Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

obrobka blacharska balkonu

Featured Replies

Napisano

Mam taki balkon z niewielkim (20cm wysokim) cokolikiem we wnece:

tmqtU.jpg

Chodzi mi oczywiscie o newralgiczne miejsca, czyli styk krawedzi balkonu i sciany - jak to obrobic blacha, zeby to bylo szczelne?

Napisano

> Mam taki balkon z niewielkim (20cm wysokim) cokolikiem we wnece:

> Chodzi mi oczywiscie o newralgiczne miejsca, czyli styk krawedzi balkonu i sciany - jak to obrobic

> blacha, zeby to bylo szczelne?

Balkon to płyta żelbeton? Chcesz odizolować i np na to płytki ? Napisz coś więcej

Napisano
  • Autor

> Balkon to płyta żelbeton? Chcesz odizolować i np na to płytki ? Napisz coś więcej

No standard - plyta zelbeton zespolona ze stropem. Na to dalem warstwe spadkowa, po tym dam styrodur, folie i wylewke dociskowa 5cm.

Nie wiem jeszcze, czy wylewke zbroic i kotwic do sciany. Na to hydroizolacja dwuskladnikowa i plytki. Gdzies teraz musze umiejscowic w jakis sposob okapnik.

Napisano

> Mam taki balkon z niewielkim (20cm wysokim) cokolikiem we wnece:

> Chodzi mi oczywiscie o newralgiczne miejsca, czyli styk krawedzi balkonu i sciany - jak to obrobic

Która to krawędź i gdzie są ściany? Czy tylko jedna, krótka po prawej?

Edit: I co to zielone?

Napisano

> Mam taki balkon z niewielkim (20cm wysokim) cokolikiem we wnece: - jak to obrobic

287256107-tmqtU.jpg

Pytanie zadałem na obrazku grinser006.gif

Drugie pytanie: ta blacha będzie czymś osłonięta/zamaskowana czy też nie?

post-109606-14352522010435_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Która to krawędź i gdzie są ściany? Czy tylko jedna, krótka po prawej?

lewy i prawy koniec plyty - nie tyle krawedz, co rog wewnetrzny.

> Edit: I co to zielone?

tlo

Napisano
  • Autor

> Pytanie zadałem na obrazku

> Drugie pytanie: ta blacha będzie czymś osłonięta/zamaskowana czy też nie?

to jest cokol, ktory wyklejony bedzie plytkami klinkierowymi. Na obrazku nie ma blachy - widzisz tu plyte balkonowa, nad ktora jest cokol.

Napisano

Nadal nie wiem czy rozumiem...

Jeśli chodzi o obróbkę blacharską to w zależności od ściany albo się wcina i wpuszcza pod spód blachę albo jeśli jest elewacja cienkowarstwowa, odgina się taki rąbek i wypełnia szczeliwem.

W przekroju wygląda to tak:

b2d92ebca706.jpg

Napisano
  • Autor

> Nadal nie wiem czy rozumiem...

> Jeśli chodzi o obróbkę blacharską to w zależności od ściany albo się wcina i wpuszcza pod spód

> blachę albo jeśli jest elewacja cienkowarstwowa, odgina się taki rąbek i wypełnia szczeliwem.

> W przekroju wygląda to tak:

nie chodzi o ten fragment, bo ten jest szczegolowo opisany setki razy w necie. Mi chodzi o miejsce gdzie POZIOMA obrobka dochodzi do pionowej sciany.

Napisano
  • Autor

Tutaj masz rysunek pogladowy bez plytek gresowych:

ecjkn.jpg

Blacharka dochodzi do sciany... i co?

Cos w tym guscie?

O7U8t.jpg

i gorna krawedz zasilikonowana?

a to miejsce? Plytke przykleic?

f2vEa.jpg

Napisano

...

> Blacharka dochodzi do sciany... i co?

Tak samo, jak do ściany. Mam podobnie przy lukarnach. Wersja ze szczeliwem. 10 lat i nic.

