Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niemieckie tablice zjaadowe jak to dziala?

Featured Replies

Napisano

Jak to wyglada? Kupuje w necie, zakladam na auto i w droge? Sa wazne na iles tam dni razem z ubezpieczeniem?

A teraz zeby utrudnic, kupuje auto we Francji (normalne auto od francuza). Bylem w prefekturze, ale tam nie ma juz dowodu rejestracyjnego "export" wiec sprzedawca przekreslil dowod i napisal vendu le DATA i tyle. Po francji moge tak jezdzic miesiac. Co z zagranica? Wyczytalem ze w Niemczech grozi to mandatem. Czy jak zanabede te niemieckie tablice na przejazd przez niemcy bedzie OK? W belgii przez ktora bede jechal beda one honorowane?

Napisano

> Jak to wyglada? Kupuje w necie, zakladam na auto i w droge? Sa wazne na iles tam dni razem z

> ubezpieczeniem?

I tak i nie. Nie wim co miałeś na mysli pisząc "tablice zjazdowe", taki twór nie istnieje.

Jeśli chodzi ci o tablice "Kurzzeitkennzeichen", te z żółtym paskiem, ważne 5 dni, to przy ich zamówieniu (łącznie z polisą + zielona karta) musisz podać imię, nazwisko, adres oraz numer nadwozia czyli VIN.

Jeśli mają to być tablice "Ausfuhrkennzeichen", tzw. celne, z czerwonym paskiem, ważne najczęściej 9, 15 lub 30 dni, to nie ma mozliwości zakupu przez internet.

Jedynie wizyta w urzędzie z autem i kompletem dokumentów - niemieckich. Ta wersja w twoim wypadku wykluczona.

> ...kupuje auto we Francji (normalne auto od francuza)....nie ma juz dowodu rejestracyjnego "export" wiec sprzedawca przekreslil dowod i napisal

> vendu le DATA i tyle. Po francji moge tak jezdzic miesiac. Co z zagranica? Wyczytalem ze w

> Niemczech grozi to mandatem. Czy jak zanabede te niemieckie tablice na przejazd przez niemcy

> bedzie OK? W belgii przez ktora bede jechal beda one honorowane?

Tablice z żółtym paskiem nie są honorowane ani w Belgii ani w Holandii i jeszcze w paru innych krajach, ważne są tylko te z czerwonym.

Kontrola policji + auto z tablicami "Kurzzeitkennzeichen" to zatrzymanie auta i poważna kara.

Podobnie jak jazda autem po terenie Niemiec z takim zestawem dokumentów, jak opisałeś w twoim przypadku.

Możesz niemieckie tablice założyć na granicy B, NL, F => D

To też nie gwarantuje przejazdu bez mandatu, jako że te tablice są wydawane w ściśle i precyzyjnie określonym w niemieckim prawie celu. Ale prawdopodobieństwo tego jest bliskie zeru.

Napisano
  • Autor

Głupio to zrobione. W prawie francuskim nie ma już tablic eksportowych. Dowód jest przekreślany przez sprzedawcę, a on pisze kiedy sprzedał. Czy taki dowód jest ważny w niemczech? Jak mogę go zweryfikować? Będę miał ważny przegląd francuski, OC wykupię na 30 dni. Będę miał też umowę k/s. I co niemcy nie zaakceptują bo? Jak to wygląda w niemieckim prawie? Samochód jest jaknajbardziej dopuszczony do ruchu we francji. Chcę po prostu nim wrócić. Jak z jazdą nim po Polsce?

Napisano

> Jeśli mają to być tablice "Ausfuhrkennzeichen", tzw. celne, z czerwonym paskiem, ważne najczęściej

> 9, 15 lub 30 dni, to nie ma mozliwości zakupu przez internet.

Dzis widzialem audi a3 na tablicach z czerwonym paskiem z data na nim 30.11.13 i zastanawialem sie czy tak dlugi okres waznosci jest mozliwy, a moze to podroby z allegro byly?

Napisano

> Dzis widzialem audi a3 na tablicach z czerwonym paskiem z data na nim 30.11.13 i zastanawialem sie

> czy tak dlugi okres waznosci jest mozliwy, a moze to podroby z allegro byly?

Ausfuhrkennzeichen sa wazne do roku czasu. Po roku alo wywoz albo oclenie.

wink.gif

Napisano

> te tablice są wydawane w ściśle i precyzyjnie określonym w niemieckim prawie celu. Ale prawdopodobieństwo tego jest bliskie zeru.

Czyli ?

Jak sam wiesz ten § jest tak dretwy jak lina bungy grinser006.gif

wink.gif

Napisano

> Głupio to zrobione. W prawie francuskim nie ma już tablic eksportowych. Dowód jest przekreślany

> przez sprzedawcę, a on pisze kiedy sprzedał. Czy taki dowód jest ważny w niemczech? Jak mogę

> go zweryfikować? Będę miał ważny przegląd francuski, OC wykupię na 30 dni. Będę miał też umowę

> k/s. I co niemcy nie zaakceptują bo? Jak to wygląda w niemieckim prawie? Samochód jest

> jaknajbardziej dopuszczony do ruchu we francji. Chcę po prostu nim wrócić. Jak z jazdą nim po

> Polsce?

a ja w tym tygodniu widziałem jakieś dziwnie z czerwonym paskiem z datami i chyba było właśnie F na blachach, chyba że jakieś dziwne wyklejanki hmm.gif...

btw kiedyś dużo aut zwłaszcza po sprowadzeniu z usa widywałem na czerwonych czasowych z LV, ale jak i co to się w końcu na AK nie dowiedziałem jak jest...podobno byly na miesiąc wink.gif