Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładny baniak 60 litrów. Da się?

Featured Replies

Napisano

Rozmawiałem ostatnio ze znajomym akwarystą, który ma zbiornik 250 litrów. Ładny fajnie utrzymany ale nad tym by wszystko fajnie wyglądało czuwa sporo urządzeń - jakieś masakryczne oświetlenie, dozowanie dwutlenku, filtr zewnętrzny z kaskadą, drugi filtr wewnętrzny.

Moje pytanie jest następujace, czy skoro chcę mieć ładny baniak pojemności 60 litrów też muszę nabyć te wszystkie cuda? Na razie mam oświetlenie standardowe z jednej jarzeniówki 18 watów, filtr wewnętrzny z gąbką i tyle. Raz na jakiś czas wymieniam wodę bo szybko robi się mętna a szyby porastają glonem. Nie mam dużo zwierząt, cztery rybki a główną obsadę stanowią krewetki i ślimaki helenki.

Doradzicie coś?

Napisano

Jak chcesz mieć bujną, pięknie zieloną roślinność to racze oświetlenie ok 0,4-0,5w na litr i CO2 jak najbardziej wskazane. Ja po zakupie butli CO2 i zastosowaniu specjalnego podłoża pod rośliny byłem bardzo zadowolony z efektów, rośliny wręcz rosły jak oszalałe a glonów ani śladu.

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz mieć bujną, pięknie zieloną roślinność to racze oświetlenie ok 0,4-0,5w na litr i CO2

> jak najbardziej wskazane. Ja po zakupie butli CO2 i zastosowaniu specjalnego podłoża pod

> rośliny byłem bardzo zadowolony z efektów, rośliny wręcz rosły jak oszalałe a glonów ani

> śladu.

Z tego wynika że powinienem dołożyć jeszcze jedną świetlówkę i kupić butlę. W sumie to chyba nie jest jakiś zabójczy koszt. hmm.gif

A te wszystkie filtry zewnętrzne i inne cuda na kiju?

Napisano

> Z tego wynika że powinienem dołożyć jeszcze jedną świetlówkę i kupić butlę. W sumie to chyba nie

> jest jakiś zabójczy koszt.

> A te wszystkie filtry zewnętrzne i inne cuda na kiju?

dawno dawno temu lat pewnie juz ze 30 moze chwilke wiecej byl mniejszy onanizm na super hiper ustrojswa i technologie bez ktorych teraz ponoc nic nie da sie zrobic do bardzo wielu rzeczy

mialem ja wtedy akwarium 120 litrow do utrzymania ktorego starczaly dwie pompki do napowietrzania z filtrami z waty oraz z weghla aktywnego oraz pokrywa z dwoma swietlowkami... nie chce sklamac ale chyba cos ok 10 watow

rosliny rosly ryby plywaly szyby nie zachodzily glonami a akwarium wymagalo wiekszego czyszczenia raz na 2-3 lata

nie sadze by na chwile obecna tak sie pozmienialo by taki uklad nie byl w stanie funkcjonowac rownie dobrze i sprawnie jak w tamtych czasach

Napisano

> dawno dawno temu lat pewnie juz ze 30 moze chwilke wiecej byl mniejszy onanizm na super hiper

> ustrojswa i technologie bez ktorych teraz ponoc nic nie da sie zrobic do bardzo wielu rzeczy

> mialem ja wtedy akwarium 120 litrow do utrzymania ktorego starczaly dwie pompki do napowietrzania z

> filtrami z waty oraz z weghla aktywnego oraz pokrywa z dwoma swietlowkami... nie chce sklamac

> ale chyba cos ok 10 watow

> rosliny rosly ryby plywaly szyby nie zachodzily glonami a akwarium wymagalo wiekszego czyszczenia

> raz na 2-3 lata

> nie sadze by na chwile obecna tak sie pozmienialo by taki uklad nie byl w stanie funkcjonowac

> rownie dobrze i sprawnie jak w tamtych czasach

chyba mamy inną definicję "ładnego" akwarium. Sorry, praw fizyki (a w zasadzie chemii i biologii) nie przeskoczysz - żeby coś ładnie rosło musisz zapewnić mu odpowiednie warunki. Nie piszę tu o superhiper sprzęcie za masę $$$, ale na pewno nie zapewnisz dobrej stabilności zbiornika na sprzęcie który podałeś.

Napisano

> Rozmawiałem ostatnio ze znajomym akwarystą, który ma zbiornik 250 litrów. Ładny fajnie utrzymany

> ale nad tym by wszystko fajnie wyglądało czuwa sporo urządzeń - jakieś masakryczne

> oświetlenie, dozowanie dwutlenku, filtr zewnętrzny z kaskadą, drugi filtr wewnętrzny.