...

> a to miejsce? Plytke przykleic?

Moim zdaniem tak byłoby estetycznie.

Albo dać obróbkę, bo zalegający śnieg może przy roztopach powodować podciąganie kapilarne wody.

Najlepiej to wziąć porządnego fachowca, który będzie wiedział i weźmie odpowiedzialność.

Mam takich ale u siebie. Akurat ekipa od dachu była u mnie najlepsza ze wszystkich.

Napisano
  • Autor

> ...

> Tak samo, jak do ściany. Mam podobnie przy lukarnach. Wersja ze szczeliwem. 10 lat i nic.

> ...

> Moim zdaniem tak byłoby estetycznie.

> Albo dać obróbkę, bo zalegający śnieg może przy roztopach powodować podciąganie kapilarne wody.

> Najlepiej to wziąć porządnego fachowca, który będzie wiedział i weźmie odpowiedzialność.

> Mam takich ale u siebie. Akurat ekipa od dachu była u mnie najlepsza ze wszystkich.

byl u mnie taki fachowiec, ktory twierdzi, ze potrafi, ale za wygiecie i montaz parapetu z blachy w lukarnie zyczy sobie 800zl...

Napisano

> No standard - plyta zelbeton zespolona ze stropem. Na to dalem warstwe spadkowa, po tym dam

> styrodur, folie i wylewke dociskowa 5cm.

> Nie wiem jeszcze, czy wylewke zbroic i kotwic do sciany. Na to hydroizolacja dwuskladnikowa i

> plytki. Gdzies teraz musze umiejscowic w jakis sposob okapnik.

Jeżeli poziomą część okapnika wpuścisz na płytę pod styrodur, folię i warstwę dociskową, to szukasz kłopotów.

Napisano
  • Autor

> w rog daje sie spcjalna tasme

> na caly balkon hydroizolacje

> obrobke blaharska daje sie na brzeg balkonu by woda nie pidciekala pod plyte balkonu

tasme sie daje tam, gdzie pokazalem szkic na ostatnim rysunku. Mi chodzi glownie o przedostatni.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli poziomą część okapnika wpuścisz na płytę pod styrodur, folię i warstwę dociskową, to szukasz

> kłopotów.

nie, chce dac na warstwe dociskowa pod plytki, choc jest taka szkola, jak wlasnie opisujesz - bezpośrednio na plyte, a pod styrodur.

W ogole to chetnie bym dal systemowy okapnik, bo fajny jest, ale po chorych cenach: 180zl/2mb prostego, a dodatkowo liczyc trzeba narozniki itp.

Napisano
  • Autor

> W ogole to chetnie bym dal systemowy okapnik, bo fajny jest, ale po chorych cenach: 180zl/2mb

> prostego, a dodatkowo liczyc trzeba narozniki itp.

A co myslicie o zastosowaniu plytki gresowej/klinkierowej stopnicy z kapinosem?

stopnica-prosta-z-kapinosem-strukturalna--cloud-brown-duro-30x33x1_1.png

Napisano

> A co myslicie o zastosowaniu plytki gresowej/klinkierowej stopnicy z kapinosem?

Rozumiem, że to na brzegach płyty? Pomysł dobry, ale takie stopnice kosztują po 20-30 i więcej zł sztuka.

Napisano

> Rozumiem, że to na brzegach płyty? Pomysł dobry, ale takie stopnice kosztują po 20-30 i więcej zł

> sztuka.

I jeśli nie ma zadaszenia i zimą zalega śnieg to noski odpękają po kilku latach.

W każdym razie w tych, które mają w środku otwór biegnący wzdłuż noska. Fuga nigdy nie jest 100% szczelna i dostaje się tam woda...

Napisano

> I jeśli nie ma zadaszenia i zimą zalega śnieg to noski odpękają po kilku latach.

> W każdym razie w tych, które mają w środku otwór biegnący wzdłuż noska. Fuga nigdy nie jest 100%

> szczelna i dostaje się tam woda...

