Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] wymiana płynu chłodniczego

Featured Replies

Napisano

Witam

Pytanko mam odnośnie wymiany płynu w chłodnicy. Dokładnie chodzi mi o ten czerwony korek spustowy.

287247587-07_166.jpg

- w którą stronę się go odkręca zlosnik.gif

- czy jest pod nim jakaś uszczelka

Napisano

> Witam

> Pytanko mam odnośnie wymiany płynu w chłodnicy. Dokładnie chodzi mi o ten czerwony korek spustowy.

> - w którą stronę się go odkręca

Ja ostatnio upuszczałem płyn w Astrze H (tam jest taki sam korek) - odkręca się go tak jak zwykłą śrubę, czyli w lewo.

> - czy jest pod nim jakaś uszczelka

Tam jest chyba jakiś oring, bo podczas odkręcania dochodził charakterystyczny odgłos "popiskiwania".

Napisano

> - w którą stronę się go odkręca

Normalnie, w lewo

> - czy jest pod nim jakaś uszczelka

Chyba jest, bo czuje się podczas odkręcania "tarcie mokrej gumy"

Płyn leci z króćca na lewo od pokrętła, załóż na niego wężyk i skieruj do naczynia, bo bez niego leje się po ramie...

PS. Tym króćcem całego płynu nie zlejesz, wiele pozostaje w bloku silnika. Zauwazyłem to podczas wymiany pompy wody, ok. 1 litra poszło na ziemię, niestety, a i w bloku jeszcze coś pewnie pozostało...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Płyn leci z króćca na lewo od pokrętła, załóż na niego wężyk i skieruj do naczynia, bo bez niego leje się po ramie...

ok.gif podziękował wszystkim

Napisano

No ja właśnie w weekend planuję wymianę rozrządu, co za tym idzie i zmianę chłodziwa. Zdecydowałem się na zmianę koloru przy tym zabiegu, wziąłem różowy Borygo, kupiłem tego 2x5L i wodę destylowaną też 2x5L. Najpierw zaleję układ wodą i spuszczę, potem dopiero docelowy płyn.

Napisano
  • Autor

> Chłodnica BEHR ma wymienną uszczelkę pod tym korkiem. Tak wynika z EPC.

Nie wiem jaką mam chłodnice zlosnik.gif podaj wymiary tej uszczelki to kupie od razu nową.

Napisano

> Najpierw zaleję układ wodą i spuszczę, potem dopiero docelowy płyn.

To nie takie proste, robiłem już to kiedyś: spuściłem płyn z chłodnicy, zalałem wodą, włączyłem silnik i zaczekałem do całkowitego nagrzania (żeby termostat się otworzył i woda rozcieńczyła płyn w bloku), wyłączyłem silnik i zlałem płyn. Tak robiłem chyba z 5-6 razy, aż zlewała się czysta woda. Dodatkowa trudność to konieczność wlewania do gorącego silnika gorącej wody, bo jak wlejesz zimnej to coś może pęknąć.

A przy zalewaniu nowym płynem, trzeba uwzględnić, że trochę wody zostało w bloku i częściowo zalać koncentratem -80*C, aby płyn wynikowy miał odpowiednie stężenie, bez tego będzie mocno rozcienczony.

Pozdr.

Napisano

> to kupie od razu nową.

Nie potrzebujesz uszczelki, odkręcasz 1-2 obroty i płyn leci z króćca, potem zakręcasz i gotowe. Jak w kranie w łazience. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Nie potrzebujesz uszczelki

ok.gif

Napisano

A lałeś zwykłą wodę czy destylowaną? Ja mogę ją podgrzać w domu, albo bezpośrednio CWU lać z domu, z węża.

Napisano

Lałem zwykłą, ale zagotowaną do 100*C. Woda dość miękka i czysta, można pić z kranu. Pozdr.

Napisano
  • Autor

A odpalenie auta bez płynu na 10-20 sek pomoże żeby pompa wody wypompowała resztki płynu?

Napisano

> A odpalenie auta bez płynu na 10-20 sek pomoże żeby pompa wody wypompowała resztki płynu?

Nie, bo termostat będzie zamknięty i płyn nie wejdzie do chłodnicy, będzie krążył w silniku...

Pozdr.