> Moje pytanie jest następujace, czy skoro chcę mieć ładny baniak pojemności 60 litrów też muszę

> nabyć te wszystkie cuda? Na razie mam oświetlenie standardowe z jednej jarzeniówki 18 watów,

> filtr wewnętrzny z gąbką i tyle. Raz na jakiś czas wymieniam wodę bo szybko robi się mętna a

> szyby porastają glonem. Nie mam dużo zwierząt, cztery rybki a główną obsadę stanowią krewetki

> i ślimaki helenki.

Skoro woda robi się mętna, to w skrócie znaczy że jej nie filtrujesz. Wewnętrzny filtr gąbkowy raczej nadaje się do filtracji mechanicznej tylko, uzyskanie za jego pomocą powierzchni filtrującej biologicznie jest możliwe, ale IMHO to bardzo trudne. Niestety im większe akwarium tym łatwiej (wbrew obiegowej opinii) utrzymać stabilność parametrów, w objętości odpowiadającej małej kałuży jest to niestety dosyć trudne. Napisałeś, że wymieniasz wodę - masz na myśli całą na raz? Jeżeli tak to na początek zrezygnuj z tego smile.gif

I napisz coś więcej jakie to ryby (od tego zależy ilość produkowanego przez nie "nawozu") i jakie/ile roślin. Nie ma niestety prostych rad zawsze działających na 100%, za dużo jest zmiennych.

Napisano

> Z tego wynika że powinienem dołożyć jeszcze jedną świetlówkę i kupić butlę. W sumie to chyba nie

> jest jakiś zabójczy koszt.

> A te wszystkie filtry zewnętrzne i inne cuda na kiju?

Nie zaczynałbym od dokładania oświetlenia, a już na pewno nie od butli. Poczytaj o akwariach LT (low tech) i nie daj się namówić na utrzymywanie pędzonego nawozami potworka (co prawda jeszcze nikt tu nie nie proponuje większych inwestycji, ale nie wiadomo jak rozwinie się dyskusja). zlosnik.gif

Z akwarium 60l problem jest taki, że łatwe rośliny są dla niego trochę za duże i ciężko uzyskać jakiś super fajowy efekt.

Filtr bym zmienił na zewnętrzny - niekoniecznie kubełek, kaskadowy powinien wystarczyć.

Napisano
  • Autor

> Nie zaczynałbym od dokładania oświetlenia, a już na pewno nie od butli. Poczytaj o akwariach LT

> (low tech) i nie daj się namówić na utrzymywanie pędzonego nawozami potworka (co prawda

> jeszcze nikt tu nie nie proponuje większych inwestycji, ale nie wiadomo jak rozwinie się

> dyskusja).

> Z akwarium 60l problem jest taki, że łatwe rośliny są dla niego trochę za duże i ciężko uzyskać

> jakiś super fajowy efekt.

> Filtr bym zmienił na zewnętrzny - niekoniecznie kubełek, kaskadowy powinien wystarczyć.

Ale ja całe życie miałem akwaria Low Tech hehe.gif tyle że efekt w porównaniu do tego co mają znajomi jest taki se a wodę trzeba często zmieniać.

A może najsensowniejszą opcją niestety jest......wymiana baniaka na większy?

I do tego fajny filterek jak piszesz.

O Low Techach poczytam. waytogo.gif

Napisano

> Ale ja całe życie miałem akwaria Low Tech tyle że efekt w porównaniu do tego co mają znajomi jest

> taki se a wodę trzeba często zmieniać.

No to coś jest nie tak, bo LT są akwariami w których zachowana jest względna równowaga - tzn. jako tako domknięty jest obieg materii. Nie zmieniaj na raz za dużo wody - tak z 10-15 l to max. Wprowadź dużo prostych roślin (kryptokoryny, "trawy" itp.)

Napisano
  • Autor

> No to coś jest nie tak, bo LT są akwariami w których zachowana jest względna równowaga - tzn. jako

> tako domknięty jest obieg materii. Nie zmieniaj na raz za dużo wody - tak z 10-15 l to max.

Zmieniam raz na miesiąc połowę do 2/3. Widzę że za dużo.

> Wprowadź dużo prostych roślin (kryptokoryny, "trawy" itp.)

Mam takie proste roślinki ale czują się coraz gorzej. Może czas na reset i całkowitą wymianę wody? Akwa jest od grudnia 2010.

