Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[X18XE1] Szarpie na zimnym :(

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z X18XE1 - silnik strasznie szarpie na zimnym - mam gaz BRC zakładany prawie rok temu - jeszcze bez regulacji. Na benzynie masakra a jak się przełączy na gaz to jest ok. Jak się rozgrzeje to na benzynie chodzi ok. Do tego OpelScanner pokazuje że na gazie sonda na wolnych pokazuje cały czas prawie 5V (4.9V z kawałkiem). Jak się gazu doda to jest w miarę ok. Jak Zaczyna szarpać dodanie gazu pogarsza problem. Samochód zaczyna jechać wolniej zdławia się i dopiero po 5 sek zaczyna się kangur i delikatnie przyspiesza frown.gif Co jest nie tak ? Czy to możliwe żeby mapy benzyny się rozjechały od gazu ?

Napisano

Może być lewe powietrze, świece do sprawdzenia, cewka. Czy podczas kangura wywala checka?

Napisano

> Czy to możliwe żeby mapy benzyny się rozjechały od gazu ?

To widać w wartościach bieżących. Jak wyglądają korekty paliwa na benzynie, a jak na gazie?

Napisano
  • Autor

Na gazie jeździ idealnie. Gdzie widać korekty ? Cewka i świece niedawno wymieniane. Gaz BRC Sequent24.11.

Napisano

> Gdzie widać korekty?

Krótka - O2S Integrator

Długie - O2S BLM...

Napisano

> Na gazie jeździ idealnie. Gdzie widać korekty ? Cewka i świece niedawno wymieniane. Gaz BRC

> Sequent24.11.

ja bym zaczął od podłożenia przepływomierza

Napisano

> Krótka - O2S Integrator

> Długie - O2S BLM...

są jakieś wytyczne co do tych parametrów bo mam taki sam silnik z tymi samymi problemami, na zimnym przez kilkaset metrów kangurzy, potem spokój.

Napisano

Idealnie 128 dla obu wartości.

Powyżej dodaje paliwa, poniżej ujmuje.

Napisano

> Idealnie 128 dla obu wartości.

> Powyżej dodaje paliwa, poniżej ujmuje.

ten parametr ustalany jest przy uzyciu czujników temperatury i przepływomierza ?

Napisano

> Nie, przy użyciu sondy lambda.

to na wolnych obrotach ta wartos 128 ma byc ?

Napisano

Ma (a raczej powinien) być zawsze, gdy parametr "O2S sensor loop" pokazuje "closed".

Napisano

Dobrze by było, gdybyś nagrał to na filmiku.

Najpierw skasuj adaptacje jeśli masz taką możliwość (F6 Special:... -> Additional Functions -> Reset O2-Loop BLM).

Nagraj parametry:

O2 Sensor

O2 Integrator

O2 BLM Idle

O2 Loop

Od momentu odpalenia

2min. na jałowych

1min. 2.5k obr/min

1min. na jałowych.

Bez przełączania na gaz. Po całym powyższym teście, jak będzie Ci się chciało, możesz powtórzyć to na gazie.

Mierzyłeś ciśnienie paliwa?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Nagraj parametry:

> O2 Sensor

> O2 Integrator

> O2 BLM Idle

> O2 Loop

> Od momentu odpalenia

> 2min. na jałowych

> 1min. 2.5k obr/min

> 1min. na jałowych.

> Bez przełączania na gaz. Po całym powyższym teście, jak będzie Ci się chciało, możesz powtórzyć to

> na gazie.

> Mierzyłeś ciśnienie paliwa?

Ciśnienia paliwa jeszcze nie mierzyłem - może to być dobry trop, jak kupowałem samochód to sprzedawca mówił że pompa była wymieniana - raczej wsadził jakiś zamiennik...

Filmik:

Co ciekawe jak wcisnąłem gaz po tych 2min to obroty stały na tym samym poziomie a silnik ze 3 razy strzelił w "kolektor wydechowy?". Było to słyszalne podobnie jak wybuch gazu przy instalacji 2 generacji. Dopiero jak zdjąłem nogę z gazu i wcisnąłem jeszcze raz samochód wszedł na obroty...

Napisano

Zmierz ciśnienie. Jak będzie ok. (z podciśnieniem i bez) to następny w kolejności przepływomierz.