Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Darowizna auta - ubezpieczenie

Featured Replies

Napisano

Jest sobie Panda z 2004 roku zarejestrowana na mnie i na moją żonę. Obecnie autem jeździ moja siostra.

Chcielibyśmy oddać jej to auto formalnie, spisując umowę darowizny. Auto jest ubezpieczone w mBanku a polisa ważna jest do 11 listopada 2013r.

Tymczasem z mBanku dostaję ofertę kolejnego ubezpieczenia (pakiet AC+OC+NW+Assistance) z uwagami, że jeżeli chcę wprowadzić zmiany do polisy, to mogę to zrobić do 26 października 2013 roku. Później polisy zostaną wygenerowane i wysłane do mnie mailem a opłata zostanie pobrana automatycznie z konta w pierwszym dniu obowiązywania nowej polisy, czyli 11 listopada 2013r.

Rozumiem, że jest to tylko i wyłącznie zabieg handlowo-marketingowy, bo polisę przecież mogę wypowiedzieć po tym terminie.

Czy może wypowiedzieć obecną polisę/polisy już teraz i aktu darowizny dokonać przed 11 listopada, tak żeby siostra ubezpieczyła sobie auto tam gdzie będzie chciała?

Napisano

> Jest sobie Panda z 2004 roku zarejestrowana na mnie i na moją żonę. Obecnie autem jeździ moja

> siostra.

> Chcielibyśmy oddać jej to auto formalnie, spisując umowę darowizny.

Ja w innej kwestii - jeśli żona jest współwłaścicielem auta, to dowiedzcie się jak wygląda kwestia podatku od darowizny. Ty z siostrą, jesteście w pierwszej grupie bliskiego pokrewieństwa, więc podatku nie ma. Ale twoja żona już nie musi być (pomimo bycia twoją żoną), w związku z czym, może się okazać, że siostra będzie musiała zapłacić podatek od części żony.

Napisano
  • Autor

> Ja w innej kwestii - jeśli żona jest współwłaścicielem auta, to dowiedzcie się jak wygląda kwestia

> podatku od darowizny. Ty z siostrą, jesteście w pierwszej grupie bliskiego pokrewieństwa, więc

> podatku nie ma. Ale twoja żona już nie musi być (pomimo bycia twoją żoną), w związku z czym,

> może się okazać, że siostra będzie musiała zapłacić podatek od części żony.

Darowizna będzie na moją siostrę i naszego ojca. Teoretycznie: ja swoją część daruję siostrze, moja żona daruje swoją część mojemu ojcu a swojemu teściowi. To wszystko I grupa podatkowa. Rynkowa wartość auta nie przekracza 9.637 zł, czyli kwoty wolnej od podatku w przypadku darowizny w I grupie.

Z drugiej strony żona i moja siostra to II grupa podatkowa, tu kwota wolna od podatku to 7.276 zł. Czyli zakładając, że współwłasność (chociaż chyba nie jest to nigdzie określone) to 50%, to siostra z ojcem i tak podatku nie powinni zapłacić.

Napisano

> Jest sobie Panda z 2004 roku zarejestrowana na mnie i na moją żonę. Obecnie autem jeździ moja

> siostra.

> Chcielibyśmy oddać jej to auto formalnie, spisując umowę darowizny. Auto jest ubezpieczone w mBanku

> a polisa ważna jest do 11 listopada 2013r.

> Tymczasem z mBanku dostaję ofertę kolejnego ubezpieczenia (pakiet AC+OC+NW+Assistance) z uwagami,

> że jeżeli chcę wprowadzić zmiany do polisy, to mogę to zrobić do 26 października 2013 roku.

> Później polisy zostaną wygenerowane i wysłane do mnie mailem a opłata zostanie pobrana

> automatycznie z konta w pierwszym dniu obowiązywania nowej polisy, czyli 11 listopada 2013r.

> Rozumiem, że jest to tylko i wyłącznie zabieg handlowo-marketingowy, bo polisę przecież mogę

> wypowiedzieć po tym terminie.

> Czy może wypowiedzieć obecną polisę/polisy już teraz i aktu darowizny dokonać przed 11 listopada,

> tak żeby siostra ubezpieczyła sobie auto tam gdzie będzie chciała?

Po przeniesienie własności OC przechodzi na nowego właściciela i to on decyduje czy zatrzymyje czy przedłuża.

Jak napiszecie darowiznę przed 11.11 to OC po przejściu na nowego właściciela wygaśnie 11.11. Nowy właściciel musi pamiętać aby w tym dniu zawrzeć nowe OC w wybranej przez siebie firmie.

Do Mbanku wysyłasz jedynie informacje o zbyciu pojazdu i dane nowego właściciela.

Napisano
  • Autor

> Po przeniesienie własności OC przechodzi na nowego właściciela i to on decyduje czy zatrzymyje czy

> przedłuża.

To wiem. Ale co w sytuacji, w której ja wypowiadam ubezpieczenie OC z ostatnim dniem obowiązywania polisy (bo mam do tego prawo i chcę zmienić ubezpieczyciela) i robię to np. miesiąc wcześniej i w tzw. międzyczasie trafia mi się kupiec, który kupuje ode mnie auto?

W tym momencie polisa przechodzi na nowego właściciela i on musi wypowiedzieć ją jeszcze raz, żeby nie uległa automatycznemu przedłużeniu? W takim wypadku faktycznie chyba lepiej byłoby najpierw napisać umowę darowizny i później zawiadomić ubezpieczyciela o pozbyciu się auta (w tym momencie wypowiadam jednocześnie cały pakiet). A nowy właściciel niech ubezpiecza sobie auto gdzie chce...

Napisano

> To wiem. Ale co w sytuacji, w której ja wypowiadam ubezpieczenie OC z ostatnim dniem obowiązywania

> polisy (bo mam do tego prawo i chcę zmienić ubezpieczyciela) i robię to np. miesiąc wcześniej

> i w tzw. międzyczasie trafia mi się kupiec, który kupuje ode mnie auto?

Polisa i tak ważna jest do końca obowiązywania.

> W tym momencie polisa przechodzi na nowego właściciela i on musi wypowiedzieć ją jeszcze raz, żeby

> nie uległa automatycznemu przedłużeniu?

Po zakupie OC nie przedłuża się automatycznie.

> W takim wypadku faktycznie chyba lepiej byłoby

> najpierw napisać umowę darowizny i później zawiadomić ubezpieczyciela o pozbyciu się auta (w

> tym momencie wypowiadam jednocześnie cały pakiet). A nowy właściciel niech ubezpiecza sobie

> auto gdzie chce...

Ty nic nie wypowiadasz. AC wygasa w dniu przeniesienia własności, OC przechodzi na nowego i wygasa samo z końcem obowiązywania lub jeśli nowy zrzecze się jej.

Napisano
  • Autor

> Ty nic nie wypowiadasz. AC wygasa w dniu przeniesienia własności, OC przechodzi na nowego i wygasa

Wyraziłem się nieprecyzyjnie... Miało to oznaczać, że sprawa z ubezpieczeniem tego auta jest dla mnie zakończona.

Napisano

> Wyraziłem się nieprecyzyjnie... Miało to oznaczać, że sprawa z ubezpieczeniem tego auta jest dla

> mnie zakończona.

Dokładnie tak jest. Pozostaje jedynie wysłać do TU informacje z danymi nowego właściciela.

• 2 tygodnie później...