Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Historia auta po numerze VIN - bezpłatnie?

Featured Replies

Napisano

Witam,przymierzam się do zakupu auta znalazłem strony np http://www.autoraport.pl/ gdzie można zamówić raport historii auta, można gdzieś tego dokonać bezpłatnie? Albo czy możecie poradzić gdzie można zrobić rzetelny raport wraz z informacją czy auto nie znajduje się na liście skradzionych samochodów

Dzięki z góry

Napisano

> Witam,przymierzam się do zakupu auta znalazłem strony np http://www.autoraport.pl/ gdzie można

> zamówić raport historii auta, można gdzieś tego dokonać bezpłatnie? Albo czy możecie poradzić

> gdzie można zrobić rzetelny raport wraz z informacją czy auto nie znajduje się na liście

> skradzionych samochodów

> Dzięki z góry

Odpowiedz sobie sam czy można coś zrobić rzetelnie, na dużą skalę i w dodatku za darmo? wink.gif Czy Ty siedziałbyś dłubał godzinami raporty i robił to for free?odpowiedź jest chyba jasna i klarowna-NIE, dlatego tez takie strony pobierają opłaty z kliku powodów:

1.Tworzone są po to by pomagać ale i zarabiać.

2.Oni zazwyczaj również płacą za informacje które są im udostępniane (część rzeczy za darmo, część odpłatnie).

3. Nikt nie będzie siedział godzinami pisząc skrypty do pobierania danych, tworząc stronę i ją administrował a to wszystko za free, płacąc przy tym za serwer, prąd i tracąc czas i wiedzę.

To chyba dziwne być nie powinno?Dlaczego kupujemy samochód za ileś tam kasy a boimy się wydać, 20-50-100zł by poznać jego historię?

Osobiście mam kilka znajomości co pewne marki są w stanie sprawdzić mi za free, za inne płacę "w formie oparcia się o bar",a za inne nie małe pieniądze bo nawet 50-70zł za auto, ale i tak to są nikłe pieniądze w porównaniu do wtopy na 15,20,50 czy 70 tysięcy.

Napisano

> Odpowiedz sobie sam czy można coś zrobić rzetelnie, na dużą skalę i w dodatku za darmo? Czy Ty

> siedziałbyś dłubał godzinami raporty i robił to for free?odpowiedź jest chyba jasna i

> klarowna-NIE, dlatego tez takie strony pobierają opłaty z kliku powodów:

> 1.Tworzone są po to by pomagać ale i zarabiać.

> 2.Oni zazwyczaj również płacą za informacje które są im udostępniane (część rzeczy za darmo, część

> odpłatnie).

> 3. Nikt nie będzie siedział godzinami pisząc skrypty do pobierania danych, tworząc stronę i ją

> administrował a to wszystko za free, płacąc przy tym za serwer, prąd i tracąc czas i wiedzę.

nie generalizuj.

to już zależy od sposobu monetyzacji danej strony. jeden zrobi opłatę za transakcję, inny pojdzie w B2B a jeszcze inny oprze się na reklamach.

> To chyba dziwne być nie powinno?Dlaczego kupujemy samochód za ileś tam kasy a boimy się wydać,

> 20-50-100zł by poznać jego historię?

dlatego ze w interesie producenta/serwisu jest, aby te informacje dać przyszłemu (swojemu) klientowi, bez zbędnej fatygi i poczucia że go doją za kilka kliknięć.

Napisano
  • Autor

Nie no kumem jestem w stanie zapłacić za taką informację tylko są strony różne, dlatego pytam gdzie najlepiej sprawdzić chodzi mi o peugeota 407

Napisano

> nie generalizuj.

> to już zależy od sposobu monetyzacji danej strony. jeden zrobi opłatę za transakcję, inny pojdzie w

> B2B a jeszcze inny oprze się na reklamach.

Na reklamach powiadasz? hehe.gifzlosnik2.gifrotfl.gif proszę Cię...może ja przygeneralizowałem (w końcu nie będę na drobne poematów pisał) ale ty przyfanatykowałeś z tymi reklamami. Serwisów, które w PL zarabiają na reklamach jakieś tam pieniądze (nie piszę o groszach w stylu kilka stów rocznie) jest kilkanaście i to maja taki ruch, że tak targetowana strona nigdy nie będzie miała takiego ruchu, więc nawet szans na "względny" zarobek.

