robią tez klejem do szyb, ale moim zdaniem moj sposob jest szybszy, trwalszy i bardziej szczelny. Jak znajde wrzuce foto.

Napisano

> Tak, ja to robilem we wszystkich beemkach taśmą dekarską - konkretniej wycinalem z duzej rolki

> paski szerokosci kilku cm i przyklejałem na zakładke. Dwie e39 i dwie e46 tym sposobem

> trzymały az do sprzedaży. Ludzie robią tez klejem do szyb, ale moim zdaniem moj sposob jest

> szybszy, trwalszy i bardziej szczelny. Jak znajde wrzuce foto.

No właśnie słyszałem, że klej do szyb to nie najlepszy sposób. hmm.gif

A jak ta taśma dekarska wygląda?

Napisano

> No właśnie słyszałem, że klej do szyb to nie najlepszy sposób.

> A jak ta taśma dekarska wygląda?

mialem podobny problem u siebie po doposażeniu w podgrzewane lusterka, woda ciekła przez szczeliny między odklejoną pianką a drzwiami. Można kupić oryginalna taśme z masą bitumiczną w ASO albo zastosować coś w rodzaju maty dekarskiej pociętej w paski. Ja użyłem czegoś w rodzaju kleju do szyb, był to preparat firmy SOUDAL przeznaczony do motoryzacji gdzie są drgania, woda itd. Połaczenie jest minimalnie elastyczne i szczelne bardzo dobrze. Problem pojawił sie wtedy kiedy musiałem odkleić pianke do wymiany zamka w drzwiach, to była masakra. Dlatego na przyszłość użyłbym czegos w rodzaju taśmy, żeby mozna było jakby co to bezproblemowo zdemontować.

Napisano

> Odklejona pianka miedyz boczkiem a blachą w drzwiach. Znany problem. Rozebrać przykleic / zalepić

trzeba rozebrać tapicerkę drzwi ? i tam jest taka folia o nią chodzi?

Napisano

> trzeba rozebrać tapicerkę drzwi ? i tam jest taka folia o nią chodzi?

Folia to jest w fiacie - tu masz kulturalą przekładke piankową

Napisano

> trzeba rozebrać tapicerkę drzwi ? i tam jest taka folia o nią chodzi?

trzeba zdjąć boczek, poszukaj na forum www.bmw-klub.pl/forum, w dziale zrób to sam jest gdzieś manual

Napisano

> Tak, ja to robilem we wszystkich beemkach taśmą dekarską. Jak znajde wrzuce foto.

I co z tym foto?

Napisano

> I co z tym foto?

Swojego nie znalazlem, ale w zamian mam jakies z autokącika, sposob ten sam - chodzi o przyklejenie pasków od dołu. W naszym przypadku pianka / blacha

drz1dc3.jpg

Napisano

> Swojego nie znalazlem, ale w zamian mam jakies z autokącika, sposob ten sam - chodzi o przyklejenie

> pasków od dołu. W naszym przypadku pianka / blacha

Hmmm. hmm.gif

Myślałem, że ta taśma jest obustronnie klejąca i podejdzie między piankę a blachę....

• 2 miesiące później...
Napisano

To wada fabryczna E46. W moim Compact'cie też to przerobiłem i to dwukrotnie bo za pierwszym razem nadal przeciekało.

Zacząłem szukać skąd jest podłoga mokra - woda leci z wnętrza drzwi (między tapicerką a blachą), następnie spada na plastikową osłonę progu a potem prosto na dywanik.

Śledzac skąd cieknie dokladnie podkleiłem oryginalną folię, chyba klejem do szyb, dokladnie juz nie pamietam. Warto zrobić to staranie, dodatkowo warstę zapodać na osłonę linki od klamki żeby po złożeniu nie wpadała w drgania na dziurach.

No i ostatnia sprawa o ktorej wczesniej nie wspomnieliście - kołki tapicerki. Na kołkach MUSZĄ być gumowe podkładki. Jeśli złożycie tapicerkę na samych kołkach to dalej będzie ciekło. Ja w tym celu zakupiłem oryginalne kołki na bmwstore.pl .

Napisano

Znalazlem fotki z moich prac w e39 dla kolegi Koliber

287389938-Zdj%EAcie0184.jpg

287389938-Zdj%EAcie0185.jpg

287389938-Zdj%EAcie0186.jpg

287389938-Zdj%EAcie0187.jpg

Napisano

> Znalazlem fotki z moich prac w e39 dla kolegi Koliber

No ja tak nie skąpiłem taśmy... hehe.gif

Napisano

> No ja tak nie skąpiłem taśmy...

zlosnik.gif w lewych drzwiach uszczelnilem tylko od dolu i tez bylo dobrze, wiec poco pakować za duzo ? poza tym boczek potem trudno zalozyć