Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Guma, wulkanizacja, odlewanie- potrzebny pomysł !!!

Featured Replies

Napisano

Witam

Panowie szukam rady, pomysłu itp. Mam pewną tuleje (tak dla prostszego zobrazowania) i chciałbym pokryć ją po zewnetrznej stronie 10 mm warstwą gumy. I tu pojawia się problem jak to wykonać oslabiony.gif

1. Czy istnieją paski gumy które przy pomocy kleju itp. da się przykleić do tej tuleji po uprzednio przygotowanej powierzchni (odpowiednia chropowatośc) ??

2. Kiedyś widziałem na YT jak sie nie myle jakiś zestaw do ODLEWANIA z "gumy" tulejek do zawieszenia, czy ktoś spotkał się z taką płynna gumą ?? Bo coś takiego też by mnie urzadziło po uprzednim przygotowaniu formy...

3. Problemem jest fakt że ta tuleja będzie dość intensywnie się obracać ~3000 okr/min, ważne jest żeby tworzywo którym bedzie pokryta nie oberwało się...

4. musi równo przylegać do powierzchni żeby nie było bicia... i dało sięw jakiś racjonalny sposób wywazyć.

5. Myślałem żeby jakoś rozrzedzić klej do szyb i przy jego pomocy odlewać porzadane elementy ale nie wiem w jaki sposób go rozrzedzić żeby nie stracil później swoich właściwości...

Jakieś pomysły rady ?? Niestety jest to "produkcja" jednostkowa wiec raczej prafi zakąłdy odpadają frown.gif

Pozdrawiam

Napisano

...

> Jakieś pomysły rady ?? Niestety jest to "produkcja" jednostkowa wiec raczej prafi zakąłdy odpadają

Poszukać gumowego węża, który na wcisk wejdzie na ta tuleję.

Nasmarować wodą z mydłem. Wcisnąć tuleję. Poczekać.

Gotowe.

Zamiast węża może być inny, gumowy element. Wszystko zależy od średnicy.

Napisano
  • Autor

> ...

> Poszukać gumowego węża, który na wcisk wejdzie na ta tuleję.

> Nasmarować wodą z mydłem. Wcisnąć tuleję. Poczekać.

> Gotowe.

> Zamiast węża może być inny, gumowy element. Wszystko zależy od średnicy.

fi 160 mm wink.gif

PS. Znalazłem środek który by prawdopodobnie spełnił moje wymagania zwie się DIAGUM ale zabija ceną za 0,5 kg ponad 300 zł..... confused.gif

Napisano

> Witam

> Panowie szukam rady, pomysłu itp. Mam pewną tuleje

> Jakieś pomysły rady ?? Niestety jest to "produkcja" jednostkowa wiec raczej prafi zakąłdy odpadają

A dobranie pasującego silentbloku i przetoczenie go po wierzchu odpada?

Edit: widzę średnicę 160 - z tym silentblokiem może być kłopot... grinser006.gif

Napisano

Kwestia jest jeszcze twardości gumy, jaką potrzebujesz.

Może uda się użyć gumy z jakiegoś kółka do wózka, czy rusztowania. Chyba ręczne wózki widłowe jeżdżą na czymś podobnym, ale pewnie twardość jest za duża.

A może użyć tak zwanej uszczelki w płynie? Chociaż znowu po utwardzeniu może być zbyt miękka.

Napisano

> fi 160 mm

Długość?

Kilka takich opasek albo dętka.

Ewentualnie taki albo któryś z podobnych 150mm. Wybebeszyć warstwy wewnętrzne i zostawić tylko zewnętrzną.

Pozdrawiam.

Napisano

> ...

> 2. Kiedyś widziałem na YT jak sie nie myle jakiś zestaw do ODLEWANIA z "gumy" tulejek do

> zawieszenia, czy ktoś spotkał się z taką płynna gumą ?? Bo coś takiego też by mnie urzadziło

> po uprzednim przygotowaniu formy...

To się nazywa elastomer. Drogie, ale dobre. Ma to w ofercie chociażby Chester Molecular.

Napisano

> Witam

> Panowie szukam rady, pomysłu itp. Mam pewną tuleje (tak dla prostszego zobrazowania) i chciałbym

> pokryć ją po zewnetrznej stronie 10 mm warstwą gumy. I tu pojawia się problem jak to wykonać

> 1. Czy istnieją paski gumy które przy pomocy kleju itp. da się przykleić do tej tuleji po uprzednio

> przygotowanej powierzchni (odpowiednia chropowatośc) ??

> 2. Kiedyś widziałem na YT jak sie nie myle jakiś zestaw do ODLEWANIA z "gumy" tulejek do

> zawieszenia, czy ktoś spotkał się z taką płynna gumą ?? Bo coś takiego też by mnie urzadziło

> 3. Problemem jest fakt że ta tuleja będzie dość intensywnie się obracać ~3000 okr/min, ważne jest

> żeby tworzywo którym bedzie pokryta nie oberwało się...

> 4. musi równo przylegać do powierzchni żeby nie było bicia... i dało sięw jakiś racjonalny sposób

> wywazyć.

> 5. Myślałem żeby j

akoś rozrzedzić klej do szyb i przy jego pomocy odlewać porzadane elementy ale

> nie wiem w jaki sposób go rozrzedzić żeby nie stracil później swoich właściwości...

> Pozdrawiam

kolego jak masz formę do tej tuleji to zrobię to ,posiadam wulkanizator i cala resztę , priv ok

Napisano

Oblać to poliuretanem o odpowiedniej twardości.