Napisano

> Nie no kumem jestem w stanie zapłacić za taką informację tylko są strony różne, dlatego pytam gdzie

> najlepiej sprawdzić chodzi mi o peugeota 407

Daj linka i nr VIN na priva, a być może uda się "za darmo" uzyskać historię serwisową. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Daj linka i nr VIN na priva, a być może uda się "za darmo" uzyskać historię serwisową.

Napiszę wieczorkiem po czekam na VIN koleś ma mi przysłać. Dzięki bardzo

Napisano

> Na reklamach powiadasz? proszę Cię...może ja przygeneralizowałem (w końcu nie będę na drobne

> poematów pisał) ale ty przyfanatykowałeś z tymi reklamami. Serwisów, które w PL zarabiają na

> reklamach jakieś tam pieniądze (nie piszę o groszach w stylu kilka stów rocznie) jest

> kilkanaście i to maja taki ruch, że tak targetowana strona nigdy nie będzie miała takiego

> ruchu, więc nawet szans na "względny" zarobek.

1. wymieniłem możliwości dostępnych, elementarnych, gdzie reklama to 1 z wielu wariantów, dlaczego nie doczepiłeś się do B2B? skoro Ty przygeneralizowałeś, to dlaczego traktujesz mój post jako fanatyzm? ja też piszę ogólnie.

2. takiego targetowania tzn? jakiego? vs jakie koszta? nie wiesz tego.

ja nie twierdze, że w tym modelu biznesowym ten segment zafunkcjonuje.jak zwykle wchodzisz w zbędny szczegół, którego nikt tutaj nie wyjaśni (chyba że znajdzie się właściciel sajtu).

dorabiasz ideologię do pobierania często nieuzasadnionych opłat za "technologię", która polega na kliknięciu 2 razy w aplikacji, którą zapewnia producent pracownikowi serwisu. IMHO w interesie producenta i serwisu, jest budowanie wizerunku poprzez udzielenie klientowi tej informacji za free. i jak widać niektóre serwisy dają to info, inne nie - świadoma decyzja biznesowa, a nie "serwery kosztują itp itd.".

Napisano

> 1. wymieniłem możliwości dostępnych, elementarnych, gdzie reklama to 1 z wielu wariantów, dlaczego

> nie doczepiłeś się do B2B? skoro Ty przygeneralizowałeś, to dlaczego traktujesz mój post jako

> fanatyzm? ja też piszę ogólnie.

Więc po co generalizujesz skoro to nic nie wnosi?

> 2. takiego targetowania tzn? jakiego? vs jakie koszta? nie wiesz tego.

Myślę, że wiem więcej niż Ci się wydaje w tym temacie smirk.gif Co do targetowania-takiego jak przyszli kupcy samochodów, którzy zechcą wejść na taką stronę po informacje, czyli zbyt niska grupa docelowa by "godnie zarabiać" na rekalamach, z resztą nie o tym watek, więc nie zamierzam się tutaj silić nt marketingu sieciowego, powiem tylko tyle, że znam z autopsji bo w 2007r posiadałem dość sporą witrynę ze sporym ruchem, tworząc ją poznałem branżę i ludzi, więc wiem również jak to wygląda teraz-jest jeszcze gorzej niż parę lat temu jeśli chodzi o zarobek z reklam. Generalnie śmiało można założyć, że to taki "dodatek" który nic nie kosztuje jak jest na www.

> ja nie twierdze, że w tym modelu biznesowym ten segment zafunkcjonuje.jak zwykle wchodzisz w zbędny

> szczegół, którego nikt tutaj nie wyjaśni (chyba że znajdzie się właściciel sajtu).

Skoro piszesz że ja generalizuję i dawałeś wskazówki/przesłanki do innych form zarobkowania, to pasowałoby brać odpowiedzialność za swoje słowa a nie teraz wycofywać się "ja nie twierdzę że zafunkcjonuje", "nikt nam nie wyjasni" itd-czyli pierwszy Twój post w temacie nic nie wniósł i był czczym paplaniem?

> dorabiasz ideologię do pobierania często nieuzasadnionych opłat za "technologię", która polega na

> kliknięciu 2 razy w aplikacji, którą zapewnia producent pracownikowi serwisu. IMHO w interesie

> producenta i serwisu, jest budowanie wizerunku poprzez udzielenie klientowi tej informacji za

> free. i jak widać niektóre serwisy dają to info, inne nie - świadoma decyzja biznesowa, a nie

> "serwery kosztują itp itd.".

