Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.3 83KM w japończykach (i nie tylko?)

Featured Replies

Napisano

Cześć. Zwróciłem ostatnio uwagę na autko Daihatsu Terios. Część informacji na jego temat już mam, ale nie mogę znaleźć danych dotyczących silnika. Chodzi o 1.3 83KM na pasku rozrządu montowane w Teriosie w latach 1997-2000 (więcej informacji nie mam). Czy montowano to w innych markach? Czy ma toto zmienne fazy rozrządu? Jak znosi LPG? Podobno jest to przeszczep z toyoty, ale pewności nie mam...

Napisano

Jeśli to rzeczywiście wersja na pasku, to jest HC-EJ, własna, starsza konstrukcja Daihatsu. Nic o niej nie wiem. Pobieżna lektura wydaje się wskazywać, że w niczym innym nie był stosowany. Tzn. wcześniejsza wersja była montowana w Charade, ale ponoć były zmiany w odmianie do Terios-a?

Wersje po lifcie mają już K3-VE czyli po prostu 2SZ-FE Toyoty. Taki sam jak w Yaris-ie, wielu modelach Toyoty i Daihatsu a także innych mniej znanych marek. Z tym, że one są już na łańcuchu.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Dzięki za informacje. Udało mi się znaleźć instrukcję serwisową i wydaje się, że silnik HC-EJ to prosta jednostka starego typu. Regulacja zaworów na śrubki itp. Wygląda obiecująco...

Napisano

Ten silnik był tylko w Daihatsu, konstrukcja z 1988r, stosowany w Charade z tamtych lat.

Napisano
  • Autor

> Ten silnik był tylko w Daihatsu, konstrukcja z 1988r, stosowany w Charade z tamtych lat.

Na to wygląda, choć w Charade było zdaje się HC-E (bez J). Z jednej strony to dobrze, bo to prosta, nadająca się do zagazowania konstrukcja. Z drugiej strony potencjalne problemy z zakupem części zamiennych. Chociaż pewne elementy na pewno są wspólne z innymi jednostkami i problemem jest raczej ich dobór, a nie dostępność.

Napisano

Jeśli to nie jest jakiś ulep i nie będziesz go katował jak wariat, to części zamienne raczej nie będą Ci w ogóle potrzebne. Tylko eksploatacja.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Jeśli to nie jest jakiś ulep i nie będziesz go katował jak wariat, to części zamienne raczej nie

> będą Ci w ogóle potrzebne. Tylko eksploatacja.

> Pozdrawiam.

Dzięki waytogo.gif Tak w ogóle to szkoda, że autek w rodzaju teriosa jest tak mało. Albo drogie suvy z dołączanym napędem, albo dużo większe terenówki frown.gif