Zależy od położenia. Mnie schody wejściowe obłożył klinkierem płytkami z takimi noskami kolega 18 lat temu i do dziś żaden nie odpadł. Żeby było ciekawiej, fugę zrobił z kleju do płytek, tego samego, którym je kleił.

Z kolei ja sam okładałem schody tarasowe i mimo, że niby wszystko zgodnie ze sztuką (potwierdził mi to znajomy glazurnik), kilka nosków poleciało.

A są dwie szkoły - pełnego wypełniania szczelin pod noskami klejem/fugą albo wręcz przeciwnie, zostawiania szczeliny między nimi a podstopnicą.

Tytułem eksperymentu kilka stopni zrobiłem jedną szkołą, a kilka drugą - noski pękły w obydwu, po w sumie dwa, więc to i nie od szkoły zależnie.

Napisano

Przed wejściem też mi nie: "poleciały". Ani śladu pęknięć. Bo schody wejściowe są odśnieżane. Za to na tarasie, wszystkie już są pęknięte. Niektóre wiosną pewnie się obsypią? Minęło 10 lat.

Poprawiając wypełnię te otwory rzadkim klejem z jakiejś: "strzykawki".

O ile uda mi się odkuć płytki.

Albo od razu płyty granitowe na piasek...

Napisano

> Przed wejściem też mi nie: "poleciały". Ani śladu pęknięć. Bo schody wejściowe są odśnieżane. Za to

> na tarasie, wszystkie już są pęknięte. Niektóre wiosną pewnie się obsypią? Minęło 10 lat.

> Poprawiając wypełnię te otwory rzadkim klejem z jakiejś: "strzykawki".

> O ile uda mi się odkuć płytki.

> Albo od razu płyty granitowe na piasek...

U mnie problem ze stopnicami na schodach tarasowych jest inny. Schody były wylewane naście lat temu jesienią i musiał je przychwycić mróz. Wprawdzie gdy kładłem płytki trzy lata temu ostukałem stopnie i jeden całkiem skułem i nadlałem od nowa, ale za mało ostukałem. Kilka tygodni temu jedna płytka na pozostałych stopniach zaczęła się całkiem ruszać, więc ją poderwałem i się okazało, że stopień pod spodem też się "zlasował", czyli z betonu się zrobiły takie drobne łupki. Na tym ponownie nadlanym trzymają się pewnie i nie pękają. Prawdopodobnie przyszłą wiosną odbiję delikatnie płytki z pozostałych, skuję je całkiem i nadleję ponownie.

Napisano
  • Autor

> Zależy od położenia. Mnie schody wejściowe obłożył klinkierem płytkami z takimi noskami kolega 18

> lat temu i do dziś żaden nie odpadł. Żeby było ciekawiej, fugę zrobił z kleju do płytek, tego

> samego, którym je kleił.

> Z kolei ja sam okładałem schody tarasowe i mimo, że niby wszystko zgodnie ze sztuką (potwierdził mi

> to znajomy glazurnik), kilka nosków poleciało.

> A są dwie szkoły - pełnego wypełniania szczelin pod noskami klejem/fugą albo wręcz przeciwnie,

> zostawiania szczeliny między nimi a podstopnicą.

> Tytułem eksperymentu kilka stopni zrobiłem jedną szkołą, a kilka drugą - noski pękły w obydwu, po w

> sumie dwa, więc to i nie od szkoły zależnie.

Tutaj musialbym odsunac ten nosek od pionowej powierzchni czola balkonu i niczym szczeliny od spodu nie wypelniac, bo ma to robic za kapinos.

Napisano

> Tutaj musialbym odsunac ten nosek od pionowej powierzchni czola balkonu i niczym szczeliny od spodu

> nie wypelniac, bo ma to robic za kapinos.

No to go nie powinno odsadzić. Tylko oczywiście nie może przenosić żadnych obciążeń, ale balustrada przed tym powinna chronić.