Jaką ideologię?Miałeś kiedykolwiek jakąkolwiek stronę komercyjną?Twierdzisz że jej stworzenie/utrzymanie/administracja nic nie kosztuje?(w końcu o tym pisałem).

Poza tym skoro uważasz że producenci dobrowolnie podają takie info, to proszę podaj które, bo to znowu czcze gadanie. Większość info jakie udaje dostać się odpłatnie jest nie do końca legalne, bo kasa idzie dla człowieka (grupki ludzi) którzy mają dostęp do info, ale dla celów serwisowych, a udzielanie informacji osobom postronnym jest zakazane (a takie jest właśnie udzielanie info nt historii serwisowych)-z prostego powodu, każda baza danych z konkretnymi danymi ma bardzo dużą wartość, która przynosi również $ dla ich właścicieli-w różnoraki sposób, dlatego też niewiele serwisów podaje jakiekolwiek dane przez telefon, często gęsto chcą skany dokumentów że jest się właścicielem samochodu itd.

Gdyby to działało (daj nam Panie Boże oby się tak kiedyś stało) tak jak mówisz, że to serwisom by zależało na podaniu info klientowi, to przy obecnej technologii w bardzo krótkim czasie powstałaby wyszukiwarka przebiegów z wszystkich firm które by tego chciały-ale nie sądzę by to nastąpiło, bo dla ASO jest to po prostu nieopłacalne. Tyle w temacie, jak chcesz to pogryź trochę temat dzwoniąc po ASO z nr VIN, przedstawiając się że chcesz kupić itd i żeby Ci przesłali info z bazy serwisowej np na maila, zobaczysz ile nazbierasz...

Napisano

> Więc po co generalizujesz skoro to nic nie wnosi?

odpowiadałem na Twoje generalizowanie. także chętnie poznam najpierw Twoją odpowiedź.

> Myślę, że wiem więcej niż Ci się wydaje w tym temacie Co do targetowania-takiego jak przyszli

> kupcy samochodów, którzy zechcą wejść na taką stronę po informacje, czyli zbyt niska grupa

> docelowa by "godnie zarabiać" na rekalamach, z resztą nie o tym watek, więc nie zamierzam się

> tutaj silić nt marketingu sieciowego, powiem tylko tyle, że znam z autopsji bo w 2007r

> posiadałem dość sporą witrynę ze sporym ruchem, tworząc ją poznałem branżę i ludzi, więc wiem

> również jak to wygląda teraz-jest jeszcze gorzej niż parę lat temu jeśli chodzi o zarobek z

> reklam.

no tak. a sajty, którymi ja się opiekuję robią średnio 70 mln odsłon miesięcznie (i rośnie). siedzę w branży i to dużego kalibru od 10 lat, także wiem co nieco o temacie. i strzelam, że trochę "więcej", niż ktoś kto 6 lat temu miał przez chwilę "całkiem sporą witrynę". rozumiem, że jesteś z branży, ale nie rob z tego pissing contest, bo chyba nie o to tu chodzi smile.gif

> Generalnie śmiało można założyć, że to taki "dodatek" który nic nie kosztuje jak jest

> na www.

przyjąłeś sobie z sufitu model biznesowy oparty o CPT i brniesz... CPL lub CPS tu lepiej pasuje. do tego nie potrzeba odsłon, a target takiego sajtu sprzyja konwersji z afiliacji... troche więcej dystansu i próby zrozumienia ok.gif

> Skoro piszesz że ja generalizuję i dawałeś wskazówki/przesłanki do innych form zarobkowania, to

> pasowałoby brać odpowiedzialność za swoje słowa a nie teraz wycofywać się "ja nie twierdzę że

> zafunkcjonuje",

...bo taka jest prawda. nigdzie nie napisałem, że "najlepszym modelem jest reklama". dlaczego nie można pomieszać tych 3 modeli? uczepiłeś się 1 formy reklamy i nawijasz.

> "nikt nam nie wyjasni" itd-czyli pierwszy Twój post w temacie nic nie wniósł i

> był czczym paplaniem?

tak jak Twój. i powyższy komentarz też, a nie przeszkadza Ci to pisać dalej facepalm%5B1%5D.gif

> Jaką ideologię?Miałeś kiedykolwiek jakąkolwiek stronę komercyjną?Twierdzisz że jej

> stworzenie/utrzymanie/administracja nic nie kosztuje?(w końcu o tym pisałem).

nie twierdze. ale wiem ile kosztuje utrzymanie sajtu takiej mikroskali - i koszta są groszowe (sam twierdzisz, nie ma ruchu). oczywiście piszę o kosztach IT nie operacyjnych, bo zaraz się czepisz...

