Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kiepski mechanik lub poważniejsza awaria

Featured Replies

Napisano

W poprzednim temacie pisałem o awarii samochodu przez którą moje CC Sporting miało problemy z płynnym ruszaniem,gasł,na niskich i wysokich obrotach,nie mogłem go odpalić.Jednak okazało się,że to wcale nie czujnik położenia wału.Odstawiłem auto do mechanika,po diagnostyce komputerowej nie był w stanie nic stwierdzić gdyż komputer nie wykazywał żadnych usterek.Facet nawet zapytał mnie po co ja przyjeżdżałem skoro auto jest dobre.Po paru chwilach stwierdził,że to pewnie CPW gdyż w innych Sportingach które robił wcześniej były takie same objawy a po podłączeniu komputera nie wyświetlały się żadne błędy.Po kilku dniach zadzwoniłem do niego zapytać czy auto jest zrobione na co gość odpowiedział,że samochodu nie naprawił bo nie wie co to jest.Miał w tym samym czasie SC 1.1,przełożył czujnik z niego do mojego i były te same problemy.Rozłożył ręce.Wyjechałem od niego,żeby odstawić do innego warsztatu oddalonego jakieś 4 km,niestety nie udało mi się przejechać nawet połowy tego,auto po jakichś 500 m zaczęło jeszcze bardziej szaleć,gorzej szarpać,zdecydowanie gorzej było go odpalić,gasł mi notorycznie.Po pewnej chwili nie dało się go odpalić w ogóle więc zacząłem go pchać.Zadzwoniłem do faceta z którym byłem umówiony,powiedziałem co i jak,poprosiłem,żeby mnie ściągnął ten kawałek bo jadąc do niego auto definitywnie odmówiło mi posłuszeństwa.Stwierdził,że nie ma samochodu,żeby po mnie przyjechać.Miałem problemy ze znalezieniem kogoś kto by mnie ściągnął,jednak dziś kolega mi pomoże i odstawimy auto do mechanika który robił kiedyś komputer.Z tego co pamiętam był wtedy uszkodzony przekaźnik komputera,może to jest przyczyną tych awarii.A panu który nie zdecydował się po mnie przyjechać podziękuję skoro tak traktuje swoich klientów slinka.gif

Napisano

Spi komputerme jak masz farta to dojdziesz na ślad, rzadko przyczynę.

Podmień Map Sensor, przekaźniki, za komp.(czerwony i czarny), sprawdź masy-wszystkie i cewki.

U mnie przyczyną błędu przerwy(niewyczuwalnej) z wtryskiwaczem był lekko nadpalony właśnie jeden pin w czerwonym przekaźniku. wink.gif

W spi kable i świece mogą być agonalne- i tak będzie chodził-kulawo, ale będzie. wink.gif

Napisano

> W poprzednim temacie pisałem o awarii samochodu//ciach

i co? nie dało się dalej pisać w tym samym temacie, konieczne zakładanie nowego? tak trzeba szukać specjalnie coś wtedy napisał i komu, jeśli temat dotyczy tego samego - pisz w tym samym wątku old.gif

co do meritum: dobrze pisze J, wyjąć przekaźniki od kompa i pompy paliwa, przeczyścić styki, kable dochodzące od spodu do przekaźników czyli konektory w ich gniazdach też do kontroli, potem dalej szukać,

"Panom mechanikom" się już dzisiaj nie chce ogarniać aut za dwa tysiące złotych , lepiej podłączyć takie beemwu do komputera, poczytać z czujników co i jak, skasować błędy i wziąć za to 200 zł, czysty zysk. A takie seicento? stoi toto, nie wiadomo co mu dolega bo czujniki dwa na krzyż i trzeba ręce ubrudzić żeby dość co i jak... oslabiony.gif

Napisano

skontaktuj sie z gościem z moto-garage.eu jest to czlowiek ktory zajmuje sie strikte fiatami i na pewno ten temat nie bedzie mu straszny.

Napisano
  • Autor

Ten gość do którego odholowałem samochód już mi go wcześniej robił,był problem taki,że auto nagle nie chciało odpalić.Okazało się,że uszkodzony był wtedy przekaźnik komputera.Myślałem,że może teraz też coś podobnego.Mechanik stwierdził,że może być za niskie ciśnienie paliwa,wadliwa pompka paliwa.Wszystko miał posprawdzać i dać mi znać.

Napisano
  • Autor

Za zrobienie tego wszystkiego zapłacę 340 zł.Wadliwa pompka paliwa,założył jakąś włoską,nie chińczyka oraz wymienił filtr.Do tego doszła robota związana z naprawą skrzyni biegów gdyż zerwana była linka,powiedział,że linki się wymienić nie da.Poprzedni mechanik zrobił wsteczny,ale tak,że nie dało się wbić 5 biegu (ten sam który nie naprawił tego co powodowało,że auto tak szarpie). Była tam jakaś zamota z kulką w skrzyni biegów,pojechał coś dorabiać,ale zrobił jak należy i za wszystko skasował mnie 340 zł.Ważne,że samochód na chodzie :-)