Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Napięcie w instalacji elektycznej.

Featured Replies

Napisano

Ostatnio spaliło mi się kilka żarówek, dziś mierzę napięcie w instalacji i jest 270V. Czytam w necie i już się zakręciłem.

Czy może pomiar niedokładny tanim miernikiem? czy raczej coś jest nie halo?

Napisano

Zmień baterię w mierniku...

Napisano
  • Autor

> Zmień baterię w mierniku...

Nówka sztuka jest bo wcześniej zapomniałem dziada wyłączyć i się rozładowała.

Napisano

> Nówka sztuka jest bo wcześniej zapomniałem dziada wyłączyć i się rozładowała.

Upala się zero robocze

Napisano

> Ostatnio spaliło mi się kilka żarówek, dziś mierzę napięcie w instalacji i jest 270V. Czytam w

> necie i już się zakręciłem.

> Czy może pomiar niedokładny tanim miernikiem? czy raczej coś jest nie halo?

Odpowiedź znajdziesz w tabl 10.2 na stronie:

http://jakoscenergii.pwr.wroc.pl/?PN-EN_50160_%3A2002

Napisano

Norma to bodajże +/- 10%, 270V to zdecydowanie za dużo. Sprawdź u sąsiada/dom obok w tym samym czasie. Jeśli u nich w normie, to możesz mieć problem z przewodem N w instalacji.

Napisano
  • Autor

> Upala się zero robocze

Ciężkie to do ogranięcia? bo już zaczynam się bać mistrzów elektryków!

Napisano

Za koleją od licznika mierzyć napięcie w poszczególnych punktach, jeżeli zaraz za licznikiem jest za dużo to gdzieś przed licznikiem i musisz wzywać fachmanów, nie zmieniali coś ostatnio na linii, może jakiś dobrodziej nie skręcił gdzieś kostki grinser006.gif

Napisano

do Panów elektryków: jak sobie wyobrażacie częściowe upalenie zera, tak żeby w instalacji było stabilne 270V~ ?

Napisano
  • Autor

> Za koleją od licznika mierzyć napięcie w poszczególnych punktach, jeżeli zaraz za licznikiem jest

> za dużo to gdzieś przed licznikiem i musisz wzywać fachmanów, nie zmieniali coś ostatnio na

> linii, może jakiś dobrodziej nie skręcił gdzieś kostki

Dom niedawno kupiony, ma zaledwie kilka lat - więc trudno cokolwiek powiedzieć. Wstępnie pomierzę napięcie w różnych punktach.

Napisano

sprawdź najpierw miernik. pomierz napięcie np u sąsiada, rodziców, w miejscu pracy... a tak w ogóle to czym mierzysz to napięcie?

Napisano

> do Panów elektryków: jak sobie wyobrażacie częściowe upalenie zera, tak żeby w instalacji było

> stabilne 270V~ ?

Stabilnie to nie wiadomo - autor mierzył raz. Jednak jest to jakieś prawdopodobieństwo. Prawdopodobny jest też remont sieci i podniesienie się napięcia, wtedy i tak trzeba dzwonić, co by przełączyli odczep na transformatorze.

Napisano

> Ostatnio spaliło mi się kilka żarówek, dziś mierzę napięcie w instalacji i jest 270V. Czytam w

> necie i już się zakręciłem.

> Czy może pomiar niedokładny tanim miernikiem? czy raczej coś jest nie halo?

Masz w domu 3 fazy? Jeśli tak to pomierz napięcie na wszystkich trzech i między poszczególnymi fazami. 270V zdążyłoby Ci już pewnie spalić kilka sprzętów w domu więc skupiłbym się najpierw na metodzie pomiaru a nie na uszkodzeniach.

Napisano

> Nówka sztuka jest bo wcześniej zapomniałem dziada wyłączyć i się rozładowała.

Zmień miernik.

Napisano

> do Panów elektryków: jak sobie wyobrażacie częściowe upalenie zera, tak żeby w instalacji było

> stabilne 270V~ ?

Kwestia jak długo robił pomiar aby stwierdzić to stabilne 270, u znajomego podobne cyrki się działy jak wyciął stary hydrofor z instalacji i w sieci też było coś koło 280v, jak się okazało zero miał gdzieś upalone w przewodzie i dopóki był hydrofor to zero szło z ziemi po rurach i tymczasowo nie było innej opcji jak podłączyć zero s powrotem bo akurat w środku zimy padło grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Na szczęście napięcie jest OK, tylko tani miernik nadaje się do śmietnika.