>Gdyby to działało (daj nam Panie Boże oby się tak kiedyś stało) tak jak mówisz, że to serwisom by zależało na podaniu info >klientowi, to przy obecnej technologii w bardzo krótkim czasie powstałaby wyszukiwarka przebiegów z wszystkich firm które >by tego chciały-ale nie sądzę by to nastąpiło, bo dla ASO jest to po prostu nieopłacalne. Tyle w temacie, jak chcesz to >pogryź trochę temat dzwoniąc po ASO z nr VIN, przedstawiając się że chcesz kupić itd i żeby Ci przesłali info z bazy >serwisowej np na maila, zobaczysz ile nazbierasz...

nie potrzeba wyszukiwarki wszystkich firm. wystarczy, że serwisy danej marki będą życzliwe (tak jak kiedyś renault - bez problemu to robili) i będą korzystać z narzędzi które mają.

jak znajomy kupował forda, poszliśmy do ASO (bo dzwonienie i mailowanie w ciemno nic nie daje) z takim tematem, było: Nie da się. w innym było: 200 PLN, i lista wyjątków. to sory - dla mnie to traktowanie potencjalnego klienta jak intruza. o tym piszę właśnie. to nie powinno być płatne, zwłaszcza w PL, gdzie jest specyficzny "problem" z przebiegami.

Napisano

EOT co do powyższego, bo Ty masz swoje zdanie, ja swoje i niech tak pozostanie, rację ma każdy.

> jak znajomy kupował forda, poszliśmy do ASO (bo dzwonienie i mailowanie w ciemno nic nie daje) z

> takim tematem, było: Nie da się. w innym było: 200 PLN, i lista wyjątków. to sory - dla mnie

> to traktowanie potencjalnego klienta jak intruza. o tym piszę właśnie. to nie powinno być

> płatne, zwłaszcza w PL, gdzie jest specyficzny "problem" z przebiegami.

Jakby było bezpłatne to i problemu by nie było (jak w normalnych krajach typu Szwecja), jak widać póki co nikomu poza pojedyńczymi kupującymi co chcą poznać prawdziwy przebieg na tym nie zależy, a i w większości samych kupujących to niekoniecznie interesuje jeśli cena jest "dobra".

Napisano

> EOT co do powyższego, bo Ty masz swoje zdanie, ja swoje i niech tak pozostanie, rację ma każdy.

o widzisz. dokładnie. nasza zdania wcale nie są odmienne smile.gif

a teraz zdradź tą stronę co to miałeś wink.gif

> Jakby było bezpłatne to i problemu by nie było (jak w normalnych krajach typu Szwecja), jak widać

> póki co nikomu poza pojedyńczymi kupującymi co chcą poznać prawdziwy przebieg na tym nie

> zależy, a i w większości samych kupujących to niekoniecznie interesuje jeśli cena jest

> "dobra".

to jest Polska właśnie. z jednej strony producenci lamentują że sprzedaż leży, że używki psują biznes... potem jest koncept Mirka Handlarza... oszuści psują im dodatkowo wizerunek marki itp itd.

a z drugiej strony za rozkodowanie VIN Bmw 250 PLN smile.gif podczas gdy na każdym forum jest link do ETK i konto... i wiemy ile zajamuje to "roboczo godzin".

Napisano

> o widzisz. dokładnie. nasza zdania wcale nie są odmienne

> a teraz zdradź tą stronę co to miałeś

> to jest Polska właśnie. z jednej strony producenci lamentują że sprzedaż leży, że używki psują

> biznes... potem jest koncept Mirka Handlarza... oszuści psują im dodatkowo wizerunek marki itp

> itd.

> a z drugiej strony za rozkodowanie VIN Bmw 250 PLN podczas gdy na każdym forum jest link do ETK i

> konto... i wiemy ile zajamuje to "roboczo godzin".

Czasami nie chodzi o czas i ile to zajmuje tylko o wąski dostęp do informacji. Za informację często się płaci więcej niż za jakąś konkretną robotę. Działa to niestety w każdej branży.