Napisano

> chyba mamy inną definicję "ładnego" akwarium. Sorry, praw fizyki (a w zasadzie chemii i biologii)

> nie przeskoczysz - żeby coś ładnie rosło musisz zapewnić mu odpowiednie warunki. Nie piszę tu

> o superhiper sprzęcie za masę $$$, ale na pewno nie zapewnisz dobrej stabilności zbiornika na

> sprzęcie który podałeś.

dla mnie ladny zbiornik na takim sprzecie jak pisalem to byl zbiornik w ktorym byla klarowna woda, bujna rozwijajaca roslinnosc i rybki ktore w tym srodowisku plywaly

nic nie gnilo, nic nie zdychalo, na szkle i wyposazeniu nie bylo glonow, woda tez nie miala charakterystycznego dla przyduchy zapachu - wiec warunki byly dobre

Napisano

> dla mnie ladny zbiornik na takim sprzecie jak pisalem to byl zbiornik w ktorym byla klarowna woda,

> bujna rozwijajaca roslinnosc i rybki ktore w tym srodowisku plywaly

> nic nie gnilo, nic nie zdychalo, na szkle i wyposazeniu nie bylo glonow, woda tez nie miala

> charakterystycznego dla przyduchy zapachu - wiec warunki byly dobre

Bo teraz definicja ładnego akwarium mocno się zmieniła - tak czy siak te wszystkie cuda pędzone nawozami to wynaturzenia (choć często o wyglądzie imponującym) i żadnej równowagi biologicznej tam nie ma.

Dobry zbiornik LT wymaga minimalnych nakładów pracy, ale spora część roślin nie ma w nim najmniejszych szans. Np. bezskutecznie próbowałem zrobić u siebie trawniczek...

Napisano

> Zmieniam raz na miesiąc połowę do 2/3. Widzę że za dużo.

> Mam takie proste roślinki ale czują się coraz gorzej. Może czas na reset i całkowitą wymianę wody?

> Akwa jest od grudnia 2010.

Nie wiem, akwa LT spokojnie powinno z 5-7 lat wytrzymać bez konieczności restartu.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, akwa LT spokojnie powinno z 5-7 lat wytrzymać bez konieczności restartu.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Akwarium_low-tech

Tutaj przeczytałem że moje akwa spełnia wszystkie wymogi low-techu. Tylko czemu wygląda jak wygląda? icon_rolleyes.gif

Edyta - a co mi tam, nakopię kompostu, i zrobię reset. zlosnik.gif

Napisano

> http://pl.wikipedia.org/wiki/Akwarium_low-tech

> Tutaj przeczytałem że moje akwa spełnia wszystkie wymogi low-techu. Tylko czemu wygląda jak

> wygląda?

> Edyta - a co mi tam, nakopię kompostu, i zrobię reset.

Sam nie wiem, może masz świetlówkę emitująca nie tę część widma którą lubią rośliny? Środek jest zarezerwowany dla sinic, a skraje "biorą" rośliny wyższe.

Napisano
  • Autor

> Sam nie wiem, może masz świetlówkę emitująca nie tę część widma którą lubią rośliny? Środek jest

> zarezerwowany dla sinic, a skraje "biorą" rośliny wyższe.

To jest typowo akwarystyczna świetlówka, aczkolwiek chyba faktycznie bardziej dla ryb niż dla roślin, może wymienię na zwykłą w ramach testu? hmm.gif

Napisano

> To jest typowo akwarystyczna świetlówka, aczkolwiek chyba faktycznie bardziej dla ryb niż dla

> roślin, może wymienię na zwykłą w ramach testu?

Popatrz na to (z Google pierwsze z brzegu) :

absorption-spectrum.jpg

Światło między 500, a 630 jest praktycznie bezwartościowe. Ale taka roślinna świetlówka strasznie paskudzi kolory do oglądania, więc dobrze by było mieć dwie...

Napisano
  • Autor

> Popatrz na to (z Google pierwsze z brzegu) :

> Światło między 500, a 630 jest praktycznie bezwartościowe. Ale taka roślinna świetlówka strasznie

> paskudzi kolory do oglądania, więc dobrze by było mieć dwie...

Jest to jakaś opcja, a zwykła świetlówka ma chyba bardziej przyjazną barwę dla roślin?

Napisano

> Jest to jakaś opcja, a zwykła świetlówka ma chyba bardziej przyjazną barwę dla roślin?

Ze świetlówkami jest ten problem, że mają tylko kilka pików w emitowanym świetle. W tych roślinnych producent pokazuje jakie jest widmo i jest ono raczej sporo szersze niż w przypadku tanich świetlówek.

Tu np. Philips Aquarelle

pol_pl_54W-115cm-PHILIPS-Aquarelle-10000K-117_2.jpg

Zwróć uwagę, że ładnie współgra z wykresem, który zalinkowałem powyżej.

Z drugiej strony żarówki byłyby jeszcze lepsze, ale szkoda trochę prądu. Przez jakiś czas używałem 2 świetlówek T5 4000K i 7000K oraz pozwalałem na dostęp światła słonecznego (głównie rozproszonego) i rośliny rosły ładnie - ale zimą mocno stopowały, co by znaczyło, że światło ze świetlówek dobrej jakości nie było.

Napisano

z ta bujna roslinnoscia przy 0.5 wata to troche przesadziles grinser006.gif przynajmniej 0.7 0.8 wata na litr smile.gif

do tego oczywiscie co2 i dobra metoda nawozenia na EI smirk.gif