Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

felgi stalowe - czyścił ktoś

Featured Replies

Napisano

Mam ja felgi stalowe, i przynajmniej 2 trza by było przed zimą odświerzyć.

Więc: ściagam oponę, drę dożywego kątówką z drucianką (oczywiście w okularach:) ) odtłuszczam i maluję, bądź trysną mi to farbą w firmie.

Nie powinno z tym być kłopotu, tylko czy opony ściągnę zwykłą łyżką czy muszę jednak udać się do wulkanizatora.

a i jakaś specjalna farba do tegoi?

Podziękował

Napisano

> tylko czy opony ściągnę zwykłą łyżką czy muszę jednak udać się do

> wulkanizatora.

spróbować ściągnąć możesz ale nie będzie to proste

> a i jakaś specjalna farba do tegoi?

maluj tylko w kolorze czarnym matowym, najmniej widac późniejsze wykwity rudej

Napisano

Obawiam się, że łyżką możesz pogiąć troszkę rant felgi.

Zedrzyj starą powłokę, w miejscach gdzie trzyma się słabo lub jest rdza, całej felgi wg mnie nie ma sensu drzeć. Miejsca gdzie była wcześniej rdza możesz zabezpieczyć środkiem o nazwie Cortanin F.

Później na to podkład i 2-3 cienkie warstwy właściwego koloru. Jak chcesz lepszy połysk to oczywiście na to lakier bezbarwny w ilości warstw 1-2.

Napisano

> Mam ja felgi stalowe, i przynajmniej 2 trza by było przed zimą odświerzyć.

> Więc: ściagam oponę, drę dożywego kątówką z drucianką (oczywiście w okularach:) ) odtłuszczam i

> maluję, bądź trysną mi to farbą w firmie.

> Nie powinno z tym być kłopotu, tylko czy opony ściągnę zwykłą łyżką czy muszę jednak udać się do

> wulkanizatora.

> Podziękował

oddaj do piaskowania, podkład+specjalna farba do felg

Napisano

> oddaj do piaskowania, podkład+specjalna farba do felg

i na co mu to skoro po pierwszej zimie wyjedzie ruda?

ja tam bym się zbytnio nie przejmował, jakiś fajny kołpak rudą przykryje grinser006.gif

Napisano

> i na co mu to skoro po pierwszej zimie wyjedzie ruda?

nie wyjdzie, przynajmniej nie po pierwszej zimie

Napisano
  • Autor

zasadniczo nie w wyglądzie rzecz tylko w tym że felga przepuszcza i goście powiedzieli że trza by było je zregenerować

w zimie musiałem choć 1 na 2 tygodnie doładowywyać ciśnienia do koła

tak se myślę że to raczej oczyszczenie i pomalowanie na nowo - chybaniewiele pomoże - choć kto to wie:)

Napisano

czy dobrze rozumiem, że nową warstwa lakierniczą chcesz zlikwidować "przepuszczanie" powietrza na feldze? yikes.gif

Napisano

ja niedawno czyscilem felgi z fabry i rdzy "wlosem murzyna" bardzo fajnie czysci do blachy jesli tylko chcesz zlosnik.gif

Napisano

> czy dobrze rozumiem, że nową warstwa lakierniczą chcesz zlikwidować "przepuszczanie" powietrza na

> feldze?

A co w tym takiego szokującego ? Miałem to samo w punto, wulkanizator miał szlifierkę stołową z założonym druciakiem - wyczyścił pordzewiałe ranty, założył opony i nie było problemu.

Po prostu pory rdzy czasem puszczają powietrze.

Napisano

> Więc: ściagam oponę, drę dożywego kątówką z drucianką (oczywiście w okularach:) ) odtłuszczam i

> Nie powinno z tym być kłopotu, tylko czy opony ściągnę zwykłą łyżką czy muszę jednak udać się do

> wulkanizatora.

> Podziękował

szkoda sie bawic, ruda i tak ci wyjdzie za chwile. zrobienie tego na porzadnie kosztuje prawie tyle co nowe felgi a i tak nie bedzie tyle co na nowych. lepiej jezdzic na takich albo jak cie bola to sprzedac i kupic nowe.

Napisano

> szkoda sie bawic, ruda i tak ci wyjdzie za chwile. zrobienie tego na porzadnie kosztuje prawie tyle

> co nowe felgi a i tak nie bedzie tyle co na nowych. lepiej jezdzic na takich albo jak cie bola

> to sprzedac i kupic nowe.

gdzie ku kupisz kpl felg za 150?

Oczywiście wiem, ze ruda i tak wylezie za 2-3 sezony...

Napisano

> wulkanizatora.

> Podziękował

ja zrobiłęm tak: szczotka druciak na wiertarę i druga na kątówkę (lepiej zdziera), zdarłem do gołego, odtłuściłem, podkład w sprayu 2 warstwy, lakier czarny w sprayu 2 warstwy, lakier bezbarwny w sprawy 2 warstwy,

po 3 sezonach zimowych (bo stalówki były do zimowek) ruda była tylko lekko na rantach (tam gdzie poobcierałem i jakieś krawężniki itp.) - a przed robotą ogniska rudej były na całej powierzchni zewnętrznej felgi - kosztowało mnie to w granicach 70-100 zł