Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Profile (klocki) konstrukcyjne metalowe

Featured Replies

Napisano

W zamierzchłych czasach komuny dostaliśmy z bratem taki zestaw klocków konstrukcyjnych produkcji ZSRR, mniej więcej efekt zabawy był podobny do tego:

eitech-c05-dzwig-do-skrecania-z-metalowych-klockow-konstrukcyjnych.jpg

Oczywiście klocków było dużo, dużo więcej.

Czy poza zabawkami konstrukcyjnymi na allegro da się gdzieś dostać same takie elementy - profile, listewki, kątowniki, etc.?

Zrodził mi się plan zrobienia obudowy do komputera i takie coś chyba idealnie mi się by nadawało do zrobienia konstrukcji wsporczej w obudowie.

Napisano

> Zrodził mi się plan zrobienia obudowy do komputera i takie coś chyba idealnie mi się by nadawało do

> zrobienia konstrukcji wsporczej w obudowie.

Pokrycie z plexi i niebieskie diody w środku? hmm.gifgrinser006.gif

Co do zakupu - nie wiem, ale mogę Cię wspomóc czterema ceowniczkami wys. 10, dł. 340, z otworkami na grzbiecie, z prowadnic szuflad biglaugh.gif ceownik jest lepszy, niż płaskownik 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Pokrycie z plexi i niebieskie diody w środku?

> Co do zakupu - nie wiem, ale mogę Cię wspomóc czterema ceowniczkami wys. 10, dł. 340, z otworkami

> na grzbiecie, z prowadnic szuflad ceownik jest lepszy, niż płaskownik

Żadne diody nono.gifzlosnik.gif

Raczej zależy mi na takim czymś ze zdjęcia co dałem w pierwszym poście - ze względu na możliwość zrobienia dowolnej konstrukcji.

Generalnie zlosnik.gif chodzi mi o kupno jakiegoś zdezelowanego radia, wybebeszenia środka, włożenia płyty ITX i pozostałych komponentów.

Tylną ściankę, przyciski, otwory na DVD, czytnik kart pamięci to już sobie bym zrobił we własnym zakresie. Tylko mi głównie mi chodzi o zrobienie stelaża pod płytę główną, HDD, DVD, zasilacz i inne komponenty co siedziałyby w środku ok.gif

Napisano

> Żadne diody

> Raczej zależy mi na takim czymś ze zdjęcia co dałem w pierwszym poście - ze względu na możliwość

> zrobienia dowolnej konstrukcji.

> Generalnie chodzi mi o kupno jakiegoś zdezelowanego radia, wybebeszenia środka, włożenia płyty

> ITX i pozostałych komponentów.

> Tylną ściankę, przyciski, otwory na DVD, czytnik kart pamięci to już sobie bym zrobił we własnym

> zakresie. Tylko mi głównie mi chodzi o zrobienie stelaża pod płytę główną, HDD, DVD, zasilacz

> i inne komponenty co siedziałyby w środku

Kup w markecie budowlanym kątownik aluminiowy i dotnij.

Napisano

Przzywołałeś wspomnienia wink.gif

Oryginalne, nie radzieckie, klocki były pod marką Meccano wink.gif czasm sie trafiają jakieś zestawiki na aukcjach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Kup w markecie budowlanym kątownik aluminiowy i dotnij.

To ostateczna ostateczność, bo musiałbym jakiś prosty projekt zrobić, a z takich klocków zrobię to bez kombinowania ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Przzywołałeś wspomnienia

> Oryginalne, nie radzieckie, klocki były pod marką Meccano czasm sie trafiają jakieś zestawiki na

> aukcjach

Z tego co pamiętam to ruskie były beznadziejne, bardzo łatwo się gięły no i problem sprawiało nawet nakręcenie nakrętki na śrubkę facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamiętam to ruskie były beznadziejne, bardzo łatwo się gięły no i problem sprawiało nawet

> nakręcenie nakrętki na śrubkę

W czasach dzieciństwa i tak bardziej chodziło o kreatywność. Jakość dostępnych zabawek (poza pewexami) i tak była na podobnym słabym poziomie zlosnik.gif

Napisano

a nie możesz (nie chcesz) wybebeszyć w tym celu jakiejś starej obudowy z pc-ta?

Napisano
  • Autor

> a nie możesz (nie chcesz) wybebeszyć w tym celu jakiejś starej obudowy z pc-ta?

Rzeźbienie w kupie - wolę klocki / profile ok.gif i zrobić to pod siebie i obudowę jaką uda się kupić za małe pieniądze ok.gif

Napisano

nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy: mam na myśli wykorzystanie elementów obudowy pc do zabudowy w skrzynce radia...

Napisano

> To ostateczna ostateczność, bo musiałbym jakiś prosty projekt zrobić, a z takich klocków zrobię to

> bez kombinowania

Pod warunkiem, że wymiary klocków będą odpowiadać. Kątownik przytniesz i powiercisz dokładnie tak jak będziesz potrzebował. Na obudowę możesz wykorzystać płyty poliamidowe 2mm

Napisano
  • Autor

> nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy: mam na myśli wykorzystanie elementów obudowy pc do zabudowy

> w skrzynce radia...

Rozumiemy sie zlosnik.gifok.gif ale wracając do pytania - czy dostanę gdzie podobne elementy konstrukcyjne jak wskazane na obrazku? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Pod warunkiem, że wymiary klocków będą odpowiadać. Kątownik przytniesz i powiercisz dokładnie tak

> jak będziesz potrzebował. Na obudowę możesz wykorzystać płyty poliamidowe 2mm

Tworzywo to też jest jakiś pomysł. Obudowa w zamyśle ma być zrobiona ze starego radia lub telewizora ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Płaskownik perforowany

O o o o coś takiego chodziło ok.gif dzięki zlosnik.gif