Z pomiarów wynikają, że na różnych obwodach występuje różne napięcia raz 230V a innym 245V. Czy to normalne?

Napisano

> Na szczęście napięcie jest OK, tylko tani miernik nadaje się do

śmietnika.

> Z pomiarów wynikają, że na różnych obwodach występuje różne napięcia raz 230V a innym 245V. Czy to

> normalne?

nie

Napisano

> nie

Normalne tudzież prawidłowe to nie jest, ale jest możliwe. Wtedy, jeżeli kolega ma zasilanie trójfazowe i te różnice są między obwodami zasilanymi z różnych faz, a gdzieś przed nim robią się problemy z "zerem".

Naukowo tego nie wyjaśnię, zrobią to na pewno forumowi elektrycy, ale miałem taką sytuację. Było mi ją o tyle łatwo wykryć, że w rozdzielnicy głównej zaraz za licznikiem mam zamiast lampek sygnalizujących obecność faz woltomierze słupkowe na LEDach. Wykazywały pełzającą asymetrię faz sięgającą nawet 30V. A to już powodowało zadziałanie zabezpieczenia silnika trójfazowego pompy wody, co było pierwszym sygnałem problemu. Po kilku tygodniach ponawianych reklamacji w ZE w końcu znaleźli przyczynę i usunęli, tak mi ją właśnie określili jak na wstępie. Powiedzieli, że problem był w stacji trafo nas zasilającej.

A te woltomierze polecam, sprawują się bardzo dobrze od lat. Polska firma Pollin:

_minfc0aab3915.jpg

Napisano

> Na szczęście napięcie jest OK, tylko tani miernik nadaje się do śmietnika.

> Z pomiarów wynikają, że na różnych obwodach występuje różne napięcia raz 230V a innym 245V. Czy to

> normalne?

Jeśli masz w mieszkaniu tylko jedną fazę to nienormalne.

Jeśli masz trzy fazy to na każdej mogą być nieco różne napięcia

Tolerancja napięcia w sieci energetycznej wynosi 230+/-10% - od 207V do 253V

Napisano

> Jeśli masz w mieszkaniu tylko jedną fazę to nienormalne.

Jednofazowe zasilanie także nie wyklucza problemów z pływającym punktem neutralnym, bo ta jedna faza pochodzi i tak z wybranego uzwojenia transformatora trójfazowego.

Tak tylko dodam, dla niewiedzących, że w sytuacji pływania punktu neutralnego napięcie fazowe 230V może zmieniać wartość skuteczną z zakresu od 0 do 400V w zależności o asymetrii obciążenia.

Napisano

> Jednofazowe zasilanie także nie wyklucza problemów z pływającym punktem neutralnym, bo ta jedna

> faza pochodzi i tak z wybranego uzwojenia transformatora trójfazowego.

> Tak tylko dodam, dla niewiedzących, że w sytuacji pływania punktu neutralnego napięcie fazowe 230V

> może zmieniać wartość skuteczną z zakresu od 0 do 400V w zależności o asymetrii obciążenia.

Może sobie pływać, ale w przypadku sprawnej instalacji wewnątrz mieszkania we wszystkich gniazdach powinno być identyczne

(z dużą dokładnością, o ile gdzieś nie ma mocnego odbiornika)

Napisano

> Może sobie pływać,

No właśnie nie może sobie pływać, bo napięcie na poziomie 150V, albo 300V potrafi szybko uszkodzić pewne sprzęty.

Napięcie może się zmieniać w zakresie 230V +-10%, ale tez nie mogą te zmiany być dowolne duże i dowolnie szybkie, bo istnieje takie coś jak współczynnik migotania światła powodujący uciążliwość dla ludzi.

Edit: chyba jednak obaj rozmawiamy o trochę innych rzeczach - ja rozumiem pływanie napięcia, jako pływanie punktu neutralnego, a Ty piszesz o asymetrii zasilania i spadkach napięcia.

Napisano
  • Autor

chyba będzie trzeba zrobić kolejny fakultet z elektryki i już będę omnibusem